23.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠού βαδίζουμε, κύριοι;

Πού βαδίζουμε, κύριοι;


Της Άννας-Νικολέτας Γρίβα,

«Χάρι Στάιλς: Έχει έρθει πολύ κοντά με το μοντέλο της Victoria’s Secret Κάντις Σουάνπολ» ήταν ο τίτλος άρθρου που πέτυχα πριν μερικές μέρες στις προτεινόμενες ειδήσεις του Google. Και, παρόλο που εκτιμώ τον Harry Styles ως καλλιτέχνη, η πρώτη μου σκέψη ήταν «τι με νοιάζει;».

Με μία γρήγορη αναζήτηση online, διαπίστωσα ότι οι πρόσφατες εξελίξεις –ή μάλλον, οι πρόσφατες θεωρίες περί των εξελίξεων– στην ερωτική ζωή του τραγουδιστή αποτελούσαν τίτλο άρθρων σε πολλές ηλεκτρονικές εφημερίδες και όχι μόνο στις γνωστές σε όλους «κουτσομπολίστικες» φυλλάδες. Έχοντας προβληματιστεί, πάτησα ένα από αυτά τα λινκ και βρέθηκα απέναντι σε μία αναλυτική περιγραφή των προηγούμενων σχέσεων του καλλιτέχνη, τόσο με άλλα γνωστά μοντέλα της εταιρείας Victoria’s Secret, όσο και με ηθοποιούς και συναδέλφους στη βιομηχανία της μουσικής.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι το εξής: η είδηση αυτή ήταν πράγματι τόσο σημαντική, ώστε κάποιοι δημοσιογράφοι να καταπιαστούν με μία ανάλυση τέτοιου είδους; Η αλήθεια είναι πως ζούμε σε μία εποχή, όπου η γραμμή ανάμεσα στη δημόσια και την ιδιωτική ζωή, ειδικά των αναγνωρίσιμων προσώπων, έχει λεπτύνει σε ανησυχητικό βαθμό. Και η σεξουαλική ζωή και οι προτιμήσεις, συγκεκριμένα, φαίνεται να κατέχουν την πρώτη θέση ανάμεσα στις «ενδιαφέρουσες» πληροφορίες περί της προσωπικής ζωής των ατόμων αυτών.

Πηγή εικόνας: elle.com.au

Ομολογουμένως, ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τόσες αρνητικές ειδήσεις –τροχαία δυστυχήματα και θάνατοι νέων, φυσικές καταστροφές, πόλεμοι, πολιτικές διαμάχες, επανειλημμένες γυναικοκτονίες– που είναι φυσικό να επιθυμεί κανείς να διαβάσει μια είδηση πιο θετική, ή έστω, πιο ανάλαφρη, άνευ ουσιαστικού περιεχομένου. Αυτό, όμως, θα πρέπει να γίνεται εις βάρος της ιδιωτικότητας;

Θεωρώ, πως υπάρχουν πολλές άλλες ειδήσεις απλές και καθημερινές, με θετικό πρόσημο, που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την αδιάκοπη αυτή ενασχόληση με τη ζωή των διασήμων. Μικρές πράξεις καλοσύνης, δημιουργία έργων τέχνης, ίδρυση μικρών επιχειρήσεων που «πηγαίνουν καλά».

Φυσικά, ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και τόσες θετικές ειδήσεις μεγάλης σημασίας. Τεχνολογική πρόοδος, εύρεση νέων τρόπων προστασίας του περιβάλλοντος, εξελίξεις στην ιατρική με τη δημιουργία νέων φαρμάκων και εμβολίων, αποτελεσματική προστασία ζώων υπό εξαφάνιση, πράξεις που οδηγούν στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και η λίστα συνεχίζεται…

Θα ήθελα, τέλος, να ξεκαθαρίσω πως δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση επιβλαβές το να ανακοινώνει ένας καλλιτέχνης ή οποιοδήποτε άλλο αναγνωρίσιμο πρόσωπο τη σύναψη μιας ευτυχισμένης σχέσης και η είδηση αυτή να βρίσκει το φως της δημοσιότητας. Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ αρνητική την υπερβολική ενασχόληση των ανθρώπων με την ιδιωτική ζωή άλλων, σε σημείο εμμονής, ειδικότερα όταν πρόκειται για υποθέσεις, πάνω στις οποίες το διάσημο πρόσωπο φανερά δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί. Θα πρέπει κάπου να τραβήξουμε τη γραμμή.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα-Νικολέτα Γρίβα
Άννα-Νικολέτα Γρίβα
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε, και είναι φοιτήτρια του ΕΚΠΑ στο τμήμα Βιολογίας. Την ενδιαφέρουν θέματα που αφορούν την έρευνα και τις επιστήμες, και ιδίως τη βιολογία, την ιατρική, το διάστημα, τη φιλοσοφία και τη βιοηθική, ενώ παράλληλα αγαπά την αρθρογραφία. Στον ελεύθερό της χρόνο διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και επιστημονικά άρθρα, ενώ ταυτόχρονα ασχολείται με τον μοντέρνο χορό και ερασιτεχνικά με την αστροφωτογραφία.