25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΜια ζωή χωρίς κινητό!

Μια ζωή χωρίς κινητό!


Της Μαριαλένας Κουντούρη, 

Βρισκόμαστε στο 2024, σε μία εποχή που κατακλύζεται από «ψηφιακότητα» και εύκολη πρόσβαση στα πάντα, χάρη στη λεγόμενη «προέκταση του χεριού μας», τα smartphones. Αναμφίβολα, η άφιξη των κινητών τηλεφώνων έχει συμβάλει ιδιαίτερα στη διευκόλυνση της καθημερινής μας ζωής και επικοινωνίας. Πόσες φορές, όμως, πιάνουμε τον εαυτό μας να σπαταλά πολλές ώρες στη συσκευή αυτή; Πόσες φορές το «σκρολάρισμα» γίνεται ασταμάτητο και κάποιες φορές εθιστικό; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι δεδομένες. Το βασικότερο ερώτημα αλλά και «στοίχημα» είναι: Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη χρήση του βασικότερου εργαλείου που διαθέτουμε, με σκοπό να μην εξαρτόμαστε από αυτό; 

Δίνοντας μια ευκαιρία στη γυμναστική

Αρχικά, η γυμναστική διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια μείωσης της χρήσης του κινητού, διότι αποτελεί έναν τρόπο ψυχικής αποφόρτισης. Το περπάτημα, το τρέξιμο ή ακόμα και κάποιο ομαδικό άθλημα που αγαπάμε, μπορεί να μας προσανατολίσει σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, στον οποίο θα κυριαρχεί η άσκηση και η ευζωία και όχι τα “likes” και τα μηνύματα. 

Πηγή εικόνας: unsplash.com/ Δικαιώματα χρήσης: Arek Adeoye

Διαβάζοντας

Αποδεδειγμένα, η πιο «βαριά» χρήση του κινητού γίνεται τα διαστήματα που βρισκόμαστε στο σπίτι μας, δεν έχουμε κάποια ασχολία να κάνουμε και χαλαρώνουμε έχοντας αυτήν τη συσκευή ως μέσο ψυχαγωγίας. Αντ’ αυτού, θα μπορούσαμε να διαβάσουμε ένα λογοτεχνικό βιβλίο ή οτιδήποτε ανταποκρίνεται στα γούστα του καθενός, γεμίζοντας τον χρόνο μας δημιουργικά. Πιο συγκεκριμένα, ακόμα και μια μαγειρική συνταγή είναι ικανή να μας «παρακινήσει» στο να αφήσουμε το smartphone στην άκρη και να μαγειρέψουμε το αγαπημένο μας πιάτο!

Γνωρίζοντας τον εαυτό μας

Αυτή η συνειδητή αποφυγή που επιδιώκουμε είναι σε θέση να μας ωφελήσει γενικότερα στη ζωή μας. Ειδικότερα, έχουμε τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με νέες ασχολίες και δραστηριότητες που ίσως καταλήξουν να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Επίσης, μπορούμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και στοιχεία του χαρακτήρα μας που δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχουν. Δίχως το κινητό μας έχουμε την ευκαιρία να «ξεκλειδώσουμε» την προσωπικότητά μας και να ασχοληθούμε περισσότερο με την αυτοβελτίωσή μας. 

Βέβαια, θεωρώ πως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που μπορεί να κερδίσει κανείς από την «αποχή» αυτή είναι η αποφυγή της τοξικότητας του κινητού τηλεφώνου. Τι εννοώ; Απλούστατα, οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά το κινητό μας τηλέφωνο, με σκοπό να αφιερώσουμε τον χρόνο μας στο «ανέβασμα» φωτογραφιών ή να αναλωθούμε παρακολουθώντας τη ζωή άλλων στα social media, που ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακούσια αλλά και εκούσια προωθούν τόσο τοξικές συμπεριφορές, όσο και καταστάσεις εικονικής –μόνο– ευτυχίας, με αποτέλεσμα να μας κάνουν να αμφιβάλλουμε για την ποιότητα ζωής μας. Κι αυτό, διότι στα social media όλοι δείχνουν αποκλειστικά τις «καλές στιγμές», δίχως τις δυσκολίες τους.

Τέλος, σαφώς και τα smartphones έχουν γυρίσει μία νέα σελίδα στην τεχνολογική εξέλιξη, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Αυτό που οφείλουμε εμείς να κάνουμε ως πολίτες είναι να τα χρησιμοποιούμε με σύνεση και όχι αλόγιστα! Άλλωστε γιατί να είμαστε «δέσμιοι» ενός μέσου επικοινωνίας, όταν η ζωή εκεί έξω είναι πολύ πιο συναρπαστική;


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριαλένα Κουντούρη
Μαριαλένα Κουντούρη
Κατάγεται από την Νεάπολη Λακωνίας. Είναι γεννημένη το 2003 και σήμερα φοιτά στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ενδιαφέροντά της είναι η μουσική και σαφώς η ανάγνωση βιβλίων, η οποία αποτελεί τη βάση του αντικειμένου σπουδών της. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Ακόμη, ασχολείται με τον αθλητισμό και απολαμβάνει ιδιαίτερα την ύπαιθρο και τους περιπάτους στη φύση.