19 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΟ «Γολγοθάς» της Κυβέρνησης

Ο «Γολγοθάς» της Κυβέρνησης


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Ο μήνας Αύγουστος στο μυαλό πολύ κόσμου είναι συνυφασμένος με «χαμηλές ταχύτητες», καθώς έχει συνδεθεί από πολλούς με τα μπάνια του λαού. Όμως, όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, είναι ο μήνας που θέτει προκλήσεις για τις Κυβερνήσεις, εξαιτίας της διαχείρισης διαφόρων ζητημάτων. Η Νέα Δημοκρατία, μετά την ευρεία επικράτησή της στις Εκλογές, έχει υποπέσει σε λάθη, τα οποία έχουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό πλήξει την αξιοπιστία της.

Έτσι και φέτος, προκλήθηκαν ορισμένες αναταράξεις στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ τα «επίμαχα» ζητήματα βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση. Το ζήτημα των πυρκαγιών και το περιστατικό με τις εκρήξεις πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο δεν πέρασαν απαρατήρητα από την κοινή γνώμη και, βέβαια, από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Ακολούθως, η δολοφονία του οπαδού της Α.Ε.Κ. στη Νέα Φιλαδέλφεια και οι αποκαλύψεις για την αδράνεια και, κατ’ επέκταση, τα λάθη των ελληνικών αρχών προκάλεσαν αναταράξεις όσον αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Κυβέρνηση.

Πηγή εικόνας: ieidiseis.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Λίγο νωρίτερα, κατά τον πρώτο μήνα της νέας θητείας, το κυβερνών κόμμα είχε να αντιμετωπίσει ορισμένες ατασθαλίες μελών της Κυβέρνησης. Η μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές αποδόθηκε από τον Βασίλη Κικίλια, σε μεγάλο βαθμό, στην κλιματική κρίση και όχι στην υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών. Ακόμα, ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Νότη Μηταράκη, ο οποίος είχε προαναγγείλει την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την ίδρυση έφιππης αστυνομίας, εισπράττοντας ένα ηχηρό ΟΧΙ από τον Πρωθυπουργό, και τελικά παραιτήθηκε από Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αφού κατά τη διάρκεια της μάχης με τις φλόγες, εκείνος βρισκόταν σε διακοπές. Και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πήρε κεφάλια», όπως συνέβη στην περίπτωση του Γιώργου Πατούλη, ο οποίος αποσύρθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Αττικής, λόγω του περίφημου ζεϊμπέκικου την ώρα που η πυρκαγιά μαινόταν.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο προσπαθούν να περιορίσουν τα «κύματα κριτικής» που δέχονται, ωστόσο για πολλές μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην εμφανιστεί δημόσια και να αντιδράσει εν θερμώ. Η ανεπάρκεια σε διάφορους τομείς του κρατικού μηχανισμού είναι διαρκώς παρούσα και αποδεικνύεται κάθε φορά που συμβαίνει ένα έκτακτο περιστατικό. Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι δεν δρα αποτελεσματικά, οπότε η αναδιάρθρωσή του πρέπει να μπει σε υψηλή προτεραιότητα στην ατζέντα της Κυβέρνησης. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι σε λίγες μέρες θα ακούσουμε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. και αναμένουμε να δούμε πώς θα επηρεάσουν τη δυναμική της Κυβέρνησης στην κοινωνία.

Η Κυβέρνηση περνά έναν μικρό «Γολγοθά» και τα πλήγματα που έχουν σημειωθεί στην αξιοπιστία της είναι μετρήσιμα, καθώς πολλά από τα ζητήματα που μας απασχολούν σήμερα είναι γνωστά, διότι βρίσκεται στην εξουσία από το 2019. Μένει να δούμε εάν οι κυβερνητικοί χειρισμοί του θέρους θα προκαλέσουν προβλήματα ενόψει και των Αυτοδιοικητικών Εκλογών του Οκτωβρίου, στις οποίες η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει ψηλά τον πήχη, στοχεύοντας σε πανελλαδική κυριαρχία, ώστε ο χάρτης να είναι «μπλε».


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.