19.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΜια περιήγηση στον Καθεδρικό Ναό στο Μιλάνο

Μια περιήγηση στον Καθεδρικό Ναό στο Μιλάνο


Της Ελένης Σολδάτου,

Στο σημερινό άρθρο, μεταφερόμαστε σε μια από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου με πολλά αξιοθέατα, φυσικά τοπία, ναούς και οίκους μόδας, η οποία δεν είναι άλλη από την Ιταλία! Από τις γνωστότερες πόλεις της Ιταλίας είναι το Μιλάνο, μια ιστορική πόλη που χρονολογείται από το 400 π.Χ. με ιδρυτές τους Γαλάτες και η οποία προσαρτήθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 196 π.Χ. Το Μιλάνο είναι γνωστό κυρίως για τους διάφορους οίκους μόδας, αλλά και τα αξιοθέατα, όπως η Σκάλα του Μιλάνου που αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης, το εντυπωσιακό Galleria Vittorio Emanuele II και ο γοτθικός καθεδρικός ναός του Μιλάνου.

Στην τοποθεσία του καθεδρικού ναού (Duomo di Milano) είχε κτιστεί αρχικά ναός αφιερωμένος στην Αγία Θέκλα το 335, που καταστράφηκε το 1075 από πυρκαγιά, ενώ αναφέρεται ότι στο ίδιο σημείο οι Ρωμαίοι είχαν κτίσει ναό αφιερωμένο στη θεά Αθηνά. Η έναρξη της κατασκευής συμπίπτει με την άνοδο του κυβερνήτη Gian Galeazzo Visconti στην εξουσία. Ο ίδιος επιθυμούσε να ακολουθήσει τις νεότερες τάσεις στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική.

Ο γοτθικός ρυθμός του σημερινού ναού οφείλεται στον Γάλλο Nicolas de Bonaventure, που μέχρι εκείνη την εποχή ήταν άγνωστος για την ιταλική αρχιτεκτονική. Κατασκευάστηκε από τούβλα, ενώ το εξωτερικό του ναού αποτελείται από μάρμαρο επικαλυμμένο. Παρόλα αυτά οι εργασίες γύρω από τον ναό σταμάτησαν το 1402 με τον θάνατο του κυβερνήτη και Δούκα της Ιταλίας Gian Galeazzo Visconti, με αποτέλεσμα ο ναός να μην ολοκληρωθεί. Αργότερα, με την άνοδο του Ludovico Maria Sforza, γνωστού με την επωνυμία “il Moro” (Μαύρος), άρχισαν εργασίες και ολοκληρώθηκε ο οκτάγωνος τρούλος, ενώ στην εσωτερική διακόσμηση τοποθετήθηκαν αγάλματα βγαλμένα από ιερά πρόσωπα της ρωμαιοκαθολικής πίστης.

Πηγή εικόνας: pixabay.com / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ShenXin

Ο ναός έχει 108,5 μέτρα ύψος, το μεγαλύτερο σε ολοκληρωμένο ναό, με σαράντα κίονες οι οποίοι ανέρχονται σε 24,5 μέτρα ύψος, με σκοπό τον διαχωρισμό των τεσσάρων κλιτών, ενώ τα παράθυρα του φέρουν διαστάσεις 20,7 επί 8,5 μέτρα. H επίσημη ονομασία του ναού ως εκκλησία δόθηκε το 1577 από τον Κάρλο Μπορρομέο, ο οποίος έφερε τα καθήκοντα του αρχιεπισκόπου του Μιλάνου κατά την περίοδο 1564-1584.

Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η κατασκευή του Carlo Pellicani το 1777 και ο σχεδιασμός του 1762 Francesco Croce στην κορυφή του ναού η λεγόμενη Madonnina. Πρόκειται για ένα άγαλμα στον όβελο του ναού με 108,5 μέτρα ύψος, αφιερωμένο στην Παναγία. Το βάρος του φτάνει στον ένα τόνο, ενώ υλικό κατασκευής του είναι ο μπρούτζος με επικαλυμμένο χρυσό. Η έμπνευση του παραδοσιακού τραγουδιού “O Mia bella Madonnina” οφείλεται στο εν λόγω άγαλμα. Άξιο θαυμασμού, επίσης, είναι το εντυπωσιακό ρολόι στην είσοδο του ναού!

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο ναός μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 40 χιλιάδες άτομα, η εσωτερική διακόσμησή του είναι περισσότερο συμβολική, ενώ ξεχωρίζουν οι 52 εντυπωσιακοί κίονές του, αλλά και το μεγαλοπρεπές άγαλμα του Αγίου Βαρθολομαίου, που είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους καθολικούς. Οι εργασίες του ναού ολοκληρώθηκαν οριστικά στις 6 Ιανουαρίου 1965. Σύμφωνα με διάφορους μελετητές, κοντά στον βωμό βρίσκεται το καρφί στο οποίο είχε καρφωθεί η παλάμη του Ιησού Χριστού, παρόλα αυτά δεν είναι εξακριβωμένο. Σήμερα, ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου αποτελεί έναν τους σημαντικότερους προορισμούς με μια φανταστική θέα της πόλης και των γραφικών οικισμών της, αλλά και άλλα αξιοθέατα, όπως η Σκάλα του Μιλάνου, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα θέατρα όπερας στον κόσμο!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Duomo Milan Cathedral, milan-museum.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Σολδάτου
Ελένη Σολδάτου
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 2003. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Είναι αθλήτρια σε ομάδα καλαθοσφαίρισης και ασχολείται, παράλληλα, με τον χορό και την ανάγνωση βιβλίων