18.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΑποχαιρετώντας το καλοκαίρι Vol. 2: 10 ταινίες - «βουτιές» στο καλοκαίρι

Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι Vol. 2: 10 ταινίες – «βουτιές» στο καλοκαίρι


Της Σοφίας Σουπιάδου, 

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου σχετικά με τη λήξη του καλοκαιριού και το καλωσόρισμα του φθινοπώρου με τα πεσμένα φύλλα, προτείνουμε δέκα ταινίες οι οποίες υμνούν την πιο ζεστή εποχή του χρόνου με ατελείωτες  καλοκαιρινές εικόνες. Μακροβούτια στο απέραντο γαλάζιο, στιγμές ξεγνοιασιάς και απόλυτης ελευθερίας, καλοκαιρινά ειδύλλια, σερφ, αλάτια και κατασκήνωση, αποτελούν συστατικά κάθε ταινίας με πρωταγωνιστή το καλοκαίρι. Καλή θέαση, λοιπόν!

Πηγή Εικόνας: kathimerini.gr
1.“Mamma Mia!” (2008)

Το γνωστό μιούζικαλ που γυρίστηκε στην πανέμορφη Σκόπελο είναι μια ταινία γεμάτη ελληνικό καλοκαίρι, μια περίπλοκη οικογενειακή υπόθεση και τη Meryl Streep να προσφέρει άφθονο γέλιο. Επίσης, η μουσική επένδυση με τα τραγούδια των ABBA προσφέρει άφθονο χορό, χαρά και πολύ νοσταλγία για ένα καλοκαίρι που πέρασε.

2. «Φτηνά Τσιγάρα» (2000)

Η ταινία που ανοίγει τη σεζόν κάθε θερινού κινηματογράφου στην Ελλάδα. Αύγουστος, νυχτερινές βόλτες στο έρημο κέντρο της Αθήνας κι ένας ανεκπλήρωτος έρωτας σε συνδυασμό με αξέχαστες ατάκες. Μία από αυτές: «Ο κόσμος βασίζεται στο χάος κι εγώ θα τον διασχίσω χωρίς να ψάχνω για λογική σειρά».

 3. “Suntan” (2016)

Suntan σημαίνει το μαύρισμα από τον ήλιο. Ένα δράμα (στα όρια του θρίλερ) γυρισμένο στην Αντίπαρο με πολλή θάλασσα, ήλιο και νεανική, καλοκαιρινή ανεμελιά. Και γυμνή αλήθεια…

 4. Aftersun” (2022)

Ένα 11χρονο κορίτσι προσπαθεί να κατανοήσει τον απόμακρο αλλά τρυφερό πατέρα της. Πρόκειται για ένα παζλ από μίνι καλοκαιρινές (σπαραχτικές) διακοπές, καθημερινές μικρές στιγμές ευτυχίας, παιδικές αναμνήσεις, απώλειες, ψυχικά τραύματα, δύσκολη ενηλικίωση, οικογενειακές σχέσεις.

5. “Puberty Blues” (1981)

Καλοκαίρι στην Αυστραλία, σερφ, και οι περιπέτειες δύο έφηβων κοριτσιών σ’ ένα εφηβικό δράμα με πολλά κύματα…

6. «Κορίτσια στον ήλιο» (1968)

Και πάλι ελληνικό καλοκαίρι στο νησί της Άνδρου, αυτή τη φορά. Και ο  βοσκός Γιάννης Βόγλης να φωνάζει τρέχοντας στην Άναμπελ: «Στάσου, μύγδαλα!».

Πηγή Εικόνας: imdB.com
7. “Meatballs” (1979)

Αξέχαστες, κωμικοτραγικές περιπέτειες στην κατασκήνωση με τον Bill Murray και την παρέα του, γιατί καλοκαίρι χωρίς κατασκήνωση γίνεται; Δε γίνεται!

8. «Τζένη, Τζένη» (1966)

Παλιός, καλός, ελληνικός κινηματογράφος. Θερινές εικόνες από τις Σπέτσες, εκλογές, ένας λευκός γάμος και φυσικά το αναμενόμενο happy end. Αξέχαστος ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος ως υποστηρικτής του πολιτευτή-φαντάσματος Γκόρτσου.  «Γκόρτσος, Γκόρτσος!!»

9. «Απέραντο Γαλάζιο» / “Le Grand Bleu” (1988)

Μια κινηματογραφική βουτιά στο απέραντο γαλάζιο της Αμοργού. Η ταινία πραγματεύεται τη φιλία του Ένζο και Ζακ, φίλων και επαγγελματιών αθλητών της ελεύθερης κατάδυσης, και την πρώτη και παντοτινή αγάπη τους, τη θάλασσα. Ταινία που περνάει και οικολογικά μηνύματα για την προστασία του φυσικού τοπίου.

10. “The Endless Summer” (1966)

Μια ταινία-ντοκιμαντέρ σε αναζήτηση του «τέλειου κύματος» (“the perfect wave”). Δύο αθλητές του σερφ (surfers) ταξιδεύουν ανά τον κόσμο μέχρι να βρουν αυτό το πολυπόθητο τέλειο κύμα! Κι εμείς από τη μεριά μας απολαμβάνουμε τις παραλίες της Χαβάης, της Νότιας Αφρικής, της Αυστραλίας και όχι μόνο…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Imdb: Ratings, reviews and where to watch the best movies & TV shows, imdb.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Σουπιάδου
Σοφία Σουπιάδου
Γεννήθηκε στην Ξάνθη και έχει μεγάλη αδυναμία στο χωριό της, τον Πολύανθο Ροδόπης. Είναι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο ΑΠΘ και εργάζεται ως καθηγήτρια Αγγλικών σε κέντρα ξένων γλωσσών, ενώ παράλληλα παραδίδει και ιδιαίτερα μαθήματα. Ασχολείται με το πιάνο και τη μουσική γενικότερα, την ελληνική και ξενόγλωσση λογοτεχνία και τη δημιουργική γραφή. Συμμετέχει εθελοντικά όπου μπορεί και αγαπά να αγαπά.