19.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΟ βίος του βασιλιά Γεωργίου Β΄ των Ελλήνων

Ο βίος του βασιλιά Γεωργίου Β΄ των Ελλήνων


Της Γιάννας Κοντοκώστα,

Ο Γεώργιος Β΄ γεννήθηκε στις 19 Ιουλίου 1890 στη Δεκέλεια, στη βασιλική έπαυλη του Τατοΐου. Διετέλεσε Βασιλιάς των Ελλήνων τα έτη 1922 – 1924 και 1935 – 1947. Ανέλαβε, επίσης, καθήκοντα Πρωθυπουργού από τις 19 Απριλίου ως τις 22 Απριλίου του 1941. Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ και της Βασίλισσας Σοφίας της Ελλάδας και πριγκίπισσας της Πρωσίας. Η γέννησή του αποτέλεσε ένα εξαιρετικά χαρμόσυνο γεγονός για τον αθηναϊκό λαό και εκείνη τη μέρα από τα πυροβολεία της Αθήνας ρίφθηκαν 121 κανονιοβολισμοί. Μετά τον πατέρα του (διάδοχος τότε), ήταν πρώτος στη σειρά διαδοχής για τον βασιλικό θρόνο της Ελλάδας.

Ο Γεώργιος Β΄ φοίτησε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και έφυγε για μετεκπαίδευση στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Βερολίνο. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των Βαλκανικών Πολέμων, υπηρέτησε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Στις 27 Φεβρουαρίου 1921, στο Βουκουρέστι, παντρεύτηκε την Πριγκίπισσα Ελισάβετ της Ρουμανίας. Δεν απέκτησαν κανένα παιδί και έτσι, στις 6 Ιουλίου 1935, λίγο πριν επιστρέψει ο Γεώργιος Β΄ στην Ελλάδα -για λόγους που θα αναλυθούν παρακάτω-, αποφάσισαν να χωρίσουν στο εξωτερικό. Το διαζύγιό τους, αποτελεί το μοναδικό βασιλικό διαζύγιο στην ιστορία της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Γεώργιος Β΄, ακολουθούσε σε όλα τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Α΄. Υπηρέτησε ως ανθυπασπιστής του στον στρατό και στάθηκε στο πλευρό του, όταν ο Κωνσταντίνος ήρθε σε σοβαρή ρήξη – σύγκρουση με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το 1917, ο Βενιζέλος και η Αντάντ, απαίτησαν την εξορία του Κωνσταντίνου Α΄. Ο γιος του τον ακολούθησε και εκεί. Λίγο αργότερα, το 1920, μετά την ήττα του Βενιζέλου και την παλινόρθωση της βασιλείας, επέστρεψαν και οι δύο στην Ελλάδα.

Ο Γεώργιος Β’ (δεξιά) και ο Ιωάννης Μεταξάς (αριστερά). Πηγή εικόνας: searchculture.gr

Τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής και το κίνημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 1922, ήταν καθοριστικά για την πορεία των γεγονότων. Παράλληλα, η παραίτηση του πατέρα του, Κωνσταντίνου, οδήγησε στην διαδοχή του από τον γιο του, Γεώργιο Β΄. Στις 27 Σεπτεμβρίου 1922, λοιπόν, ο Γεώργιος Β΄ διαδέχθηκε τον πατέρα του στον θρόνο και έγινε Βασιλεύς των Ελλήνων. Μετά από έναν χρόνο, λόγω των δράσεων της Επαναστατικής Κυβέρνησης, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ λίγους μήνες αργότερα, ο ίδιος και η δυναστεία, κηρύχθηκαν έκπτωτοι.

Για 11 έτη, ο Γεώργιος Β΄ έζησε στην εξορία. Επανήλθε στη χώρα με το Δημοψήφισμα του 1935 της Κυβέρνησης Κονδύλη, και μαζί με τον Ιωάννη Μεταξά, έθεσε τις απαιτούμενες βάσεις για τον επικείμενο πόλεμο. Το 1935, ο μονάρχης διόρισε υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Κωνσταντίνο Δεμερτζή. Μετά, όμως, από την ισοδυναμία των βενιζελικών και αντιβενιζελικών δυνάμεων, καθώς και τον θάνατο του Δεμερτζή, ανέθεσε τον σχηματισμό της κυβέρνησης στον Ιωάννη Μεταξά. Μάλιστα, τον Αύγουστο του 1936, αποδέχθηκε τις εισηγήσεις του Μεταξά για την επιβολή της δικτατορίας στη χώρα.

Η είδηση θανάτου του Γεωργίου Β’. Πηγή εικόνας: royalchronicles.gr

Όταν τα ναζιστικά στρατεύματα εισέβαλαν στην πόλη της Αθήνας, ο Γεώργιος Β΄ μαζί με την Κυβέρνηση Τσουδερού αναχώρησε για την Κρήτη. Όταν στη συνέχεια η Κρήτη κατελήφθη από τους Γερμανούς, έφυγαν για το Κάιρο. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, ο Γεώργιος Β΄ υποχρεώθηκε να μείνει στο εξωτερικό και να αποδεχθεί την Αντιβασιλεία.

Κλήθηκε να βασιλεύσει το 1946 στην Ελλάδα, μετά το Δημοψήφισμα της 1ης Σεπτεμβρίου, μιας και ο λαός σε ποσοστό 69% τάχθηκε υπέρ της βασιλείας. Μετά από έξι μήνες, την 1η Απριλίου 1947, απεβίωσε. Ο θάνατός του ήταν αιφνίδιος, διότι πέθανε από ξαφνική ανακοπή καρδιάς. Πολλοί τότε δεν μπόρεσαν να πιστέψουν την είδηση του θανάτου του και τη θεώρησαν ως ένα κακό πρωταπριλιάτικο αστείο. Πραγματοποιήθηκε νεκροψία της σορού και συντάχθηκε η σχετική έκθεση των γιατρών σχετικά με τα ακριβή αίτια του θανάτου του, η οποία και δόθηκε στη δημοσιότητα. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο και παρευρέθηκαν μόνο μέλη της βασιλικής οικογένειας. Στον βασιλικό θρόνο, τον διαδέχθηκε ο αδερφός του, Παύλος.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Πιπινέλης, Π., Γεώργιος Β’ (1890 – 1947), Αθήνα: Ariston Books.
  • Πεθαίνει ο Βασιλιάς Γεώργιος Β’, historical-quest.com, Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννα Κοντοκώστα, Υπεύθυνη Διόρθωσης
Γιάννα Κοντοκώστα, Υπεύθυνη Διόρθωσης
Γεννήθηκε το 1999 στην Θεσσαλονίκη όπου και διαμένει μόνιμα τα τελευταία έξι χρόνια. Το 2021 αποφοίτησε από το τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής ΑΠΘ και από τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους είναι προπτυχιακή φοιτήτρια της Νομικής Σχολής ΑΠΘ. Την ελκύουν ιδιαίτερα οι κλάδοι του Ποινικού, του Εμπορικού και του Αστικού Δικαίου. Διαβάζει φιλοσοφία, λογοτεχνία και ιστορία, της αρέσει η τέχνη και η ποίηση και ενδιαφέρεται για τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.