18.6 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΚόμμα της 4ης Αυγούστου: Η απαρχή του νεοναζισμού στην Ελλάδα

Κόμμα της 4ης Αυγούστου: Η απαρχή του νεοναζισμού στην Ελλάδα


Της Μαριάντας Πιλάτη,

Τον Ιούλιο του 1965 ιδρύεται η νεοναζιστική οργάνωση βαφτισμένη ως «Κόμμα της 4ης Αυγούστου» (Κ4Α). Υπό την ηγεσία και την αιγίδα, φυσικά, του Κωνσταντίνου Πλεύρη αποτέλεσε τον πυρήνα για την εμφάνιση ακροδεξιών, συσπειρωμένων ομάδων και κομμάτων όπως π.χ. η Χρυσή Αυγή.

Το Κόμμα της 4ης Αυγούστου ήταν μία ομάδα η οποία αποτελούνταν από λίγα άτομα. Στην ηγεσία βρισκόταν ο Πλεύρης, ενώ τη θέση του υπαρχηγού είχε αναλάβει ο Δημήτρης Δημόπουλος. Σκοπός του κόμματος ήταν να επιβάλλει τις αντιδημοκρατικές, αντικομμουνιστικές ιδέες του, δίνοντας έμφαση στη σπουδαιότητα του εθνικισμού ως μέσο για την ορθή λειτουργία ενός κράτους (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).

Η ΕΚΟΦ (η νεολαία που εξέφραζε στα πανεπιστήμια τους εθνικόφρονες φοιτητές απέναντι στους αριστερούς) ήταν πολιτικά «συνταξιδιώτης» του Κόμματος της 4ης Αυγούστου και μάλιστα με μία δόση υπερηφάνειας. Παράλληλα, το κόμμα του είχε καταφέρει να συνεργάζεται με την ΕΡΕ (ελληνικό πολιτικό κόμμα υπό την ηγεσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή), καθώς αρκετά στελέχη της ΕΡΕ ανήκαν ταυτόχρονα και στην ομάδα του Πλεύρη. Μάλιστα, σε προσωπικό σημείωμα ο Δημόπουλος αποκαλύπτει ότι ο Πλεύρης και άλλα μέλη του Κόμματος της 4ης Αυγούστου είχαν δεχθεί πρόσκληση να συμμετάσχουν σε μαχητικές πρωτοβουλίες, που διοργάνωνε ο γενικός διευθυντής της ΕΡΕ, Αθανάσιος Σπανίδης.

To σύμβολο του Κόμματος της 4ης Αυγούστου. Πηγή εικόνας: wikipedia.org

Η δράση της φασιστικής οργάνωσης του Κωνσταντίνου Πλεύρη ήρθε στη δημοσιότητα τον Απρίλιο του 1965 μέσω του δημοκρατικού Τύπου. Ωστόσο, ο Πλεύρης είχε κάνει αισθητή την παρουσία του από τον Ιανουάριο, αποτυπώνοντας την ιδεολογία του στο βιβλίο του με τίτλο Αντιδημοκράτης.

Στο μεταξύ, η είδηση περί ύπαρξης νεοφασιστικού και νεοναζιστικού κόμματος δεν άργησε να διαδοθεί. Η ΕΚΟΦ εκπλήρωσε το καθήκον της και έκανε γνωστή τη δράση του Κόμματος της 4ης Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη, καθώς η ΕΚΟΦ της Θεσσαλονίκης αποτελούσε την πιο δυναμική και διαδεδομένη της έδρα. «Τα μέλη του κόμματος είναι θαυμασταί του Χίτλερ», φράση που χρησιμοποιήθηκε στη γενική ανακοίνωση της ΕΚΟΦ για το Κόμμα της 4ης Αυγούστου. Εκείνη την περίοδο, η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη ζητούσε από την κυβέρνηση την κατάργηση της ΕΚΟΦ, την οποία θεωρούσε «φυτώριον της νεοφασιστικής οργανώσεως», δίχως όμως αποτέλεσμα.

Εν συνεχεία, το Κόμμα της 4ης Αυγούστου αποφασίζει ότι επιθυμεί να αποκτήσει δημόσιο βήμα. Έτσι, αποφασίζει να εκδώσει την δική της εφημερίδα, με τίτλο 4η Αυγούστου. Ήδη από την πρώτη της σελίδα έκανε απόλυτα σαφές ότι είναι ένα κόμμα, το οποίο διακατέχεται από φυλετικές ιδέες και έχει ως απώτατο σκοπό του την κατάργηση του δημοκρατικού πολιτεύματος, που θεωρεί κύρια αιτία για την αδυναμία δημιουργίας και ανάπτυξης ενός δυνατού και ικανού έθνους.

Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης σήμερα. Πηγή εικόνας: protothema.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Σύμφωνα, με αποκαλύψεις της Αυγής το νεοναζιστικό κόμμα είχε συγκεκριμένη δομή. Αποτελούνταν από κύκλους και τους λεγόμενους «πυρήνες» με στελέχη, μέλη και οπαδούς. Την ίδια ακριβώς δομή ακολούθησε και ο Νίκος Μιχαλολιάκος στο κόμμα της Χρυσής Αυγής. Οφείλουμε να σημειώσουμε, μάλιστα, ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος αποτέλεσε ενεργό μέλος στο Κόμμα της 4ης Αυγούστου, εκφράζοντας τον ίδιο θαυμασμό ως προς τον Χίτλερ, όπως ο Κωνσταντίνος Πλεύρης.

Καταληκτικά, αξίζει να τονίσουμε πως ο ιδρυτής και επικεφαλής του Κόμματος της 4ης Αυγούστου, Κωνσταντίνος Πλεύρης, είναι ο άνθρωπος, ο οποίος δεν διστάζει να υποστηρίξει ότι το Ολοκαύτωμα δεν συνέβη ποτέ, ότι ο Εβραίος δεn νοείται άνθρωπος και ότι είναι υπέρ της χειρουργικής βίας του Μουσολίνι. Τα συμπεράσματα δικά σας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Ψαρράς, Δημήτρης, Γεννημένοι τη 15η Ιουλίου, efsyn.gr, Διαθέσιμο εδώ
  • Γεωργιάδου, Βασιλική (2019), Η Άκρα Δεξιά στην Ελλάδα, Αθήνα: Καστανιώτης.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριάντα Πιλάτη
Μαριάντα Πιλάτη
Κατάγεται από τον Δύστο της Νότιας Εύβοιας. Ζει στην Αθήνα και σπουδάζει στο τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ με ειδίκευση στην Κλασική Φιλολογία. Αγαπά τη μάθηση, την ανάγνωση λογοτεχνικών και μη βιβλίων. Γνωρίζει αγγλικά, ισπανικά, σερβικά και αυτή την περίοδο επιδιώκει την εκμάθηση της ιταλικής γλώσσας. Είναι δημιουργική και κοινωνικά ενεργή. Οι ασχολίες της έχουν ως κύριο άξονα τη φύση την οποία υμνεί, είτε μέσα από εθελοντικές δράσεις, είτε μέσα από προσωπική εξερεύνηση.