19.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ διεθνής εικόνα της Ελλάδας, η κατάσταση στο εσωτερικό και το άμεσο...

Η διεθνής εικόνα της Ελλάδας, η κατάσταση στο εσωτερικό και το άμεσο μέλλον


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Το 2023 ολοκληρώνεται σε λίγα 24ωρα. Ήταν ένα έτος Εκλογών, διπλών Βουλευτικών και Αυτοδιοικητικών (Περιφερειών και Δήμων). Η λαϊκή εντολή ανανεώθηκε πανηγυρικά για τη Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, διατηρώντας τον ίδιο αριθμό Βουλευτών και αυξάνοντας, μάλιστα, το ποσοστό που είχε το 2019.

Η δεύτερη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας όμως, δεν ξεκίνησε καλά. Μια σειρά από λάθη Υπουργών που, στη συνέχεια, παραιτήθηκαν ώθησαν τον λαό να μην στηρίξει ένθερμα το κόμμα στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές (σε επίπεδο Περιφερειών κυρίως), στέλνοντας ένα «μήνυμα» στο Μέγαρο Μαξίμου. Το κυβερνητικό «σχήμα» της δεύτερης τετραετίας περιλαμβάνει τις απαραίτητες κινήσεις σε επίπεδο προσώπων, όπως είναι στα Υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας, Υποδομών και Μεταφορών και αλλού. Όμως, οι φυσικές καταστροφές, κυρίως σε Θεσσαλία και Έβρο (αλλά και σε άλλες περιοχές), οι προσωπικές κινήσεις και δηλώσεις –πρώην πλέον– Υπουργών σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η Προστασία του Πολίτη και η Ναυτιλία, έκαναν ζημιά στο προφίλ της Κυβέρνησης, κάτι που είχε αντίκτυπο στις πρόσφατες Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Ο Πρωθυπουργός φάνηκε να λαμβάνει το μήνυμα, υποσχόμενος αλλαγές στην πορεία της κυβερνητικής θητείας.

Όλη αυτήν την περίοδο, η Κυβέρνηση έπρεπε να απολογείται για τις σοβαρές αστοχίες προσώπων, αδυνατώντας να παράξει πολιτική, παραμένοντας σε διαρκή θέση άμυνας. Σίγουρα μια ικανή και υπεύθυνη Αντιπολίτευση, αν υπήρχε, θα μπορούσε να αναδείξει αποτελεσματικά τα προβλήματα και να συμβάλλει στον δημόσιο διάλογο.

Πηγή εικόνας: ertnews.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι το κλίμα σε διεθνές περιβάλλον αλλάζει για την Ελλάδα! Ίσως, είναι και η πολιτική σταθερότητα που έχει επιτευχθεί, κάτι που είναι περιζήτητο σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου κυριαρχούν βραχύβιες πολυκομματικές Κυβερνήσεις, οι οποίες σίγουρα δεν βοηθούν στην αποτελεσματικότητα της άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι λόγω της απουσίας τέτοιου προβλήματος στην Ελλάδα, οι πολίτες θα κρίνουν πιο αυστηρά την αποτελεσματικότητα της σημερινής Κυβέρνησης. Οπότε, δεν χωρούν δικαιολογίες ως προς τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, βέβαια, θα πρέπει να είναι ουσίας και προς το κοινωνικό συμφέρον.

Στην Οικονομία, λοιπόν, η μείωση φόρων, οι επενδύσεις, οι νέες θέσεις εργασίας οδηγούν στην αναβάθμιση της εικόνας της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη αναφορά του Economist, που ανακήρυξε την Ελλάδα «Χώρα της Χρονιάς» για το 2023. Βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια, ο λαός υπέμεινε πολύ δύσκολες καταστάσεις, ιδιαίτερα την περίοδο των Μνημονίων, πολλές φορές λόγω των λανθασμένων πολιτικών κινήσεων της εποχής. «Το ελληνικό, γαλανόλευκο θαύμα», όπως έγραψε και η Bild δεν θα υπήρχε χωρίς τις θυσίες των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

Το δεύτερο «στοίχημα» ήταν και είναι το μεταναστευτικό. Από το 2019, τα νησιά του Αιγαίου έχουν πάρει μια ανάσα, αλλά το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Πριν από λίγες μέρες, η Κυβέρνηση πέρασε με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία –και με ψήφους της Αντιπολίτευσης– κάτι το οποίο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και βοηθά τόσο στην καταγραφή των ανθρώπων που βρίσκονται ήδη στην Ελληνική Επικράτεια όσο και στην καταπολέμηση της παράνομης εργασίας. Έδωσε, δηλαδή, εργασιακά δικαιώματα σε εκείνους και εκείνες που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα, επιτυγχάνοντας τον διπλό στόχο της μείωσης της εργασιακής εκμετάλλευσης και της γνωστοποίησης σε έναν μεγάλο βαθμό του αριθμού των ανθρώπων που υπάρχουν στη χώρα, αλλά δεν έχουν καταγραφεί. Μακάρι να λειτουργήσει. Πάντως, καθώς είναι γνωστή η κατάσταση με την εργαλειοποίηση του ζητήματος από την Τουρκία –το είδαμε το 2020– και η αύξηση των ροών, χρειάζεται η Κυβέρνηση να είναι σε εγρήγορση. Σημασία έχει να ασκείται δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, πάντα με σεβασμό στον άνθρωπο.

Πηγή εικόνας: tvxs.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI 

Αξίζει να επισημανθεί ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σχετική συμφωνία προβλέπονται έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα, διαχωρισμός ανθρώπων αναλόγως προσφυγικού ή μεταναστευτικού προφίλ, αλλά και η υποχρεωτική αλληλεγγύη, δηλαδή η αναλογική απορρόφηση των ανθρώπων αυτών στα κράτη-µέλη και η χρηματική αποζημίωση όποιας χώρας αρνείται. Δεν γίνεται συγκεκριμένες χώρες να επωμίζονται όλο το κόστος της φιλοξενίας και της φροντίδας των ανθρώπων και άλλες να μην δίνουν τη δέουσα προσοχή, μόνο και μόνο επειδή δεν επηρεάζονται γεωγραφικά… Κάτι τέτοιο είναι κατά του Ανθρωπισμού και κατά των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Δεν έχει μέλλον μια Ένωση δύο «ταχυτήτων»…

Η προσοχή τώρα είναι στραμμένη στις Βρυξέλλες. Οι αμυντικές δαπάνες κάθε χώρας θα υπολογίζονται πλέον διαφορετικά, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της Ελλάδας. Η απόφαση ελήφθη από τον Δεκέμβριο. Στο ίδιο πλαίσιο, η Κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει τη χορήγηση νέων οικονομικών πόρων της Ένωσης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και η Ελλάδα επιβάλλεται να λάβει μέτρα και να έχει την απαραίτητη οικονομική στήριξη. Η επίτευξη του στόχου θα φανεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Πηγή εικόνας: tomanifesto.gr Δικαιώματα χρήσης: EUROKINISSI / POOL PHOTO / EUROPEAN UNION

Κλείνοντας, αναμφίβολα είναι σημαντική η θετική εικόνα που έχει σχηματίσει ο κόσμος για την Ελλάδα. Ωστόσο, τα προβλήματα, όπως η ακρίβεια, είναι εδώ και ταλαιπωρούν την Κοινωνία. Σίγουρα δεν είναι όλα καλά και οι ιθύνοντες θα πρέπει να λάβουν μέτρα ουσιαστικής στήριξης των πολιτών! Υπάρχουν «ευήκοα ώτα», όπως δηλώνεται. Θα δράσουν όμως; Αναμένουμε…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Η δύσκολη εκκίνηση της κυβέρνησης, η στρατηγική και οι επιτυχίες – Πώς αντιμετωπίζουν στο Μαξίμου τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία, parapolitika.gr, από την Απογευματινή της Κυριακής, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.