18.7 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΔίαιτες "express": Η συνήθεια που έγινε λατρεία πριν το καλοκαίρι

Δίαιτες “express”: Η συνήθεια που έγινε λατρεία πριν το καλοκαίρι


Της Μαρίας Μπότη,

Μπορεί ο καιρός φέτος να μην θυμίζει σε τίποτα καλοκαίρι –καθώς ακόμα και μέσα Ιουνίου βροχές και καταιγίδες εμφανίζονται τοπικά κατά διαστήματα– ωστόσο, οδεύουμε σιγά σιγά προς την καρδιά του καλοκαιριού. Όσες μέρες ο καιρός είναι με το μέρος μας, ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν εξορμήσεις σε κοντινές παραλίες ή νησιά κάνοντας τα πρώτα μπάνια. Και κάπως έτσι, γεμίζει το feed του Instagram και του TikTok με καλογυμνασμένα σώματα, αψεγάδιαστες επιδερμίδες και… «ιδανικά» καλά.

Για κάποιους ανθρώπους, το καλοκαίρι σημαίνει χαλάρωση, ξεγνοιασιά, ηρεμία και απόλαυση. Για κάποιους άλλους, όμως, σημαίνει άγχος, σύγκριση, απογοήτευση και ντροπή. Βλέποντας «τέλεια» σώματα σε –επεξεργασμένες τις περισσότερες φορές– φωτογραφίες, μπαίνουν διαρκώς σε μία σύγκριση με τον εαυτό τους. Θεωρούν ότι το σώμα τους δεν μπορεί να σταθεί αντάξια δίπλα στα υπόλοιπα σε μία παραλία, ενώ οι ενοχές και οι τύψεις κατακλύζουν το μυαλό τους. Οι μέρες λιγοστεύουν μέχρι τις πρώτες βουτιές ή τις καλοκαιρινές διακοπές, και κάπως, έτσι συνειδητοποιούν ότι για ακόμα μία φορά, δεν κατάφεραν να «πειθαρχήσουν» τον εαυτό τους και άφησαν τη δίαιτα που ήθελαν να κάνουν… από Δευτέρα.

Αναζητώντας λοιπόν, μία γρήγορη και άμεση λύση για ένα «τέλειο» σώμα, πιστεύουν ότι ο μοναδικός τρόπος είναι διάφορες δίαιτες express, που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα σε λίγο χρόνο. Ωστόσο, η απόφαση να ακολουθήσει κανείς μία τέτοιου είδους δίαιτα μπορεί εκτός από απώλεια βάρους, να επιφέρει και κινδύνους για την υγεία. Ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν μεταξύ τους οι «αστραπιαίες» δίαιτες, είναι οι θρεπτικές ανισορροπίες, οι διατροφικές ελλείψεις και η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων.

Πηγή εικόνας: dietlist.gr

Τα μη επιθυμητά αποτελέσματα αποτυπώνονται κυρίως σε συμπτώματα, όπως η επιβράδυνση του μεταβολισμού, η κατάπτωση του ανοσοποιητικού συστήματος, η κούραση, η αδυναμία συγκέντρωσης, οι διαταραχές μνήμης, η τριχόπτωση, οι πονοκέφαλοι, η ναυτία, οι ορμονικές διαταραχές και η απώλεια μυϊκής μάζας. Ακραίες δίαιτες που διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να επιφέρουν ακόμα και πιο σοβαρές επιπτώσεις, όπως ψυχολογικές διαταραχές (κατάθλιψη, κρίσεις πανικού).

Σίγουρα το να κατεβαίνει ο αριθμός στη ζυγαριά προσφέρει χαρά και ικανοποίηση, ωστόσο, δεν είναι το ίδιο όταν αυτό συνοδεύεται από αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Τις περισσότερες φορές, εξαντλητικές δίαιτες έχουν και παροδικά αποτελέσματα. Μόλις φτάσει κάποιος τον στόχο των επιθυμητών κιλών, συχνά ξεκινάει μία αντίστροφη πορεία. Στην καλύτερη, λοιπόν, περίπτωση, το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει μία τόσο στερητική δίαιτα είναι το άτομο να πάρει πίσω όσα κιλά κατάφερε να χάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, ή και ακόμα περισσότερα.

Και κάπου εκεί ξεκινάνε και πάλι οι τύψεις, οι ενοχές, η απογοήτευση και ένα σωρό αρνητικά συναισθήματα. Το καλοκαίρι τρομάζει και η παραλία μετατρέπεται σε «εφιάλτη». Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό;

Πηγή εικόνας: unsplash.com. Δικαιώματα χρήσης: coco tafoya

Η αλήθεια είναι, πως, η εικόνα του σώματός μας αλλάζει διαρκώς και εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Οι αλλαγές που παρατηρούμε πάνω μας, άλλοτε μας αρέσουν, και άλλοτε όχι. Είναι δύσκολο να συμβιβαστούμε με κάτι που δε μας αρέσει, αλλά συχνά ακόμα πιο δύσκολο να το αλλάξουμε, εάν δεν το έχουμε πάρει οριστικά απόφαση. Ακραίες και εξαντλητικές δίαιτες δεν υπόσχονται μόνιμα αποτελέσματα, αλλά στιγμιαία ικανοποίηση. Σημασία έχει να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα μας συντροφεύει καθημερινά. Η ζυγαριά πρέπει να γίνει «φίλος» μας, και όχι «εχθρός» μας.

«Ιδανικό» σώμα είναι το υγιές σώμα. Με τα τέλεια χαρακτηριστικά του και τις ατέλειες του. Η ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό φυσικά με τη γυμναστική, μπορούν να επιφέρουν θεαματικά αποτελέσματα όχι παροδικά, αλλά σε μόνιμη βάση.

Η ουσία είναι, να συνειδητοποιήσουμε πως το άγχος βλέποντας το περσινό μαγιό μας, πρέπει να μετατραπεί σε αυτοπεποίθηση. Κανένα σώμα δεν είναι τέλειο, όμως όλα τα σώματα είναι «αληθινά» και «κουβαλούν» τη δική τους ιστορία. Βάλτε, λοιπόν, το μαγιό σας, αποβάλλετε το άγχος και την ανασφάλεια και απολαύστε το καλοκαίρι που σας αξίζει.

Καλές βουτιές!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπότη
Μαρία Μπότη
Γεννήθηκε το 1997 και είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ξένες γλώσσες και αγαπά τα ταξίδια. Τα σχέδια της για το μέλλον είναι να ασχοληθεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο με την επικοινωνία και το marketing.