17.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάEco-friendly tips για την περίοδο των Χριστουγέννων

Eco-friendly tips για την περίοδο των Χριστουγέννων


Της Κωνσταντίας Φαλέκα,

Κάθε φορά που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, οι περισσότεροι από εμάς παρασυρόμαστε και σαγηνευόμαστε από τη μαγεία των γιορτών και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον μαζικό υπερκαταναλωτισμό και την υπερβολική σπατάλη ενέργειας. Συνεπώς, καλό θα ήταν στον φετινό απολογισμό μας να συμπεριλάβουμε τους προβληματισμούς που τυχόν έχουμε, όσον αφορά την επιβάρυνση του πλανήτη. Στο συγκεκριμένο άρθρο, λοιπόν, θα προτείνουμε μερικές πρωτότυπες –και όχι τόσο αναμενόμενες– ιδέες, προκειμένου να καταφέρετε να απολαύσετε τις χριστουγεννιάτικες διακοπές σας με έναν πιο eco-friendly και βιώσιμο τρόπο.

Αρχικά, όπως είναι λογικό, την περίοδο των Χριστουγέννων, μας αρέσει να ανταλλάσσουμε δώρα με τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Ωστόσο, η υπερβολική σπατάλη χαρτιού που αφορά τα περιτυλίγματα των δώρων που καταλήγουν στα σκουπίδια, δημιουργεί τεράστιο πλήγμα στο περιβάλλον και στον ήδη επιβαρυμένο πλανήτη μας. Επομένως, αντί να τυλίξετε τα δώρα που φτιάξατε ή αγοράσατε με γυαλιστερό χαρτί περιτυλίγματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φουλάρι που δεν χρειάζεστε πια ή ένα παλιό κομμάτι ύφασμα με όμορφα σχέδια. Είναι μια πρωτότυπη μέθοδος που σίγουρα θα εντυπωσιάσει και θα κινήσει το ενδιαφέρον του παραλήπτη σας. Διαφορετικά, μπορείτε να αξιοποιήσετε μια παλιά σακούλα δώρου που σας έχει δώσει κάποιος άλλος στο παρελθόν.

Πηγή εικόνας: unsplash.com/Δικαιώματα χρήσης: Roman Kraft

Επιπλέον, κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, ο εντυπωσιακός στολισμός του σπιτιού είναι αναπόφευκτος για τους περισσότερους από εμάς. Όμως, θα ήταν ωφέλιμο –αντί να αγοράζουμε συνεχώς νέα αντικείμενα τα οποία θα κοσμήσουν τον χώρο μας– να φτιάξουμε εμείς οι ίδιοι πρωτότυπα και εντυπωσιακά στολίδια με φυσικά υλικά. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε όμορφα στεφάνια για το σπίτι, χρησιμοποιώντας ξυλάκια κανέλας, κουκουνάρια, κλαδιά, κομμάτια ξύλου, κεριά σόγιας και διάφορα αποξηραμένα λουλούδια. Ολόκληρη αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα –πέρα από όμορφα στολίδια– την αύξηση της φαντασίας και της δημιουργικότητάς σας. Αρκεί μόνο να ρίξετε μια ματιά στο διαδίκτυο για να ανακαλύψετε πολλές πρωτότυπες και ιδιαίτερες ιδέες. Ωστόσο, αν τα παλιά σας στολίδια και το δέντρο σας είναι σε καλή κατάσταση και δεν χρειάζεστε κάποια επιπλέον προσθήκη, τότε δεν είναι ανάγκη να προσθέσετε κάτι καινούριο στη συλλογή σας.

Συνεχίζοντας, σε περίπτωση που σκοπεύετε να στείλετε ευχετήριες χριστουγεννιάτικες κάρτες, προτιμήστε αυτές που είναι κατασκευασμένες από ανακυκλώσιμα υλικά. Κάνοντας άλλη μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, θα συνειδητοποιήσετε πως υπάρχουν ορισμένες εταιρείες οι οποίες έχουν μετατρέψει τα σκουπίδια που συλλέγονται από την παραλία σε χειροποίητες κάρτες. Τέλος, όσον αφορά τις τεράστιες ποσότητες φαγητού που μεταφέρονται στα σκουπίδια αμέσως μετά το γιορτινό τραπέζι, είναι καλό να κάνετε μια λίστα με τα υλικά που χρειάζεστε στ’ αλήθεια, έτσι ώστε να αποφύγετε την αγορά περίσσιων υλικών. Ακόμα, προτιμήστε τοπικά, εποχιακά ή βιολογικά προϊόντα.

Η χριστουγεννιάτικη περίοδος είναι για πολλούς από εμάς η πιο ευχάριστη εποχή του χρόνου. Παράλληλα, όμως, είναι και η πιο πολυέξοδη. Ωστόσο, ο σεβασμός απέναντι στο περιβάλλον μπορεί να φανεί ακόμα και μέσα από τις απλές καθημερινές πράξεις, όπως από τα δώρα που επιλέγουμε να δώσουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Λίγα και απλά πράγματα αρκούν για να κάνουν γιορτινή την ατμόσφαιρα. Αρκεί ο καθένας μας να κάνει από πλευράς του το καλύτερο που μπορεί. Πώς θα το βλέπατε, λοιπόν, αν αυτά τα Χριστούγεννα επιχειρούσαμε να κάνουμε τη διαφορά, κάνοντας μικρές αλλαγές, οι οποίες ξεκινούν από το σπίτι μας;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 8 eco-friendly τρόποι να τυλίξεις τα δώρα σου αυτά τα Χριστούγεννα, theotebook.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Φαλέκα
Κωνσταντίνα Φαλέκα
Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 2002 και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Σπουδάζει στη σχολή Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία, ζωγραφίζει, κάνει ταξίδια και παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.