17.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΜια προσπάθεια ανασυγκρότησης μέσω των Σπετσών

Μια προσπάθεια ανασυγκρότησης μέσω των Σπετσών


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Φτάνοντας στο τέλος του πρώτου μήνα του νέου έτους, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη της πολιτικής του εσωστρέφειας, όπως αυτή έχει ήδη διαμορφωθεί πολύ πριν τη συντριπτική ήττα του Ιουνίου του 2023, αλλά και πριν από εκείνη του 2019. Το πολυδιαφημισμένο τριήμερο στις Σπέτσες ή η «Συνάντηση των Σπετσών» έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου του, και για κάποιους θα μπορούσε να θεωρηθεί καινοτόμα ιδέα, στον βαθμό που βγαίνει από το πλαίσιο μιας τυπικής, συμβατικής πολιτικής συνάντησης.

Μετά τη διπλή ήττα, την εσωκομματική κρίση που επέφερε η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, τη διάσπαση και τις συνεχιζόμενες διαφωνίες αναφορικά με τη νοοτροπία του Κασσελάκη, προφανώς δεν αρκεί μια συνάντηση εργασίας για να ανατρέψει το βαρύ κλίμα μεταξύ των στελεχών της Κουμουνδούρου. Καλές είναι οι παρουσιάσεις στο Power Point και οι προτάσεις που κατατίθενται, αλλά για την υλοποίησή τους χρειάζεται δουλειά. Η δημοσιότητα που λαμβάνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι κατά βάση αρνητική, ενώ πριν από περίπου 10 ημέρες υπήρξε ένα «αλαλούμ» σχετικά με τη στάση που πρόκειται να κρατήσουν οι Βουλευτές του όσον αφορά ορισμένα νομοσχέδια που θα φτάσουν άμεσα στη Βουλή.

Πηγή εικόνας: efsyn.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Μπορεί μια τέτοιου είδους κίνηση να θεωρείται μια διαδικασία εποικοδομητική και να συμβάλλει λιγότερο ή περισσότερο στην ανάπτυξη της ενότητας, όμως το εσωκομματικό ρήγμα είναι αρκετά βαθύ για να λυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Κι αν μετά τη διάσπαση του Φθινοπώρου κάποιοι ήλπιζαν ότι θα δοθεί ένα τέλος στην εσωστρέφεια, έχουν διαψευστεί. Αλλά πώς να λυθούν αυτού του είδους τα ζητήματα, όταν υφίστανται εδώ και χρόνια και, μάλιστα, βασάνιζαν το κόμμα ακόμη και την περίοδο που βρισκόταν υπό την ηγεσία του Τσίπρα, που για πολλούς αποτελούσε τον «κρίκο» που ένωνε τις διάφορες «αλυσίδες»;

Την ίδια ώρα που εγείρονται προβληματισμοί σχετικά με τον αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει μέλλον πολιτικά και παρά τις χαμηλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί τους τελευταίους μήνες, ο Κασσελάκης δηλώνει πως δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την ηγεσία, ακόμη και μετά από μια πιθανή νέα ήττα στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ή την κατάληψη της δεύτερης θέσης από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Επικοινωνιακά η συνάντηση μπορεί να τράβηξε την προσοχή των media, εντούτοις το κυριότερο για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι το πρόγραμμά του να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων. Τόσο τα μηνύματα της συνάντησης όσο και αυτά της κοινωνίας πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από το επιτελείο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., να διαβαστούν ορθά και εφόσον πρόκειται για μια δημιουργική διαδικασία, όπως έχει ειπωθεί από τους συμμετέχοντες, αναμένεται να δούμε αν η πολυπόθητη ανασυγκρότηση επιτευχθεί και διαχυθεί με επιτυχία στους πολίτες.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.