19.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΕυρωπαϊκή και ελληνική αγορά διέκοψαν το πτωτικό σερί: Στα ύψη η αβεβαιότητα...

Ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά διέκοψαν το πτωτικό σερί: Στα ύψη η αβεβαιότητα λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

Την εβδομάδα που μας πέρασε το Χρηματιστήριο Αθηνών διέκοψε το πτωτικό σερί 6 εβδομάδων, καθώς, επίσης, η ευρωπαϊκή αγορά διένυσε το καλύτερο χρηματιστηριακό της πενθήμερο από τον περασμένο Ιούλιο. Παρά τα αξιοσημείωτα κέρδη, που περιόρισαν σημαντικά τις απώλειες των προηγούμενων συνεδριάσεων, οι εξελίξεις άφησαν μια γλυκόπικρη γεύση. Στο επίκεντρο των επενδυτών συνεχίζουν να βρίσκονται οι μελλοντικές αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς το υψηλά επιτόκια και ο περιορισμός της ρευστότητας απειλούν την κερδοφορία πολλών επιχειρήσεων, αλλά και τη βιωσιμότητα αρκετών άλλων λόγω της υψηλής τους μόχλευσης.

Οι αξιωματούχοι των Κ.Τ. βρίσκονται διχασμένοι την τρέχουσα περίοδο, ως προς τις επερχόμενες συνεδριάσεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Από τη μία, οι ενδείξεις για ύφεση, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, καθώς και οι ισχυροί γεωπολιτικοί κίνδυνοι που κλιμακώθηκαν με τον πόλεμο που έχει ξεκινήσει στη Μέση Ανατολή πιέζουν για «χαλάρωση» του νομισματικού περιορισμού. Από την άλλη, τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις Η.Π.Α., τα οποία ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων, αλλά και η ανοδική τάση στο πετρέλαιο που έχει πυροδοτήσει η σύγκρουση της Χαμάς με το Ισραήλ ωθούν για περαιτέρω «σύσφιξη», λόγω του κινδύνου που δημιουργούν για εκ νέου επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Το επενδυτικό κλίμα χειροτέρεψε έπειτα από το τελεσίγραφο του Ισραήλ για άμεση εκκένωση της βόρειας γάζας, γεγονός που οδήγησε τους περισσότερους επενδυτές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας είτε να κατοχυρώσουν τα εβδομαδιαία κέρδη που σημειώθηκαν είτε να διατηρήσουν στάση αναμονής. Η τροπή και το μέγεθος που μπορεί να πάρει ο πόλεμος αυτός θα έχει καθοριστικό ρόλο για το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Η έμμεση εμπλοκή του Ιράν, ενός μέλους του OPEC, προκαλεί έντονες ανησυχίες για το τι επίπτωση θα έχει στην τιμή του πετρελαίου. Να επισημάνουμε πως η διάρκεια της περιορισμένης παραγωγής επεκτάθηκε πρόσφατα από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, με τη ζήτηση, παράλληλα, για το συγκεκριμένο εμπόρευμα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά τις προβλέψεις για μείωσή της προσεχώς εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών παγκοσμίως.

Με το ξέσπασμα της ένοπλης σύγκρουσης στο Ισραήλ η αβεβαιότητα στην αγορά εντάθηκε, παρά την ανοδική μεταβολή των μετοχών, γεγονός που φάνηκε από τη σημαντική άνοδο στον χρυσό και στα ομόλογα, περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται «καταφύγια» για τους επενδυτές για περιόδους έντονων τριγμών.

Η ελληνική αγορά κατάφερε, με τη βοήθεια της μεταβολή των διεθνών αγορών, να διακόψει την διορθωτική κίνηση και να ξεφύγει από τα υπερπουλημένα επίπεδα που είχε φτάσει. Ωστόσο, η τάση παραμένει πτωτική, καθώς ο Γ.Δ. βρίσκεται κοντά στον κινητό και εκθετικό μέσο όρο των 200 ημερών, ενός σημείου αναφοράς.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: gr.investing.com

Τη Δευτέρα, στον απόηχο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, και συγκεκριμένα στον σφοδρό πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε ισχυρή πτώση, παρασυρόμενο από τους διεθνείς -ελεγχόμενους- κλυδωνισμούς που προκάλεσε η εξέλιξη αυτή, με τις όποιες αντισταθμιστικές προσπάθειες των αγοραστών να μην επιτυγχάνουν ούτε μία εναλλαγή του προσήμου ενδοσυνεδριακά. Η τάση αυτή αποτυπώθηκε σε όλες τις κεφαλαιοποιήσεις, ειδικά στις μικρότερες. Η ελληνική αγορά δείχνει να αδυνατεί να βρει στηρίξεις, ακόμα και στα υπερπουλημένα επίπεδα που έχει φτάσει, απέναντι σε εξωγενείς αρνητικούς παράγοντες που δημιουργούν σοκ στην παγκόσμια αγορά.

Εντύπωση, εκ πρώτοις όψεως, προκάλεσε ο πολύ μεγάλος τζίρος για τα δεδομένα της Λεωφόρου Αθηνών, ωστόσο το ύψος του οφειλόταν στην προσυμφωνημένη συναλλαγή του 1,4% (52.080.673 κοινές ονομαστικές μετοχές) της Eurobank, το οποίο πέρασε από το Τ.Χ.Σ. στην ίδια την τράπεζα. Συγκεκριμένα, τα € 93,7 εκατ. αφορούσαν αυτό το πακέτο, καθώς η συναλλαγή διεκπεραιώθηκε στην τιμή € 1,80 ανά μετοχή. Η Eurobank αποτελεί την πρώτη συστημική τράπεζα που, πλέον, δεν συμμετέχει το Δημόσιο και δεν υπόκεινται στον νόμο 3864/2010 και στα ειδικά δικαιώματα του Τ.Χ.Σ.

Σε επίπεδο εταιρειών, η Euroxx Securities έδωσε σύσταση “overweight” και τιμή στόχο τα € 48 ανά μετοχή για τη Μυτιληναίος, ισχυριζόμενη πως «μέσω της καθετοποίησης από τα μέταλλα έως την παραγωγή και προσφορά ενέργειας, η Μυτιληναίος έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον που καθιστά τις δραστηριότητές της «άτρωτες», επιτρέποντας συνέργειες μεταξύ των τμημάτων για τον μετριασμό των κινδύνων και τη δημιουργία ευκαιριών για περαιτέρω ανάπτυξη, παρά το ασταθές κλίμα».

Ο IEA αναθεώρησε επί τα χείρω και τις προβλέψεις του για τα επίπεδα πετρελαϊκής ζήτησης το 2024, από το 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 880.000 βαρέλια, επικαλούμενος την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Αν και για την ώρα και για το 2023 η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή.

Τροφοδοτούμενη από τις κλιμακούμενης εντάσεις στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς και από τη νέα άνοδο που καταγράφηκε στο πετρέλαιο (που αποτελεί απόρροια του πρώτου γεγονότος, κυρίως λόγω της έμμεσης εμπλοκής του Ιράν -μέλους του OPEC), η ευρωπαϊκή αγορά υπέστη πτώση, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με απώλειες 0,3%. Οι βασικοί επιμέρους δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών παρουσίασαν μεγαλύτερες απώλειες, με εξαίρεση τον βρετανικό FTSE 100 που είχε οριακή πτώση. Ο κλάδος των ταξιδιών και αναψυχής ηγήθηκε των απωλειών (-2,4%), ενώ ο κλάδος του πετρελαίου και φυσικού αερίου κινήθηκε τέρμα αντίθετα (+2,9%). Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις στους τίτλους σημείωσαν σημαντική υποχώρηση, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, που, μεταξύ άλλων, θεωρούνται και τα ομόλογα. Ενδεικτικά, η απόδοση στο 10ετές γερμανικό έπεσε στο 2,77%. Αξιοσημείωτη άνοδο είχε και ο χρυσός του κατεξοχήν επενδυτικού «καταφυγίου» σε περιόδους αναταραχών και αβεβαιότητας.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 2,26% στις 1.111,29 μονάδες (χαμηλά 5μηνου), με χαμηλό ημέρας τις 1.105,15 μονάδες (-2,80%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 2,04% στις 2.707,05 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 2,67%, πέφτοντας στις 858,38  μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 204,59 εκατ., εκ των οποίων τα 103,2 εκατ. ήταν πακέτα.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σημείωσαν «βουτιά» οι Cenergy και Βιοχάλκο, ύψους -6,34% και -5,44% αντίστοιχα. Ισχυρή ήταν και η πτώση άνω του 4% για τις Aegean, Ελλάκτωρ και Quest και άνω του 3% για τις Alpha Bank, ΕΛΧΑ και Τιτάν. Σημαντικές ήταν, επίσης, οι απώλειες άνω του 2% για τις O.T.E., Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Lamda, Jumbo και Motor Oil. Αντίθετα, μόνο η Σαράντης έκλεισε θετικά με κέρδη +0,41%, ενώ η Coca Cola ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις αμετάβλητη.

Η διακύμανση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: investing.com

Την Τρίτη καταγράφηκε ισχυρή αντίδραση των αγοραστών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αφορμή το θετικό κλίμα που επικράτησε στις αγορές της Ευρώπης και των Η.Π.Α., καθώς ήταν θέμα χρόνο να υπάρξει ηχηρή (προσωρινή;) διακοπή της διόρθωσης. Στα ημερήσια κέρδη, ξεχώρισε η υψηλή κεφαλαιοποίηση, ειδικά οι τίτλοι της βιομηχανίας, των τραπεζών και των πρώτων υλών. Επιπλέον, η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, κλείνοντας με τριψήφιο νούμερο (σε εκατ.).

Η μεσαία κεφαλαιοποίηση, αν και υποαπέδωσε, παρουσίασε μερικούς τίτλους που εντυπωσίασαν οι αποδόσεις τους στην ημερήσια συνεδρίαση, όπως οι Βιοκαρπέτ (+8,24%), Έλαστρον (+7,83%), ΓΕΒΚΑ (+6,09%) και ΕΚΤΕΡ (+4,74%).

Αξίζει, επίσης, να ειπωθεί πως από την Τρίτη διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο 2.789.104 νέες (KΟ) μετοχές της  Alpha Bank, έπειτα από την αύξηση του μετοχικούς της κεφαλαίου.

Το Δ.Ν.Τ δημοσιοποίησε την Τρίτη την επικαιροποιημένη έκθεση “World Economic Outlook”, στην οποία ανέφερε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αναμένει ότι η ανάπτυξη για το 2023 θα ανέλθει στο 2,5%, για το 2024 στο 2%, ενώ μέχρι το 2028 εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στο 1,1%.

Με την ισχυρότερη ανοδική κίνηση για φέτος έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, κινούμενη μαζί με την αμερικανική αγορά, καθώς ο δείκτης Stoxx Europe 600 ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις στο +2%. Παρόμοιες ήταν οι μεταβολές και για τους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, ξεχωρίζοντας ελαφρώς οι αποδόσεις στα περιφερειακά χρηματιστήρια. Όλοι οι κλάδοι έκλεισαν στο «πράσινο», με τα μεγαλύτερα κέρδη να παρουσιάζονται στον ταξιδιωτικό κλάδο (+3,9%), παρά της ακύρωσης των αεροπορικών πτήσεων προς το Ισραήλ, των βασικών υλικών (+2,9%) και τον τεχνολογικό (+2,7%).

Οι νέες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή ταρακούνησαν, αρχικά, τις αγορές της Δύσης, λόγω της αποσταθεροποίησης που επιφέρουν στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, προβλέπεται από τους επενδυτές πως, με αφορμή των πρόσφατων εξελίξεων, οι Κεντρικές Τράπεζες πιθανόν θα χαλαρώσουν τη νομισματική «σύσφιξη», διαφορετικά η «προσγείωση» των οικονομιών, ενδεχομένως, δεν θα είναι ήπια. Παράλληλα, για μεγάλη μερίδα αξιωματούχων των Κ.Τ. επικρατεί αισιοδοξία για τον πληθωρισμό, παρά το νέο πολεμικό μέτωπο.

Όσον αφορά την αγορά ομολόγων, φαίνεται να σταθεροποιούνται οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, που αποτελεί σημείο αναφοράς, βρέθηκε στο 2,78%.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 4,19% στις 1.157,85 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.163,15 μονάδων (+4,67%) και 1.118,16 μονάδων (-0,62%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 4,80% στις 2.836,99 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 6,81%, ανεβαίνοντας στις 916,80 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 120,114 εκατ., εκ των οποίων τα 25,1 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος στα 29,17 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αλματώδης ήταν η άνοδος 10,71% για τη Cenergy, 8,06% για τη Μυτιληναίος, άνω του 7% για τις Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, άνω του 6% για τις Εθνική Τράπεζα, Βιοχάλκο και Δ.Ε.Η. και άνω του 5% για τις Aegean, Alpha Bank, ΕΛΧΑ και Ελλάκτωρ. Ισχυρή ήταν και η άνοδος άνω του 4% για τις Quest, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα και Ο.Τ.Ε. και άνω του 3% για τις Lamda και Τέρνα Ενεργειακή. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις Τιτάν, Autohellas, Coca Cola και Jumbo και άνω του 1% για τις Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil και Ο.Π.Α.Π. Αμετάβλητη έκλεισε η Ε.ΥΔ.Α.Π.

Η διακύμανση του τραπεζικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Η Τετάρτη για το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτέλεσε τη δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση (σημαντικών) κερδών, αλλά σημειώνοντας πιο περιορισμένο τζίρο. Οι βασικές στηρίξεις της ανόδου δόθηκαν κυρίως από τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζοντας οι εταιρείες κοινής ωφέλειας και του πετρελαίου. Στον αντίποδα, μόνο ο κλαδικός δείκτης των τηλεπικοινωνιών έκλεισε με απώλειες. Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις οι επενδυτές ήταν πιο επιφυλακτικοί.

Θετικά έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ενισχύεται κατά 0,15%. Μεικτά ήταν πρόσημα στους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, καθώς και για τους κλάδους.

Οι αγορές, αρχικά, ξεκίνησαν με απώλειες, οι οποίες, όμως, υπεραντισταθμίστηκαν στη συνέχεια, με τη βοήθεια της αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων, το πρόσημο άλλαξε σε θετικό.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,55% στις 1.175,78 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.157,98 μονάδων (-0,01%) και 1.178,96 μονάδων (+1,82%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,36% στις 2.875,57 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,37%, ανεβαίνοντας στις 929,36 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 101,7 εκατ., εκ των οποίων τα € 0,9 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος άνω του 3% για τις Aegean, Cenergy, ΕΛΧΑ, Τιτάν, Δ.Ε.Η., Ελλάκτωρ, Motor Oil και Alpha Bank. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο και Μυτιληναίος και άνω του 2% για τις Ε.ΥΔ.Α.Π., Lamda, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 1% για τον Ο.Τ.Ε.

Η διακύμανση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600. Πηγή εικόνας: marketawatch.com

Λίγο κάτω από τις 1.200 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη, χάνοντας, βέβαια, μεγάλο μέρος των κερδών που σημείωσε ενδοσυνεδριακά, τα οποία είχαν στείλει τον Γ.Δ. πάνω από αυτά τα επίπεδα, λόγω της επιλογής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών από αρκετούς επενδυτές. Βασικές στηρίξεις δόθηκαν από τις εταιρείες της βιομηχανίας και του real estate.

Θετικά έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον Stoxx Europe 600 να σημειώνει κέρδη 0,1%. Τα πρόσημα στους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών ήταν μεικτά. Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισαν στο «πράσινο».

Μεγάλο μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών που κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξαλείφθηκαν μετά τις ανακοινώσεις των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις Η.Π.Α. Συγκεκριμένα, η μηνιαία άνοδος των τιμών καταναλωτή από τον κατά τον Σεπτέμβριο ανήλθε στο 0,4%, ενώ οι εκτιμήσεις έδειχναν για ενίσχυση 0,3%, με τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση να ανέρχεται στο 3,7% (αντί για 3,6% που αναμενόταν), όσο, δηλαδή, ήταν και τον Αύγουστο. Αυτό οδήγησε σε εκ νέου κλιμάκωση των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων, συμπιέζοντας, κατ’ επέκταση, και την αγορά μετοχών. Επίσης, την Πέμπτη δημοσιεύθηκαν και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ε.Κ.Τ., στα οποία φάνηκε ο διχασμός των αξιωματούχων.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,56% και έκλεισε στις 1.182,31 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.206,94 μονάδων (+2,65%) και 1.179,04 μονάδων (+0,28%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά (+0,28%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,42% στις 2.887,66 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,28%, πέφτοντας στις 926,77 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 120,4 εκατ. και ο όγκος στα  27,44 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος άνω του 3% για τις Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο και ΓΕΚ Τέρνα. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις Lamda, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Quest και άνω του 1% για τις Motor Oil, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, Ο.Π.Α.Π. και Autohellas. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες 2,90% για τη Δ.Ε.Η. και 1,18% για τη Eurobank.

Με σημαντική υποχώρηση ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή, παρουσιάζοντας, παράλληλα, ισχυρή πτώση στον ημερήσιο τζίρο. Βέβαια, η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα σε πτωτική ημέρα έδειξε πως πολλοί επενδυτές δεν κατοχύρωσαν τα εβδομαδιαία κέρδη τους, απλά δεν υπήρξαν αρκετές τοποθετήσεις για να αντισταθμίσουν τις απώλειες.

Η ευρωπαϊκή αγορά κινήθηκε πτωτικά, με τον Stoxx Europe 600 να κλείνει με απώλειες 0,98%. Ισχυρές ήταν και οι απώλειες για τους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με εξαίρεση τον βρετανικό FTSE 100 που είχε πιο ήπια υποχώρηση. Βαρίδι αποτέλεσε ο τεχνολογικός κλάδος, που έχασε 2,5%, ενώ στηρίξεις δόθηκαν από τον κλάδο του πετρελαίου και φυσικού αερίου, που κέρδισε 1,2%.

Άνοδο 0,6% παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη κατά τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat την Παρασκευή. Σε σχέση, όμως, με τον περσινό Αύγουστο, η βιομηχανική παραγωγή είναι πεσμένη κατά 5,1%.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 1,07%, στις 1.169,66 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.160,85 μονάδων (-1,07%) και των 1.183,11 μονάδων (+0,07%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 1,17% στις 2.853,81 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 1,13%, κλείνοντας στις 916,30 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 74,95 εκατ. και ο όγκος στα 21,085 εκατ.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η πτώση 4,98% και 4,43% για την Jumbo και τη Cenergy, αντίστοιχα. Σημαντικές ήταν, επίσης, οι απώλειες άνω του 2% για τις ΕΛΧΑ, Τράπεζα Πειραιώς, Lamda και Βιοχάλκο και άνω του 1% για τις Alpha Bank, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Motor Oil και Coca Cola. Αντίθετα, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη άνω του 1% για τις Ελλάκτωρ και Σαράντης.

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,88%, ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 3,27% και ο τραπεζικός κλάδος κέρδισε 3,90%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 449,18 μονάδες, με κέρδη 2,22%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.