18 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΣε μια χώρα δίχως σύνορα

Σε μια χώρα δίχως σύνορα


Του Βασίλη Ανέστη,

Όταν είχε εκλεγεί η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019, θεωρούσαμε πως το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης θα σταματούσε. Εξάλλου, το κόμμα είχε δώσει τις ανάλογες υποσχέσεις, δημιουργώντας αισιοδοξία, κυρίως, στους πολίτες των ακριτικών ζωνών. Μετά το συμβάν του 2020 (εκατόμβες μεταναστών στα σύνορα), φθάσαμε στον Αύγουστο του 2023, με το πρόβλημα να έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Μέσα σε έναν μηνά, τα περιστατικά διακινητών παράνομων μεταναστών αποτελούν καθημερινότητα σε όλους τους νομούς της Θράκης. Η επικίνδυνη οδήγηση στην Εγνατία Οδό προξενεί αρκετά ατυχήματα, με τις ζωές των απλών οδηγών να τίθενται σε κίνδυνο. Εδώ, πρέπει να λάβουμε υπόψιν και το πόσο ριψοκίνδυνη είναι η καθημερινότητα των πολιτών σε περιοχές που η παραβατικότητα φθάνει στα ύψη, με αποτέλεσμα κάτοικοι του Έβρου να βγαίνουν, τελικώς, σε διαμαρτυρία στην Εγνατία οδό. Αυτή η οδός, εξάλλου, αποτελεί πλέον «πηγή» θανάτου και παράνομων ενεργειών.

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Όλα αυτά συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό, χωρίς, όμως, να δίνεται μια ξεκάθαρη απάντηση από την Κυβέρνηση, ή έστω, από έναν δημόσιο φορέα. Η συνοριογραμμή με την Τουρκία αποτελεί έναν διαρκή κίνδυνο. Η παντελής απουσία ελέγχου και διευθέτησης της κατάστασης σε αυτές τις περιοχές είναι εξευτελιστικά υπαρκτή. Η περιφερειακή ενότητα της Θράκης εκπέμπει SOS. Απ’ ό, τι φαίνεται, ένας φράκτης δεν μπορεί να δώσει τη λύση. Η πολυδιαφημιζόμενη οχύρωση της χώρας δεν πρόκειται να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές. Σαφώς μειώνει τις παραβιάσεις, αλλά δεν αποτελεί ουσιαστική λύση. Στην τελική, εάν οχυρωθεί όλο το τμήμα που εφάπτεται με τα τουρκικά εδάφη, οι διακινήσεις θα συνεχιστούν δια θαλάσσης. Επομένως, απαιτείται η εξεύρεση ουσιαστικότερων λύσεων, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η φύλαξη των συνόρων δεν είναι «παίξε γέλασε». Το σενάριο ενός υβριδικού πολέμου δεν προέκυψε μέσα σε μια μέρα και εκτός αυτού, δεν υπάρχει κάποιο φως στο «μακρύ τούνελ» που ονομάζεται μεταναστευτικό. Η Ν.Δ. πάτησε στην ήττα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο κομμάτι αυτό, προκειμένου να επικρατήσει εκλογικά. Δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει τις ισορροπίες και θα ενισχύσει την ελληνική κυριαρχία σε περιοχές που έχει χαθεί το «στίγμα» της. Αντ’ αυτού, όμως, παρακολουθούμε μια, σχεδόν, πανομοιότυπη κατάσταση, σε σύγκριση με προγενέστερες Κυβερνήσεις. «Δρακόντεια» μέτρα δεν λήφθηκαν. Ριζικές αλλαγές δεν έγιναν. Πρόοδο δεν είδαμε. Τα σύνορα έμειναν και μένουν αφύλακτα στην πλειοψηφία τους. Δεν είναι τυχαίο που 100 Κροάτες πέρασαν ανενόχλητοι από την αλβανική πλευρά, πάρα την ενημέρωση που είχαν οι Αρχές, 2 ημέρες νωρίτερα. Έφθασαν στην πρωτεύουσα, έκαναν ό,τι ήθελαν, και τώρα; Λογικά θα φύγουν σαν να μην έγινε τίποτε. Έπρεπε και η Δικαιοσύνη να μπει και στην εξίσωση αυτή…

Αυτές οι καταστάσεις έχουν αρνητικό πρόσημο για τη χώρα μας. Βγαίνει προς τα έξω μια άσχημη εικόνα, ενός κράτους που το ρητό «μπάτε σκύλοι αλέστε» ταιριάζει «γάντι» με την περίπτωσή μας. Είναι πασιφανές πως όποιος θέλει, όποτε θέλει, μπορεί να μπει στην ενδοχώρα και να δημιουργήσει σύρραξη. Μετά, φυσικά, πώς να θεωρηθεί η Ελλάδα υπολογίσιμη δύναμη με κύρος; Οι Νεοδημοκράτες, καλό θα είναι, να ανατρέψουν αυτήν την κατάσταση, πρώτου να είναι αργά και γι’ αυτούς. Καυχιούνται πως έχουν συνδράμει στην ενδυνάμωση της Ελλάδας και πως είναι ικανοί να πρεσβεύσουν ακόμα καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα. Για την ώρα αυτό διαψεύδεται κατηγορηματικά.

Πηγή εικόνας: news247.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINSSI

Προχθές, το τουρκικό ψευδοκράτος προέβη σε μια άκρως απειλητική ενέργεια. Παραβίαση ουδέτερης (νεκρής) ζώνης, με το πρόσχημα κατασκευής δρόμου. Αυτό και μόνο αποδεικνύει πως οι απέναντι δεν λογαριάζουν τίποτε και πράττουν όπως επιθυμούν. Την ίδια στιγμή, το ΥΠ.ΕΞ. και κατ’ επέκταση η Πολιτεία αρκούνται σε επίσημες δηλώσεις, για ακόμα μια φορά, αδυνατώντας να πράξουν τα δέοντα.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Ανέστης
Βασίλης Ανέστης
Γεννήθηκε το 2003 και μεγάλωσε στον τόπο καταγωγής του, Ταξιάρχη Βόρειας Εύβοιας. Είναι προπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης. Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα και λίγα Ιταλικά, ενώ προσδοκεί την «μητροποίηση» τους. Επιστημονικά πεδία που τον ενδιαφέρουν άμεσα είναι η ανάλυση της Ελληνικής Πολιτικής, η δημόσια συγκριτική πολιτική και η πολιτική ιστορία. Στον ελεύθερό του χρόνο αθλείται, ακούει μουσική και είναι πραγματικός σινεφίλ.