23.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΙσχυρή άνοδος για Χ.Α. και ευρωπαϊκή αγορά: Αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των επενδυτών...

Ισχυρή άνοδος για Χ.Α. και ευρωπαϊκή αγορά: Αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των επενδυτών η Εθνική


Του Κωνσταντίνου Γκότση,

Ένα πενθήμερο «αφιερωμένο» στην Εθνική Τράπεζα ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς η συγκεκριμένη τράπεζα μονοπώλησε το επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω της διεξαγωγής της διαδικασίας προσφοράς του placement που κατείχε το T.X.Σ. σε αυτήν, επηρεάζοντας θετικά τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και συνολικά την ελληνική αγορά. Εν γένει, όμως, το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά στο σύνολό της συνεχίζει να υπάρχει, παρά τις διεθνείς αναταράξεις. Θετικοί καταλύτες αποτελούν τα μεγάλα επιχειρηματικά deals που απασχολούν συνεχώς το επενδυτικό κοινό, τα ικανοποιητικά τριμηνιαία αποτελέσματα που έχουν δημοσιεύσει οι περισσότερες εισηγμένες, ειδικά τα blue chips, αλλά και –έμμεσα– η διαμόρφωση ελκυστικών αποτιμήσεων (σύμφωνα με πολλούς μεγάλους αναλυτές, πληθώρα μετοχών διαπραγματεύονται ακόμη σε υποτιμημένα επίπεδα).

Σημαντικό ρόλο έχουν και οι εκτιμήσεις για τις μακροοικονομικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να υπεραποδώσει φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, το Α.Ε.Π. της Ελλάδας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3% το 2024 και κατά 2,4% το 2025. Επίσης, ο πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει στο 2,2% το 2024 και στο 2,1% το 2025, ενώ, παράλληλα, θεωρεί δεδομένη την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τις Moody’s και Fitch, μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου του 2024.

Τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να αντισταθμίσει τις πτωτικές τάσεις, περνώντας, τελικά, σε θετικό έδαφος, αφότου έπεσε κάτω από τις 1.200 μονάδες για να βρει επαρκείς στηρίξεις. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τράπεζες, λόγω των εξελίξεων με την αποεπένδυση του Τ.Χ.Σ. από την Alpha Bank και την Εθνική.

Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και η αγορά «πακέτου» της Alpha Bank από την UniCredit, ύψους € 293,5 εκατ. (€ 1,39 ανά μετοχή), εκτινάζοντας τον συνολικό ημερήσιο τζίρο στα ύψη (ωστόσο, ο καθαρός τζίρος καταγράφηκε στα € 80 εκατ., εφόσον αφαιρεθούν και τα 15 «πακέτα»). Συνεπώς, η διαδικασία της αποεπένδυσης του Τ.Χ.Σ. από την Alpha Bank ολοκληρώθηκε, έπειτα από την αύξηση της προσφοράς από τη UniCredit για το 9% της τράπεζας που κατείχε το Δημόσιο. Σειρά είχε η Εθνική, με το Τ.Χ.Σ. να απαιτεί προσφορές στα € 5 με € 5,44 ανά μετοχή για το 20%, δίνοντας, επίσης, δικαίωμα επιλογής αύξησης του μεγέθους της προσφοράς στο 22% (upsize option), δηλαδή να διατεθούν επιπλέον 18.294.303 μετοχές της τράπεζας. Η διαδικασία των προσφορών διήρκησε από τις 14/11 έως τις 16/11.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η Δ.Ε.Η., η οποία και έδωσε τη βασικότερη στήριξη στην ήπια ανοδική κίνηση της συνεδρίασης, βοηθώντας στην απορρόφηση των απωλειών.

Αισιόδοξα ξεκίνησε την εβδομάδα η ευρωπαϊκή αγορά, ενόψει ανακοινώσεων οικονομικών στοιχείων σε Η.Π.Α. και Ευρωζώνη (με επίκεντρο τον πληθωρισμό), ολοκληρώνοντας τις διαπραγματεύσεις θετικά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με άνοδο 0,75%. Παρόμοια κινήθηκαν και οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, ξεχωρίζοντας η άνοδος στα περιφερειακά χρηματιστήρια. Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε θετικά, με τις βασικές στηρίξεις να προέρχονται από τον ταξιδιωτικό κλάδο, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 1,7%.

Το βλέμμα των επενδυτών στράφηκε, μεταξύ άλλων, και στην –τότε επερχόμενη– συνάντηση των ηγετών της Κίνας και των Η.Π.Α., Xi Jinping και Joe Biden αντίστοιχα, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, αναμένοντας θετικές εξελίξεις στις μεταξύ τους σχέσεις, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο στη διεθνή οικονομία.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,21% στις 1.205,55 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.208,02 μονάδων (+0,41%) και των 1.196,46 μονάδων (-0,55%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,1% στις 2.923,54 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,78% στις 957,52 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 400,3 εκατ., εκ των οποίων τα € 320 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη άνω του 2% για τις Τράπεζα Πειραιώς και Δ.Ε.Η. και πέριξ του 1% για τις Σαράντης, Motor Oil, Lamda και Τέρνα Ενεργειακή. Αντίθετα, ισχυρή ήταν η πτώση 3,18% για τον Ο.Π.Α.Π. Σημαντικές ήταν, επίσης, οι απώλειες 1,43% για την ΕΛΧΑ.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: gr.investing.com

Ισχυρή άνοδο παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, υπεραποδίδοντας σημαντικά από την ευρωπαϊκή αγορά και κλείνοντας κοντά στα υψηλά ημέρας, με τους επενδυτές να εστιάζουν κυρίως στις τράπεζες, που για ακόμα μια φορά μονοπωλούν το ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά. Σε κλαδικό επίπεδο, ξεχώρισε η άνοδος των δεικτών των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (+5,37%) και του πετρελαίου (+4,36%).

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως η συναλλακτική δραστηριότητα αυξήθηκε σημαντικά, έπειτα από την κινητοποίηση των αγοραστών καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, λόγω των εξελίξεων στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και του ευνοϊκού κλίματος στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Ειδικότερα, η πρωινή ανοδική τάση προήλθε από το –μη αναμενόμενο– μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε για το 22% της Εθνικής Τράπεζας (αυτήν την ημέρα άρχισαν οι διαδικασίες της δημόσιας προσφοράς). Βάσει αξιόπιστων φημολογιών, ήδη το βιβλίο προσφορών είχε συγκεντρώσει περί τα € 5 δις, υπερκαλύπτοντας κατά 5 φορές το placement του Τ.Χ.Σ. Έπειτα, οι αγοραστές αύξησαν τους ρυθμούς της ανόδου, με αφορμή τα στοιχεία του πληθωρισμού στις Η.Π.Α.

Συνεπώς, ο Γενικός Δείκτης πήρε απόσταση από τις 1.200 μονάδες, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης πάτησε τα επίπεδα των 3.000 μονάδων, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε ελαφρώς πάνω από τις 1.000 μονάδες και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεπέρασε τις 2.000 μονάδες. Όλοι οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου, δηλαδή, έκλεισαν πάνω από τα βασικά τους «ψυχολογικά όρια».

Επίσης, την Τρίτη το βράδυ, μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, ανακοινώθηκαν οι τριμηνιαίες μεταβολές στον δείκτη MSCI, χωρίς να καταγράφεται κάποια αλλαγή στον ελληνικό MSCI Standard, όπως και αναμενόταν.

Με σημαντική άνοδο έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, ωθούμενη, κυρίως, από τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις Η.Π.Α., με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ενισχύεται κατά 1,3%. Παρόμοια μεταβολή είχαν και οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, υπεραποδίδοντας, όμως, του πανευρωπαϊκού, με εξαίρεση τον βρετανικό FTSE 100 που είχε ήπια άνοδο 0,2%. Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε θετικά.

Πολλά χρηματιστήρια έκλεισαν κοντά στα υψηλά ημέρας, ως αποτέλεσμα του χαμηλότερου του αναμενόμενου πληθωρισμού για την αμερικανική οικονομία τον Οκτώβριο, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει την περεταίρω νομισματική «σύσφιξη» που ασκεί η Fed, αλλά και να επισπεύσει το τέλος της. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση μειώθηκε στο 3,2% από το 3,7% του προηγούμενου μήνα και ο δομικός πληθωρισμός (σε ετήσια βάση) διολίσθησε στο 4% από το 4,1% του προηγούμενου μήνα. Επίσης, σε μηνιαία βάση, ο Δ.Τ.Κ. παρουσιάστηκε αμετάβλητος για τον Οκτώβριο, ενώ αναμενόταν να αυξηθεί κατά 0,1%.

Στα υπόλοιπα σημαντικά μακροοικονομικά νέα, κατά το γ’ τρίμηνο το Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης μειώθηκε (κατά 0,1%) για πρώτη φορά από το 2020 (σε τριμηνιαία βάση), γεγονός που ενισχύει το σενάριο οριστικής διακοπής της νομισματικής «σύσφιξης» από την Ε.Κ.Τ. Επίσης, ο δείκτης απασχόλησης, σύμφωνα με τη Eurostat, ενισχύθηκε στο 1,4% στην Ευρωζώνη και στο 1,3% στην Ε.Ε.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,47% στις 1.235,27 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.236,13 μονάδων (+2,5%) και των 1.205,45 μονάδων (σχεδόν 0%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά +2,87% στις 3.007,34 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 5,93%, αναβαίνοντας στις 1.014,30. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 125,18 εκατ., εκ των οποίων τα € 7,68 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος συναλλαγών ανήλθα στα 39,49 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, «άλμα» σημείωσαν οι Τράπεζες Πειραιώς (+7,07%), Alpha Bank (+6,02%), Εθνική Τράπεζα (5,80%) και Eurobank (+5,37%). Ισχυρή ήταν και η άνοδος άνω του 4% για τις Motor Oil, Quest, Βιοχάλκο και Aegean και άνω του 3% για τις ΕΛΧΑ και Ελληνικά Πετρέλαια. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις Τέρνα Ενεργειακή, Cenergy και Ο.Τ.Ε. και άνω του 1% για τις Δ.Ε.Η., Σαράντης και Μυτιληναίος.

Η διακύμανση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: investing.com

Την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι πτωτικές πιέσεις ήταν έντονες, λόγω των μαζικών κατοχυρώσεων κερδών από τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές, καταγράφοντας, έτσι, αρκετές εναλλαγές προσήμων οι δείκτες. Ωστόσο, οι πιέσεις αυτές, εν τέλει, υπεραντισταθμίστηκαν από τοποθετήσεις μακροπρόθεσμων επενδυτών, καθώς είχε αναζωπυρωθεί σημαντικά το ενδιαφέρον τους για την ελληνική αγορά, ιδίως για τον τραπεζικό κλάδο. Αφορμή, προφανώς, αποτέλεσε το τεράστιο ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε για το ποσοστό που κατείχε στην Εθνική το Τ.Χ.Σ., καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα € 6 δις, υπερκαλύπτοντας το απαιτούμενο ποσό κατά 6 φορές.

Επίσης, ο τζίρος διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, αν και ήταν πεσμένος από την προηγούμενη συνεδρίαση. Σε κλαδικό επίπεδο, ξεχώρισαν τα κέρδη των δεικτών της ακίνητης περιουσίας (+2,15%) και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (+1,57%), αλλά και οι απώλειες των δεικτών του πετρελαίου (-2,66%) και της υγείας (-1,09%).

Στα μακροοικονομικά νέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αναμένοντας πως θα ανέλθει στο 2,4% για φέτος, στο 2,3% για το 2024 (ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν στο 1,9%) και στο 2,2% για το 2025, υπεραποδίδοντας σταθερά από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Επιπλέον, η ελληνική οικονομία αναμένεται να ξεχωρίσει και σε άλλα μακροοικονομικά μεγέθη, όπως στη μείωση του δείκτη χρέους προς Α.Ε.Π., τον πληθωρισμό και στην αύξηση των μισθών.

Θετικά έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, επεκτείνοντας ελαφρώς τη ανοδική της τάση, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με κέρδη 0,42%. Στο «πράσινο» βρέθηκαν και οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, ξεχωρίζοντας το +0,86% του γερμανικού DAX. Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε θετικά, με σημαντικές στηρίξεις να προέρχονται από το +2% του τεχνολογικού κλάδου.

Η αισιοδοξία από την προηγούμενη συνεδρίαση κράτησε και την Τετάρτη, καθώς άρχισαν να διαδίδονται σενάρια από μεγάλους αναλυτές για πτώση των επιτοκίων από τη Fed ήδη από την άνοιξη του 2024 ή τις αρχές προς μέσα καλοκαιριού.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,28% στις 1.238,76 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.231,29 μονάδων (-0,32%) και των 1.240,61 (+0,43%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,23% στις 3.014,22 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,09%, κλείνοντας στις 1.015,24 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € € 97,7 εκατ., εκ των οποίων τα € 8,36 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 24,15 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη άνω του 2% για τις Lamda, Quest, Σαράντης και Cenergy και άνω του 1% για τις ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Ο.Π.Α.Π. και Τράπεζα Πειραιώς. Αντίθετα, ισχυρή ήταν η πτώση 3,66% για την Motor Oil. Σημαντικές ήταν, επίσης, οι απώλειες άνω του 1% για τις ΕΛΧΑ και Aegean.

Η διακύμανση του τραπεζικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Με οριακά θετική μεταβολή ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, κινούμενο σε στενό εύρος διακύμανσης. Αρχικά, τα ηνία της συνεδρίασης τα είχαν οι αγοραστές, με το ενδιαφέρον τους να εστιάζει στην Aegean, αλλά λίγο μετά τις 12:00 δεν κατάφεραν να απορροφήσουν πλήρως την αυξημένη προσφορά από τους πωλητές, οι οποίοι συνέχισαν τις κατοχυρώσεις κερδών και σε αυτήν τη συνεδρίαση. Επανήλθαν, όμως, οι αγοραστές στο τέλος, ανατρέποντας το πρόσημο, με τις βασικές στηρίξεις να προέρχονται από τις τράπεζες. Σε κλαδικό επίπεδο, τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώθηκαν από τους δείκτες της ακίνητης περιουσίας (+1,76%) και του εμπορίου (+1,65%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι δείκτες των βιομηχανικών προϊόντων (-1,67%) και των τηλεπικοινωνιών (-1,01%).

Πτωτικά έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να υποχωρεί κατά 0,72%. Στους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών τα πρόσημα ήταν μεικτά. Σε κλαδικό επίπεδο, τα πρόσημα ήταν, επίσης, μεικτά, με τις βασικότερες απώλειες να προέρχονται από τον κλάδο του πετρελαίου (-2,7%) και των ειδών πολυτελείας (-1,5%).

Οι πτωτικές πιέσεις στον τομέα του πετρελαίου, που συμπαρέσυρε, εν μέρει, και την υπόλοιπη αγορά, προκλήθηκαν έπειτα από ενδείξεις για αυξημένη παραγωγή από την πλευρά των Η.Π.Α. και εκτιμήσεις για υποχώρηση της ζήτησης στην Κίνα. Αυτοί οι δύο παράγοντες δημιουργούν πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου. Επίσης, αρνητικό αντίκτυπο είχε στη διεθνή αγορά και τα προβλήματα που αναδεικνύονται εκ νέου στον κινεζικό στεγαστικό κλάδο.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο 0,05% στις 1.239,39 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.242,68 (+0,32%) και των 1.233,17 μονάδων (-0,45%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε οριακά κατά 0,05% στις 3.012,78 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,58%, ανεβαίνοντας στις 1.021,16 μονάδων. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 85,8 εκατ., εκ των οποίων τα € 3,3 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 25,5 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη άνω του 2% για τις Aegean, Σαράντης και Lamda και άνω του 1% για τις Jumbo, Eurobank, Autohellas και Ε.ΥΔ.Α.Π. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες 2,19% για τη ΓΕΚ Τέρνα και άνω του 1% για τις Μυτιληναίος, Δ.Ε.Η., ΕΛΧΑ και Ο.Τ.Ε.

Η διακύμανση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Θετικά έκλεισε ξανά την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, περιορίζοντας, όμως, τα πρωινά του κέρδη μέχρι το τέλος της συνεδρίασης (έφτασε μέχρι το +1,97%), με τον τζίρο να εκτοξεύεται από τα «πακέτα» της Εθνικής που διακινήθηκαν σε αυτήν τη συνεδρίαση. Η καθαρή αξία συναλλαγών, ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα ανεβασμένη σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, αφού ανήλθε στα € 224 εκατ. Σε κλαδικό επίπεδο, ξεχώρισαν τα κέρδη του δείκτη των πρώτων υλών (+4,98%) καθώς και οι απώλειες των δεικτών των ταξιδιών (-1,84%) και των βιομηχανικών προϊόντων (-1,01%).

Την Παρασκευή διακινήθηκαν 6 «πακέτα» σχετικά με το placement του Τ.Χ.Σ. στην Εθνική αξίας € 5,30 ανά μετοχή και συνολικά € 853 εκατ. Επίσης, διακινήθηκαν ακόμα 24 πακέτα της Εθνικής αξίας € 6,2 ανά μετοχή και συνολικά € 30 εκατ. Οι προσφορές στο βιβλίο προσφορών για το placement της Εθνικής ανήλθαν, τελικά, στα € 8,1 δις, υπερκαλύπτοντας το απαιτούμενο ποσό κατά 9μιση φορές περίπου. Μάλιστα, η Εθνική προσέλκυσε το ενδιαφέρον σημαντικών θεσμικών επενδυτών, όπως των Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, Allianz, GIC, Wellington, RWC και Robeco, οι οποίοι αγόρασαν το 80% των προσφερόμενων μετοχών της.

Στο «πράσινο» ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με άνοδο 1,01%. Παρόμοια ήταν η μεταβολή και για τους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών. Σε κλαδικό επίπεδο, σημαντικές στηρίξεις δόθηκαν από τα κέρδη του χρηματοπιστωτικού τομέα (+1,7%) και του εξορυκτικού κλάδου (+1,8%).

Ώθηση δόθηκε από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Eurostat, τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση ανήλθε στο 2,9%, πέφτοντας από το 4,3% του προηγούμενου μήνα. Επίσης, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,2%, διολισθαίνοντας από το 4,5% του προηγούμενου μήνα.

Στα υπόλοιπα μακροοικονομικά νέα, το ισοζύγιο πληρωμών της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο παρουσίασε ήπια επέκταση, σύμφωνα με την Ε.Κ.Τ., και το πλεόνασμα ενισχύθηκε στα € 31,23 δις (τον Σεπτέμβρη) από € 30,81 δις τον προηγούμενο μήνα.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,89% στις 1.250,44 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.239,03 (-0,03%) και των 1.263,82 μονάδων (+1,97%). O FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,19% στις 3.048,64 μονάδες και ο τραπεζικός κλάδος κέρδισε 3,79%, κλείνοντας στις 1.059,82 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 1,107 δις, εκ των οποίων τα € 853 εκατ. αφορούσαν πακέτα για το ποσοστό του Τ.Χ.Σ. στην Εθνική.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, «άλμα» 7,31%, 5,88% και 5,39% οι ΕΛΧΑ, Εθνική Τράπεζα και Βιοχάλκο. Ισχυρή ήταν και η άνοδος 4,38% για τη Eurobank. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη 2,28% για την Τράπεζα Πειραιώς και άνω του 1% για τις Alpha Bank, Ε.ΥΔ.Α.Π., Lamda, Ελληνικά Πετρέλαια, Autohellas, Coca Cola και Ελλάκτωρ. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες 2,12% για τον Ο.Π.Α.Π. και άνω του 1% για τις Cenergy και Τέρνα Ενεργειακή.

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 3,94%, ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 4,39% και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 11,54%. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 455,82 μονάδες, με άνοδο 3%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.