23.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤελικά, "delulu is the solulu";

Τελικά, “delulu is the solulu”;


Της Ειρήνης Λάττα,

Είμαστε στο 2023, όμως πάρα πολλοί άνθρωποι δεν διστάζουν να μας υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία και σε κάθε διαμάχη, ουσιώδη ή ανούσια ζητήματα. Είμαστε στο 2023 και μαζί με οτιδήποτε άλλο προσπαθεί να εξελιχθεί, εξελίσσονται και τα «σλανγκ» ή, κατά άλλους, η γλώσσα των νέων. Κυρίαρχη θέση έχει τον τελευταίο καιρό στην καθομιλουμένη γλώσσα των νέων ο όρος “delulu”, με τον οποίο χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε παρακοινωνική ή παραληρηματική (delusional) συμπεριφορά. Μια παρακοινωνική σχέση ενός ατόμου, λοιπόν, βασίζεται σε ένα μονόπλευρο ενδιαφέρον με κάποιον διάσημο ή κάποιον που δεν γνωρίζει προσωπικά, κάτι το οποίο, αν και είναι επικίνδυνο για τη ψυχική του υγεία, μπορεί να έχει και ορισμένα οφέλη.

Η ψυχίατρος Dr. Smitha Bhandar μας βοήθησε στον χωρισμό μια τέτοιας παρακοινωνικής σχέσης, που έχει, δηλαδή, σαν αντικείμενό της το ενδιαφέρον ή την έλξη για κάποιον διάσημο/-η. Οι κατηγορίες είναι τρεις και πιο συγκεκριμένα, διακρίνονται πρώτον σε ψυχαγωγικές. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος ψυχαγωγείται από κάποιον διάσημο, είναι fan του και μιλάει συχνά γι’ αυτόν στους γύρω του. Δεύτερον, σε έντονα προσωπικές. Με άλλα λόγια, η λατρεία για κάποιον διάσημο και η πεποίθηση ότι έχει σχέση με το άτομο αυτό ή ότι είναι το άλλο του μισό. Τέλος, σε παθολογικές, όπως οι ανεξέλεγκτες φαντασιώσεις και καταναγκασμοί, καθώς και παραισθήσεις σχετικά με το ενδιαφέρον του διάσημου για κάποιον fan.

Μια τέτοια σχέση με κάποιον διάσημο στην παρούσα φάση, μπορεί να είναι τόσο ωφέλιμη, όσο και επικίνδυνη. Πιο συγκεκριμένα, το άτομο που δηλώνει fan ενός διάσημου, μπορεί να επωφελείται σε ψυχικό επίπεδο, αν το διάσημο πρόσωπο διακρίνεται για κάτι, αν πετυχαίνει κάποιον στόχο του ή αν μιλάει για θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο, εκφράζοντας ωφέλιμες, για το άτομο, απόψεις. Μπορεί να ενισχύεται με τον τρόπο αυτό η αυτοπεποίθησή του και το άτομο να έρχεται πιο κοντά σε αυτό που θα ήθελε να είναι. Ενθαρρύνει μια πιο υγιή συμπεριφορά και τρόπο ζωής. Ειδικά, αν κανείς έχει παρακοινωνική σχέση με έναν αθλητή ή έναν διάσημο που αποτελεί θετικό πρότυπο ζωής. Δεν είναι λίγα τα άτομα που, για παράδειγμα, έχουν εμπνευστεί από τον αγώνα αγαπημένων τους διάσημων να ξεφύγουν από καταχρήσεις και έχουν κάνει και εκείνα το ίδιο.

Πηγή Εικόνας: freepik.com / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: jcomp

Ταυτόχρονα, τα ίδια πράγματα που είναι ωφέλιμα για το άτομο που δηλώνει “delusional”, μπορούν να αποβούν και πολύ επικίνδυνα. Με λίγα λόγια, μπορεί να οδηγήσει το άτομο στο να διακόψει μια υγιή συμπεριφορά, ανάλογα με το πρότυπο που προβάλλει ή την παρουσία του μέσα από τα social media. Επιπλέον, μπορεί να είναι επικίνδυνο για την ψυχική υγεία του ατόμου, εάν εκείνο συνηθίζει να συγκρίνεται με τον διάσημο που ακολουθεί. Μπορεί να νιώθει μειονεκτικά ή να θέλει να του μοιάσει σε όλα, ακόμα και αν εκείνος κάνει πράγματα μη ωφέλιμα για τη ζωή και την υγεία του. Ακόμα, η συμπεριφορά αυτή εύκολα μπορεί να οδηγήσει το άτομο στην απομόνωση ή να προκαλέσει προβλήματα στη σχέση του με τους άλλους, καθώς η σχέση αυτή δεν παύει να είναι εμμονική, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να προκαλέσει και άλλες εμμονές ή αντικοινωνικές συμπεριφορές. Σε τελευταία ανάλυση, μέσω μιας παρακοινωνικής σχέσης, μπορεί πολύ εύκολα να προκληθεί εθισμός στα social media, κάτι που, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει και σε άλλους εθισμούς.

Πλέον το να είναι κάποιος “delulu” έχει προβληθεί με τέτοιον τρόπο, κυρίως από την πλατφόρμα του Tik Tok, ώστε το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα θετικά και στο ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι η μόνη λύση για να ζήσουμε ανέμελοι, χωρίς άγχος και χαμένοι στον δικό μας κόσμο που τον έχουμε συνδέσει με την πραγματική ζωή. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από influencers που παρουσιάζουν τις απόψεις τους για τους άνδρες, λόγου χάριν ότι είναι ντροπαλοί και για αυτό δεν δείχνουν το ενδιαφέρον τους με παραληρηματικό τρόπο, επιλέγοντας να αμελήσουν αυτό που μοιάζει πιο κοντά στη λογική. Άλλοι γνωστοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προωθούν μια τέτοια συμπεριφορά για να μας πείσουν να μη δίνουμε σημασία στο τι πιστεύουν οι άλλοι και να «ζούμε στον κόσμο μας». Το να είσαι “delulu” είναι σαν ένα εργαλείο αυτό-αποτελεσματικότητας. Σημαίνει να είσαι συνειδητός για τις επιλογές σου, να λαμβάνεις δράση και να αυτοεκπληρώνεσαι μέσω αυτής, καλλιεργώντας τη ψυχική σου ανθεκτικότητα. Να πιστεύεις πως και να αποτύχεις δεν έγινε κάτι, μπορείς να ξαναπροσπαθήσεις να πετύχεις οποιονδήποτε στόχο.

Τι να σας πω παιδιά, μπορεί ,τελικά, η παραληρηματική συμπεριφορά να είναι η λύση “delulu is the solulu”, πάντως σε κάθε περίπτωση είναι καλό να έχουμε και μια επαφή με την πραγματικότητα και την αλήθεια της.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΛΙΓΟ DELULU, ow.gr. Διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ειρήνη Λάττα
Ειρήνη Λάττα
Γεννήθηκε το 2001 και σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπά την άθληση, τη μουσική, τη λογοτεχνία και την ποίηση. Της αρέσει πολύ να ταξιδεύει και να επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους, να διαβάζει βιβλία ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης και να μαθαίνει νέα πράγματα!