23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤο δίλλημα του Μητσοτάκη: «Ασφαλής Αυτοδυναμία» ή Eκλογές;

Το δίλλημα του Μητσοτάκη: «Ασφαλής Αυτοδυναμία» ή Eκλογές;


Της Νικολέτας Οξάνα Νικομάνη,

Η ελληνική πολιτική σκηνή, σε συνέχεια των αποτελεσμάτων των πρόσφατων Εκλογών, διασχίζει μία κρίσιμη περίοδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να πάρει αποφάσεις που θα καθορίσουν την πορεία της  χώρας για τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, βρίσκεται αντιμέτωπος με το κρίσιμο δίλλημα της επιδίωξης της αυτοδυναμίας ή της διεξαγωγής νέων εκλογών. Φυσικά, η σημασία της απόφασης απαιτεί σύνεση και υπευθυνότητα.

Στόχος του είναι η ισχυρή αυτοδυναμία της Κυβέρνησης και, άρα, η δυνατότητα να συνεχίσει χωρίς συνεργασία με άλλα κόμματα. Εστιάζει στους κινδύνους μιας Κυβέρνησης συνεργασίας με τους «ηττημένους», μέσα σε ένα περιβάλλον νέων προκλήσεων. Τέτοιοι κίνδυνοι προκαλούν την αβεβαιότητα και δεν ευνοούν την ύπαρξη ισχυρής Κυβέρνησης, όπως υπογραμμίζει. Ακόμα, υποστηρίζει ότι θέματα όπως η οικονομία της χώρας και η εξέλιξη των σχέσεών της με την Τουρκία απαιτούν μια Κυβέρνηση με βεβαιότητα και αυτοπεποίθηση και όχι μια «Κυβέρνηση ειδικού σκοπού», η οποία δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί με επιτυχία σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε προεκλογική συγκέντρωση. Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIMENEWS

Ο στόχος της Ν.Δ. για την επίτευξη της αυτοδυναμίας προϋποθέτει τη στήριξη της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων. Είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει πλειοψηφία στην παρούσα κατάσταση, καθώς έχει προκαλέσει κόπωση η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, τόσο ανάμεσα στα στελέχη όσο και στους ψηφοφόρους. Γι’ αυτό, η Ν.Δ. προσπαθεί να διατηρήσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων της και περιοδεύει σε περιφέρειες που το ποσοστό των ψήφων ήταν μικρότερο. Μετά από επισκέψεις σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Δυτική Αθήνα ο σχεδιασμός της Πειραιώς στρέφεται στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία συγκέντρωσε μεγάλα ποσοστά δεξιότερων κομμάτων.

Τις ημέρες που απομένουν μέχρι να ανοίξουν για μία ακόμα φορά οι κάλπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει σαφή την πρόθεσή του για μια σταθερή και ισχυρή Κυβέρνηση, ενώ η Αντιπολίτευση δεν αποτελεί σημείο προτεραιότητας για εκείνον. Σε σχέση με τη μάχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝ.ΑΛ. για τη διεκδίκηση της πρωτοκαθεδρίας στον χώρο της κεντροαριστεράς από τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., τονίζει πως δεν θα υπάρξει συνεργασία με το πρώτο, ούτε με δυνάμεις της «δεξιάς». Σύμφωνα με την Πειραιώς, η πιθανή διεξαγωγή τρίτων εκλογών είναι ανοιχτό σενάριο και αυτό αποτελεί κίνητρο για την προσέλκυση ψηφοφόρων, ιδίως από τον χώρο του κέντρου, οι οποίοι δε θέλουν να προκύψει οριακή πλειοψηφία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Ευθύνη για την ενδεχόμενη πραγματοποίηση τρίτων εκλογών επιρρίπτει η Ν.Δ. στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την απόφασή του να παραμείνει στην Αντιπολίτευση, ενώ για τις επικείμενες εκλογές ρίχνει το φταίξιμο στον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. που ψήφισε την απλή αναλογική.

Η διεξαγωγή τρίτης εκλογικής αναμέτρησης μπορεί να οδηγήσει σε ανακατάταξη των πολιτικών δυνάμεων και να ανοίξει τον δρόμο για τη συγκρότηση Κυβέρνησης. Ωστόσο, όσο προτεραιότητα για τη χώρα είναι οι εκλογές, οι οποίες απαιτούν χρόνο και πόρους, η προσοχή της Κυβέρνησης δεν είναι στραμμένη σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τη δεδομένη στιγμή τη χώρα. Έτσι, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται από κάθε επιλογή και να παρθεί μια απόφαση που –πρωτίστως– θα εξυπηρετήσει το κοινό συμφέρον, εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της χώρας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Εκλογές: Τα διλήμματα της δεύτερης κάλπης, kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολέτα - Οξάνα Νικομάνη
Νικολέτα - Οξάνα Νικομάνη
Γεννήθηκε το 2002 και μεγάλωσε στην Παραλία Διστόμου Βοιωτίας. Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά, ρώσικα και ουκρανικά. Τα αντικείμενα ενδιαφέροντός της είναι οι διεθνείς σχέσεις, η πολιτική και η διπλωματία.