24.5 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΝέα χρονιά με… μικροψυχία

Νέα χρονιά με… μικροψυχία


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Δεν έχουν περάσει παρά λίγα εικοσιτετράωρα από τη στιγμή που κάναμε τον απολογισμό του προηγούμενου έτους και θέσαμε νέους στόχους. Η έλευση του νέου χρόνου, πολλές φορές, αποτελεί μια λύτρωση από αυτά που μας βασανίζουν. Κι ενώ συνήθως θέλουμε να βελτιώνονται οι συνθήκες γύρω μας, όπως και εμείς οι ίδιοι, η «άσχημη» πλευρά του χαρακτήρα μας επανέρχεται στην επιφάνεια.

Η αλλαγή του χρόνου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε «παραδοσιακά» στην πλατεία Συντάγματος με την παρουσία του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Χάρη Δούκα. Ο Δήμαρχος ευχήθηκε καλή χρονιά, έχοντας στο πλάι του ένα μικρό κορίτσι, χαμογελαστό που μετρούσε με ενθουσιασμό αντίστροφα για το νέο, ελπιδοφόρο έτος. Κι εκεί άρχισαν όλα. Ή μάλλον άρχισαν οι επιθέσεις και η ανθρωποφαγία, όπως γίνεται κάθε φορά, που κάτι δεν αρέσει στον καθένα και του χαλάει τη ζαχαρένια.

Ο λόγος; Το χρώμα της επιδερμίδας του παιδιού ήταν πιο σκούρο από το επιθυμητό -επιθυμητό για εκείνους που διαθέτουν τα «ωραιότερα», κατά την κρίση τους, χαρακτηριστικά και έτσι οι γνωστοί-άγνωστοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προέβησαν σε αυτόν τον οχετό. Και έτσι μίσησαν ένα παιδί, καθρεφτίζοντας σε αυτό το μίσος τους για όποιον δεν αντιπροσωπεύει αυτό που πιστεύουν ότι είναι εκείνοι, που ίσως, δεν είναι και κάτι σπουδαίο, αν κρίνουμε από τη στάση τους. Και όταν ενημερώθηκαν για την ταυτότητα του κοριτσιού, που δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, έσπευσαν να απολογηθούν, καταθέτοντας το επιχείρημα ότι δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο για Ελληνίδα. Επιβεβαίωσαν, έτσι, και μάλιστα με τρόπο πανηγυρικό το ποιόν του χαρακτήρα τους, αφού εξέδωσαν το πόρισμά τους στεκόμενοι μόνο στην εικόνα.

Πηγή Εικόνας και Δικαιώματα χρήσης: freepik.com

Η επιλογή τους αυτή στάθηκε ικανή να παρασύρουν και άλλους, που ίσως, δεν ικανοποιήθηκαν με την εκλογή Δούκα, να επιτεθούν ακόμη και πολιτικά. Έθεσαν στο επίκεντρο πολιτικού διαξιφισμού ένα παιδί, αδιαφορώντας για το τι μπορεί να προξενήσει όλο αυτό τόσο στο ίδιο όσο και στην οικογένειά του. Και όχι, επειδή εκτίθενται λόγω της δουλειάς τους, δεν σημαίνει ότι πρέπει να υφίστανται τέτοιου είδους σχόλια, ειδικά για κάτι που τυχαία έχουμε ή δεν έχουμε. Όλα αυτά, ενώ η άνοδος της ακροδεξιάς είναι εμφανής τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και η αυξητική της τάση δεν φαίνεται να ανακόπτεται σύντομα.

Η ευχή του Δούκα και πολλών άλλων πολιτών για αλληλεγγύη μάλλον δε βρήκε ευήκοα ώτα. Κάθε χρόνο επιθυμούμε η νέα χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Όμως, όσο εμείς μένουμε ίδιοι και δεν εξελισσόμαστε, η νέα χρονιά δεν θα γίνει καλύτερη. Όχι με αυτόν τον τρόπο. Κι αν η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, ας ελπίσουμε ότι θα γίνουμε πιο σοφοί, δίκαιοι και αλληλέγγυοι.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.