22.9 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΗ απελευθερωτική δύναμη της ζωγραφικής τέχνης

Η απελευθερωτική δύναμη της ζωγραφικής τέχνης


Της Κατερίνας Σφυράκη,

«Αργά το βραδάκι μιας καθημερινής ή ακόμα καλύτερα ενός ήσυχου Σαββάτου στο σπίτι, λίγοι/ες φίλοι/ες και μερικά γυάλινα κολονάτα ποτήρια από το αγαπημένο κρασί της παρέας που βρέθηκε μετά από καιρό για να ζωγραφίσει σε καμβάδες». Αν δεν κάνατε ήδη εικόνα αυτήν τη στιγμή στο μυαλό σας, ελάτε να διαβάσουμε παρακάτω για το πόσο ψυχοθεραπευτικά μπορεί να δράσει μια μορφή τέχνης, ιδίως όταν την ασκούμε στο πλαίσιο μιας «παρεΐστικης» μάζωξης.

Οι συναθροίσεις σε σπίτια είναι μια από τις αγαπημένες πρακτικές, ιδίως των φοιτητών, και έχουν συνήθως έναν πολύ χαλαρό χαρακτήρα που περιλαμβάνει κυρίως ποτό ή φαγητό, για την ακρίβεια κάποιο πολύ οικονομικό πλαστικό μπουκάλι κρασιού από το mini market ή το περίπτερο της γειτονιάς, και αν στο τραπέζι βρεθεί κάτι σε φαγώσιμο αυτό θα είναι πατατάκια ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, παραγγελία με σουβλάκια. Υπάρχουν, όμως, ορισμένες φορές, που λαμβάνουν βέβαια σπάνια χώρα, κατά τις οποίες η παρέα θέλει να το παίξει λίγο πιο… extra. Ο/Η οικοδεσπότης/οικοδέσποινα καλεί στο σπίτι κόσμο και ζητά ενδυμασία ελαφρώς πιο επίσημη από τις πιτζάμες ή τις φόρμες με τις οποίες συχνά εμφανίζονται οι φοιτητές/τριες στα σπίτια των φίλων τους.

Συνήθως έχει συναποφασιστεί από πριν ή θεματική της βραδιάς και μεταξύ των επικρατέστερων επιλογών συναντά κανείς βραδιές επιτραπέζιων παιχνιδιών ή μαγειρικής, αυτής της υποτιθέμενης που τέλος πάντων επιχειρούμε όσοι/ες έχουμε ελάχιστη ιδέα από κουζίνα, εννοώντας ακόμα και την ίδια την ηλεκτρική συσκευή. Μια από τις λιγότερο συνήθεις –αλλά πολύ ιδιαίτερες και αγαπημένες– ενασχολήσεις που μπορεί να συναντήσει κανείς σε μια τέτοια βραδιά είναι αυτή της ζωγραφικής. Μιλάμε, όμως, για συγκεκριμένο μοτίβο, σαν αυτό του προλόγου που περιγράφει τη wannabe «κουλτουριάρικη» πλευρά που… πώς αλλιώς να εξωτερικευτεί αν όχι μέσω της τέμπερας, του πινέλου και του καμβά;

Πηγή εικόνας: istockphoto.com/Artem Khyzhynskiy

Εντάξει, μιλώντας τελείως ειλικρινά και αφήνοντας πίσω τους αστεϊσμούς που κατά βάθος απευθύνονται σε προσωπικές εμπειρίες από αντίστοιχες βραδιές και όχι στο σύνολο των ατόμων που μπορεί να ασπάζεται όντως ένα τόσο ενδιαφέρον χόμπι, η αλήθεια είναι ότι η ζωγραφική είναι από τις ύψιστες μορφές τέχνης. Η απελευθερωτική δύναμη που δίνει το πινέλο στα χέρια ενός/μιας –έστω και στιγμιαία– ζωγράφου είναι πράγματι μαγική. Το άτομο έχει την ευκαιρία να αποτυπώσει σε χαρτί, καμβά ή οπουδήποτε αλλού επιλέγει να ζωγραφίσει, σκέψεις και ενδόμυχα συναισθήματα. Εκφράζει κομμάτια του εσωτερικού του κόσμου, της ψυχοσύνθεσής του ή των ονείρων του, καθώς έχει την ευκαιρία να σχεδιάσει οτιδήποτε επιθυμεί. Ακόμα κι αν ακολουθεί ένα συγκεκριμένο θέμα, ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξει να αποτυπώσει το έργο του εναπόκειται καθαρά στο προσωπικό του στυλ και τη βούλησή του.

Όταν αυτή η πρακτική αποτελεί μέρος μιας συνολικής ενασχόλησης μιας παρέας που περνά μαζί ποιοτικό χρόνο και ξεφεύγει από τη ρουτίνα και την τετριμμένη καθημερινότητα, το άτομο έχει την ευκαιρία να αλληλεπιδράσει με τους/τις οικείους/ες του με έναν τρόπο αρκετά διαφορετικό απ’ ό,τι συνήθως. Υπάρχουν φορές κατά τις οποίες το σχέδιο που δημιουργείται, ο μικρός ή μεγάλος αυτός πίνακας χρήζει περαιτέρω εξήγησης αν το άτομο λειτουργεί για παράδειγμα αφαιρετικά. Εκεί έρχεται η στιγμή της επικοινωνίας, μιας επικοινωνίας βαθύτερης, κατά την οποία το άτομο μοιράζεται τον τρόπο με τον οποίο συνέλαβε την ιδέα, πώς την αντιλαμβάνεται εν γένει και πώς τελικά οδηγήθηκε στην αποτύπωσή της.

Αναμφίβολα, ο χρόνος τον οποίο περνάμε με φίλους είναι πολύ σημαντικός όχι μόνο για μια διατήρηση καλών και στενών επαφών με τους δικούς μας ανθρώπους αλλά για την επιδίωξη μιας φιλίας που ολοένα και δυναμώνει καθώς βιώνει νέες εμπειρίες και τις ζει συνέχεια ως κοινές αναμνήσεις. Μεταξύ των διαφόρων συναντήσεων, εξόδων και συζητήσεων που μπορεί να επιχειρούμε με φίλους/ες, αξίζει σίγουρα να επιχειρούμε έστω και περιστασιακά να κάνουμε κάτι το διαφορετικό προκειμένου να μας φέρει πιο κοντά τόσο με τις παρέες μας όσο και με τον ίδιο μας τον εαυτό.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 4 Wonderful Benefits Of Drawing And Painting In Your Leisure Time, imcgrupo.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Σφυράκη
Κατερίνα Σφυράκη
Ζει στον Βόλο και σπουδάζει στο τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μεγάλωσε στο Κιλκίς, έχοντας καταγωγή από τον Πόντο και την Κρήτη. Αγαπά τον χορό, την γραφή και τα ταξίδια. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά.