18 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Ο Ρομαντισμός στην εξουσία» του Ιωάννη Π. Χουντή

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Ο Ρομαντισμός στην εξουσία» του Ιωάννη Π. Χουντή


Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,

Ρομαντισμός: καλλιτεχνικό και φιλοσοφικό κίνημα που έκανε την εμφάνισή του στην Ευρώπη στα τέλη του 18ου αιώνα, με την κορύφωσή του να φτάνει μεταξύ 1800-1850. Πολιτική: η διαδικασία λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με τη διοίκηση και την οργάνωση της ζωής των ανθρώπων στο πλαίσιο ενός κράτους ή μιας κοινότητας. Λόρδος Βύρων: ο κατά κόσμον George Gordon Byron (1788-1824), υπήρξε ο 6ος κατά σειρά Baron Byron. Ήταν Άγγλος ποιητής του 18ου και 19ου αιώνα και μια από τις σημαντικότερες πνευματικές μορφές της εποχής του. Ελληνική Επανάσταση: ο ένοπλος ξεσηκωμός των Ελλήνων για να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό και να απελευθερωθούν.

Ο συγγραφέας Ιωάννης Π. Χουντής. Πηγή εικόνας: Ioannes P. Chountis

Δύο έννοιες, ένα πρόσωπο και μια επανάσταση που σε μια πρώτη ανάγνωση δεν μπορούν να συνδυαστούν όλα μαζί. Ή μήπως μπορούν; Την έρευνα και τη σύνδεση των χαρακτηριστικών αυτών πραγματεύεται ο Ιωάννης Π. Χουντής στο νέο του βιβλίο Ο Ρομαντισμός στην εξουσία: Όψεις πολιτικής ιδεολογίας του Λόρδου Βύρωνα και η δράση του στην Ελληνική Επανάσταση, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αρμός. Ο συγγραφέας, με ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον στην πολιτική σκέψη του 18ου αιώνα, είναι απόφοιτος Κλασικής Φιλολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Φιλοσοφία και την Ιστορία. Επίσης, έχει πλούσια αρθρογραφική δραστηριότητα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες. 

Το νέο πόνημα, λοιπόν, του Χουντή, καρπός μακρόχρονης συστηματικής μελέτης σε εγχώρια και βρετανικά αρχεία, προσπαθεί να φωτίσει μια όχι και τόσο διαδεδομένη οπτική για τον Άγγλο Φιλέλληνα. Θα μπορούσαμε να πούμε, επιπλέον, πως είναι χωρισμένο νοητά σε δύο περιόδους, τη μια πριν από την εμπλοκή του με την Ελληνική Επανάσταση και μια μετά. Αξίζει να αναφέρουμε πως δεν πρόκειται ούτε για μια ακόμα βιογραφία του, ούτε και για μια κλασική ανάλυση του ρομαντικού συγγραφικού του έργου. Αν και παρατίθενται κάποιοι βασικοί σταθμοί της ζωής του, το έργο στρέφεται στις πολιτικές σκέψεις και θεωρίες που ανέπτυξε ο Λόρδος Βύρων, με βάση τα βιώματα, τις εμπειρίες και τις γνώσεις του, οι οποίες, ωστόσο, μερικές φορές είχαν αντιφατικό χαρακτήρα. 

Η πολιτική του σκέψη διαπλάστηκε κατά ένα βαθμό από το κλίμα της εποχής που έζησε, αφού ο αναβρασμός και τα νέα μηνύματα της Αμερικανικής και Γαλλικής Επανάστασης, μαζί με το πνεύμα του Διαφωτισμού, έγραψαν έντονα στην ψυχοσύνθεσή του. Έτσι, όπως μαθαίνουμε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, την περίοδο των πανεπιστημιακών σπουδών του ανέπτυξε ακόμα πιο έντονα την πολιτική του θεώρηση, ερχόμενος σε επαφή με την πολιτική οργάνωση των Ουιγών, αν και δεν την ακολούθησε τυφλά, διατηρώντας μια κριτική στάση. Μάλιστα, το 1809 εισέρχεται επίσημα στη Βουλή των Λόρδων.

Πορτρέτο του Βύρωνα από τον Richard Westall. Πηγή εικόνας: wikipedia.org

Έπειτα, η επαφή του με την περιοχή του οθωμανοκρατούμενου ελληνικού χώρου είναι ένα καίριο γεγονός του βίου του και της πολιτικής του σκέψης, καθώς ήταν έντονος υποστηρικτής της ελευθερίας. Πρώτος του σταθμός ήταν η Κεφαλονιά, όπου και ήρθε σε μια πρώτη επαφή με τους Έλληνες και, αργότερα, πέρασε στην ηπειρωτική περιοχή. Αποκορύφωμα της παραμονής του στην επαναστατούμενη Ελλάδα ήταν και η εμπλοκή του στα γεγονότα του Μεσολογγίου, όπου αναγνωρίστηκε και ως αρχιστράτηγος, παρέχοντας, παράλληλα, και χρηματικά ποσά από την περιουσία του.

Σημαντικό είναι, επίσης, να επισημάνουμε πως σε όλο το έργο παρατίθενται αποσπάσματα από την ποιητική του δραστηριότητα που σχετίζεται με τις πολιτικές του πεποιθήσεις, καθώς και με την επιστολογραφία που ανέπτυξε με διάφορα πρόσωπα της εποχής του, σκιαγραφώντας έτσι ακόμα περισσότερο την προσωπικότητά του και τη σκέψη του. Τέλος, βοηθητικό και απαραίτητο είναι και το προσεγμένο και πλήρες χρονολόγιο που υπάρχει, δίνοντάς μας μια ολοκληρωμένη εικόνα για το κεντρικό μας πρόσωπο.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.