18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΗ πραγματική ιστορία που κρύβεται πίσω από τους Ντάλντον στα κόμικς του...

Η πραγματική ιστορία που κρύβεται πίσω από τους Ντάλντον στα κόμικς του Λούκι Λουκ


Της Βρισηίδας Τζιόρτζιου,

Η παραδοσιακή ιστορία των Western με τους καουμπόηδες στην Άγρια δύση έχει αποτυπωθεί πολλές φορές, τόσο στο χαρτί όσο και στην οθόνη, αποτελώντας μέσο διασκέδασης για όλες τις ηλικίες. Τα κόμικς ως μια μορφή οπτικής τέχνης παρουσιάζουν με τη σειρά τους χιουμοριστικές ιστορίες με συμπλοκές που δημιουργούνται ανάμεσα σε συμμορίες Ινδιάνων και σερίφηδες που προσπαθούν να επιβάλλουν τον νόμο. Μια τέτοια ιστορία είναι και αυτή του Λούκι Λουκ, του καουμπόι που πυροβολεί πιο γρήγορα από τη σκιά του, και επιχειρεί να φέρει στη δικαιοσύνη εγκληματίες όπως τους αδερφούς Ντάλτον.

Τα κόμικς του Λούκi Λουκ εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο από τον Βέλγο δημιουργό Morris. Το χρονικό πλαίσιο της ιστορίας τοποθετείται περίπου μετά τη λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου και έχει λάβει επιρροές από κοινωνικά γεγονότα των Ηνωμένων Πολιτειών. Μερικά από αυτά ήταν η κατασκευή του αγάλματος της Ελευθερίας το 1884, η κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου, η μαζική μετακίνηση πολλών ανθρώπων με καραβάνια και η ανάπτυξη του κυνηγού άγριων ζώων. Άλλες παραπομπές της εποχής που είναι φανερές στα κόμικς είναι το ροντέο και οι μονομαχίες ως δύο ανταγωνιστικά αθλήματα μεταξύ των καουμπόηδων, καθώς και η έξαρση που υπήρξε στην εξόρυξη χρυσού και άλλων μετάλλων γνωστή και ως «κίτρινος πυρετός». Παρά τις αναφορές σε στοιχεία της αμερικανικής κουλτούρας, η βελγική «ταυτότητα» της ιστορίας εκδηλώνεται μέσα από τα χρώματα της στολής του Λούκι Λουκ και, συγκεκριμένα, το μαύρο γιλέκο, το κίτρινο πουκάμισο και το κόκκινο μαντήλι που σηματοδοτούν τα χρώματα της βελγικής σημαίας.

Πηγή εικόνας: commons.wikimedia.org

Παρόλα αυτά, ο Λούκι Λουκ δεν θα ήταν ο ίδιος αν δεν έπρεπε να κυνηγήσει τους μοχθηρούς και κωμικοτραγικούς Ντάλντον. Ο Τζόε ως ο πιο αδίστακτος και ο πιο κοντός της συμμορίας έχει την εχθρικότερη στάση απέναντι στον φτωχό και μοναχικό καουμπόι προσπαθώντας διαρκώς να τον σκοτώσει, σε αντίθεση με τα άλλα τρία αδέρφια που είναι πιο ήπιων τόνων. Ο Ουίλλιαμ, ο Τζακ και ο Άβερελ πολλές φορές λυπούνται τον Λούκι Λουκ με τον Άβερελ ειδικά να γίνεται η αιτία για να πιαστούν πολλές φορές στη «φάκα». Ωστόσο, οι αδελφοί Ντάλτον είναι κάτι περισσότερο από μια πλασματική απεικόνιση. Υπήρξε αληθινή συμμορία που έδρασε από το 1890 έως το 1892 στην Άγρια Δύση ληστεύοντας κατά κύριο λόγο τράπεζες και τρένα.

Τα τέσσερα αδέρφια, ο Γκρατ, ο Γουίλιαμ, ο Μπομπ και ο Έμετ, αποτελούσαν μέλη μιας δεκαπενταμελούς αγροτικής οικογένειας που βιοπορίζονταν από την παραγωγή της φάρμας που συντηρούσαν. Με την κατάσχεση της φάρμας ο μεγαλύτερος γιος, Φρανκ, άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον νόμο ως βοηθός σερίφη, πατάσσοντας με επιτυχία το έγκλημα. Μετά τον θάνατό του το 1887 και λόγω του θαυμασμού που έτρεφαν τα μικρότερα αδέρφια του προς το πρόσωπο του επέλεξαν να ακολουθήσουν την ίδια καριέρα. Η καθοριστική αλλαγή στη ζωή τους επήλθε όταν ο Μπομπ, ως βοηθός σερίφη, σε ηλικία 19 χρόνων σκότωσε έναν άνδρα για να γοητεύσει μια γυναίκα, όπως φημολογείται, παρόλο που ο ίδιος υποστηρίζει ότι συνέβη εν ώρα καθήκοντος. Το συμβάν αυτό πυροδότησε την αλλαγή και στις ζωές των άλλων αδερφών διαπράττοντας διαφόρων ειδών εγκλήματα, όπως ο Γκαρντ, ο οποίος κατηγορήθηκε με θανατική ποινή για την κλοπή αλόγου, αλλά τελικά αθωώθηκε. Τα αδέρφια είχαν ξεκινήσει στην ουσία την εγκληματική τους δράση.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε αρχικά από τον Μπομπ και τον Έμετ, η γνωστή συμμορία των Ντάλτον με τη συμμετοχή των φίλων τους Τζορτζ Νιούκομπ, Χάρλεϋ Πιρς και Τσάρλι Μπράιαντ. Ο Γκρατ κι ο Γουίλιαμ Ντάλτον βρίσκονταν τότε στην Καλιφόρνια και ακολούθησαν αργότερα. Η συμμορία άρχισε τις ληστείες και σύντομα ο Γκρατ συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 20ετή κάθειρξη. Μετά τη φυλάκιση του Γκρατ τα υπόλοιπα μέλη συνέχισαν τις ληστείες κυρίως στα τρένα, καθώς οι σιδηροδρομικές εταιρείες ήταν οι εχθροί τους. Ωστόσο, οι χρηματαποστολές στα τρένα άρχισαν να φυλάσσονται πολύ καλά εξαιτίας των ληστειών. Έτσι, ο Μπομπ έριξε στο τραπέζι την ιδέα για διπλή ληστεία τραπεζών στο Κόφιβιλ του Κάνσας.

Στις 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η απόπειρα ληστείας των δύο τραπεζών, όπου τα μέλη της συμμορίας χωρίστηκαν, οι μισοί στη First National Bank και υπόλοιποι στην C.M. Condon & Company’s Bank. Και οι δύο ληστείες κατέληξαν σε αποτυχία, καθώς ο υπάλληλος της μιας τράπεζας τους έπεισε ότι το χρηματοκιβώτιο ανοίγει σε 45 λεπτά, και λόγω αυτής της καθυστέρησης, οι κάτοικοι έμαθαν για τη δίπλα ληστεία εκμεταλλεύτηκαν τον χρόνο, πήραν τα όπλα τους και περίμεναν τα μέλη της συμμορίας. Κατά την έξοδό τους από την τράπεζα, άρχισε η ανταλλαγή πυροβολισμών. Ο Γκρατ και ο Μπομπ Ντάλτον έπεσαν νεκροί όπως επίσης κι άλλα δύο μέλη της συμμορίας. Ο Έμετ, αν και πυροβολήθηκε 23 φορές, επέζησε και συνελήφθη. Καταδικάστηκε σε ισόβια, αλλά 14 χρόνια αργότερα αποφυλακίστηκε και πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του στην Καλιφόρνια και ασχολήθηκε με τα κτηματομεσιτικά. Ο τέταρτος αδερφός, ο Γουίλιαμ, εντάχθηκε σε άλλη συμμορία που λήστεψε μια τράπεζα τον Μάιο του 1894 στο Τέξας. Λίγους μήνες αργότερα σκοτώθηκε σε καταδίωξη.

Πηγή εικόνας: lavoz.com.ar/Libros del Zorzal

Γενικά, τα Western κατέχουν διαχρονική ισχύ από το παρελθόν μέχρι και σήμερα, καθώς τόσο ο κινηματογράφος όσο και η βιομηχανία βιβλίων επεκτείνονται ολοένα και περισσότερο στη συγκεκριμένη θεματική. Καουμπόηδες, ληστές, σερίφηδες και άνθρωποι της άγριας Δύσης κατακλύζουν τις μεγάλες οθόνες και αποτελούν τους βασικούς ήρωες σε ιστορίες και θρύλους μικρών παιδιών. Ο Λούκι Λουκ και η σειρά των κόμικς του έχουν αποφέρει τεράστια κέρδη κατά το πέρασμα των χρόνων, που ίσως τελικά ο Λούκι Λουκ να μην είναι ένας τόσο «φτωχός και μόνος καουμπόης» που φεύγει με το άλογό του προς το ηλιοβασίλεμα, ενώ αντίστοιχα οι Ντάλντον ίσως να μην αποτελούν απλούς πλασματικούς χαρακτήρες, αλλά πραγματικά μέλη συμμορίας!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Οι αδερφοί Ντάλτον υπήρχαν πραγματικά- Οι Αμερικανοί κακοποιοί που ενέπνευσαν τον δημιουργό του Λούκι Λουκ, iefimerida.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βρισηίδα Τζιόρτζιου
Βρισηίδα Τζιόρτζιου
Σπουδάζει στο τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στη Λάρισα το 2002. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση ποιημάτων και λογοτεχνίας. Της αρέσει να πηγαίνει σε συναυλίες.