26.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤι προκύπτει από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων;

Τι προκύπτει από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων;


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Πριν από λίγες ημέρες, έγινε συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων στην οποία ανακοινώθηκαν κάποιες σημαντικές τομές για τα Πανεπιστήμια. Δεν θα γίνει ανάλυση στο τρέχον άρθρο για τα μη κρατικά που βρίσκονται ακόμη υπό σχεδιασμό με πολλές σχετικές συζητήσεις να αναμένονται, αλλά για τον χαρακτήρα και την εύρυθμη λειτουργία των Ιδρυμάτων που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού φαίνεται ότι θέλει να στηρίξει τα Α.Ε.Ι. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έχει δηλώσει και στο πρόσφατο παρελθόν ότι τα δημόσια Πανεπιστήμια θα έχουν χρηματοδότηση ύψους 1 δις €, κάτι το οποίο αναφέρθηκε ξανά χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Προτεραιότητα, λοιπόν, είναι τα Δημόσια Πανεπιστήμια και, συγκεκριμένα, η εφαρμογή των επτά τομέων που ανακοινώθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο. Πρώτον, σχετικά με τα Συμβούλια Διοίκησης, καταργείται ο δεύτερος γύρος εκλογών όταν κηρύσσονται άγονες, επειδή είναι αδύνατη η εκλογή των εξωτερικών μελών. Με νέα διάταξη ορίζεται ότι η ψήφος του πρώτου σε αριθμό ψήφων εκλεγμένου εσωτερικού μέλους μετράει ως διπλή για την ανάδειξη των εξωτερικών μελών. Δεύτερον, ως προς την ίδρυση ή την κατάργηση Τμημάτων, απλοποιούνται οι διαδικασίες και μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία. Με τη νέα διαδικασία, το Υπουργείο Παιδείας δεν θα εμπλέκεται. Αυτό, άλλωστε, είναι κάτι που στηρίζει τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα των Α.Ε.Ι. Συγκεκριμένα, όταν ένα Πανεπιστήμιο επιθυμεί την ίδρυση ή κατάργηση κάποιου Τμήματος, θα καταθέτει τον φάκελο στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης ζητώντας Γνωμοδότηση. Αν η Γνωμοδότηση της ΕΘ.Α.Α.Ε. είναι θετική, το Πανεπιστήμιο θα εφαρμόζει την απόφαση κατάργησης ή ίδρυσης Τμήματος. Όμως, ο Υπουργός Παιδείας δύναται να ρωτά την ΕΘ.Α.Α.Ε. για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη.

Πηγή εικόνας: athensvoice.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Τρίτη αλλαγή που ανακοινώθηκε από τον Υπουργό, έχει να κάνει με τον Προϋπολογισμό. Πόσα χρόνια ακούμε και διαβάζουμε για τις σοβαρές ελλείψεις στην Τριτοβάθμια… Πλέον, με την κατάργηση της διάταξης που υποχρέωνε τα Πανεπιστήμια να περιμένουν εβδομάδες για μια υπογραφή από τον αρμόδιο Υπουργό, ώστε να τροποποιήσουν τον Προϋπολογισμό τους, ίσως να δούμε πραγματικά κάτι καλό. Δεν χρειάζεται πια η υπουργική υπογραφή. Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση που «ελευθερώνει» τα Πανεπιστήμια, τους δίνει «ανάσα» και συμβάλλει στην τήρηση του αυτοδιοίκητου!

Τέταρτον, δεν θα υπάρχει πλέον το ταβάνι αμοιβών στα εθνικά συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα. Πέμπτον, μέσα σε τρεις μήνες υπολογίζεται ότι θα έχει υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο για την αυτονομία  του  Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Μια ακόμα αλλαγή θα είναι η πλήρης ψηφιοποίηση των διαδικασιών στα Πανεπιστήμια. Είναι κάτι που επιβάλλεται να γίνει σε μια χώρα σύγχρονη, ευρωπαϊκή. Τέλος, αλλάζει και το πλαίσιο των συνεργαζόμενων καθηγητών. Ο εν λόγω θεσμός διευρύνεται με κονδύλια μέσω Ε.Λ.Κ.Ε.

Ως προς τη χρηματοδότηση, είναι αυξημένη κατά 11 εκ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του νέου έτους. Ακόμα, υπάρχει υποστήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον ερευνητικό εξοπλισμό, διεθνοποίηση των Μεταπτυχιακών και Προπτυχιακών Προγραμμάτων, συμπράξεις αριστείας και έκτακτη επιχορήγηση 16,1 εκ. ευρώ.

Πηγή εικόνας: athensvoice.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ / EUROKINISSI

Κλείνοντας, είναι άμεση ανάγκη τα Πανεπιστήμια να αναβαθμιστούν. Η Ελλάδα του 2023, και προσεχώς του 2024, πρέπει, επιτέλους, να συμβαδίσει με την υπόλοιπη Ευρώπη –και τη λογική– αφήνοντας τις παθογένειες του παρελθόντος! Οι δηλώσεις των αρμοδίων δείχνουν ότι υπάρχει πολιτική βούληση. Μένει να φανεί και στην πράξη!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Σύνοδος Πρυτάνεων: Ο Κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε επτά θεσμικές αλλαγές στις Πρυτανικές εκλογές, κατάργηση-ίδρυση τμημάτων, ΕΑΠ, Επισκέπτες Καθηγητές, ψηφιοποίηση των ΑΕΙ, τροποποίηση προϋπολογισμών, esos.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.