18 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤαϊλάνδη: Είναι το Move Forward το μέλλον;

Ταϊλάνδη: Είναι το Move Forward το μέλλον;


Της Ρομίνας Κούκο,

Μια μικρή ομάδα εθελοντών σε ένα από τα προάστια του Μπανγκόκ κάνει τις προσπάθειες της για να εξαπλώσει την επιρροή της, μοιράζοντας φυλλάδια στο Bang Bon. Πρόκειται για εθελοντές από το κόμμα Move Forward, το οποίο αποτελεί διάδοχο του Future Forward, το οποίο εξαφανίστηκε από την πολιτική ζωή της χώρας πριν από πέντε χρόνια. Τί είναι, όμως, το Move Forward; Είναι ένα σοσιαλδημοκρατικό, αντιμιλιταριστικό κόμμα, το οποίο κερδίζει όλο και περισσότερο τις εντυπώσεις για τις επικείμενες Εθνικές Εκλογές της ασιατικής αυτής χώρας.

Τι ήταν το Future Forward?

Ο προκάτοχος του σημερινού κόμματος, το Future Foward, έλαβε μέρος για πρώτη φορά στις εκλογές μετά το πραξικόπημα το 2014, το οποίο ανέτρεψε την τότε Κυβέρνηση της Ταϊλάνδης. Το τότε νέο κόμμα αποτέλεσε κάτι το διαφορετικό, κάτι το άγνωστο για το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Εξαρχής, έδωσε πολλές υποσχέσεις σε πολιτικό δομικό επίπεδο, όπως τον περιορισμό της δύναμης των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και αλλαγές στο σύστημα της μοναρχίας, ένα άκρως ευαίσθητο θέμα για τη χώρα που μελετούμε.

Σύμφωνα με τον Thitinan Pongsudhirak, του Ινστιτούτου Ασφάλειας και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Chulalongkorn, στόχος τους ήταν η ανάκτηση του μέλλοντος της χώρας από τις δυνάμεις, ο εκδημοκρατισμός, δηλαδή, και η ενίσχυση της διάθεσης των νέων για ενασχόληση με την πολιτική, αφού αυτή είχε «καταρρεύσει» λόγω των δύο στρατιωτικών πραξικοπημάτων και της δύσκολης μετάβασης στη Δημοκρατία. Το έργο τους έμοιαζε δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο. Και όμως, κέρδισε το τρίτο μεγαλύτερο μερίδιο εδρών στις εκλογές του 2019.

Το τέλος του κόμματος, δυστυχώς, δεν άργησε να έρθει. Στις 21 Φεβρουαρίου 2020, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε παράνομο το κόμμα, καθώς «είχε παραβεί τον νόμο περί χρηματισμού των κομμάτων». Μετά από αυτό, το κόμμα έχασε το ένα τρίτο των βουλευτών του, ωστόσο, η εκλογική βάση δεν χάθηκε, όπως πολλοί φοβούταν. Έτσι, με τη μορφή του νέου κόμματος, το παλιό – καινούριο όραμα επιβίωσε.

Πώς φαίνεται να είναι το μέλλον του Move Forward?

Θα λέγαμε πως αυτό φαίνεται θετικό. Το τελευταίο διάστημα, το κόμμα έχει συγκεντρώσει μεγάλη δημοσιότητα και τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις αυξάνονται συνεχώς, προκαλώντας ένα αίσθημα ανησυχίας στους αντιπάλους. Τον αρχηγό του κόμματος, Pita Limjaroenrat, τον έθεσαν ως υποψήφιο Πρωθυπουργό στις δημοσκοπήσεις. Εννοείται πως όλα αυτά έχουν θετικό αντίκτυπο στο πρόσωπο της Rukchanok “Ice” Srinork, υποψήφιας βουλευτού – σύμβολου του κόμματος, αλλά και στους εθελοντές ποδηλάτες, οι οποίοι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να προωθήσουν το κόμμα στο Bang Bon. Οι κάτοικοι της χώρας επιθυμούν αλλαγές και έχουν ελπίδα πως αυτοί οι νέοι έχουν να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα.

Πηγή εικόνας: bangkokpost.com Δικαιώματα χρήσης: Move Forward Party

Ποια είναι η Rukchanok “Ice” Srinork?

Η υποψήφια βουλευτής τους, Rukhanouk “Ice” Srinurk,η οποία είναι μια νέα 28χρονη γυναίκα, γεμάτη όνειρα και προοπτικές για το μέλλον, με μεγάλη επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Rukhanouk “Ice” Srinurk έχει ως στόχο να μην υπάρχουν, πλέον, στρατιωτικά πραξικοπήματα στη χώρα, να σταματήσουν οι διαδηλώσεις στον δρόμο, αλλά και οι ψευδείς δημοκρατικές υποσχέσεις, οι οποίες δεν έχουν κανένα θετικό αποτέλεσμα και αφήνουν τη χώρα πίσω, «παγιδευμένη» εδώ και πολύ καιρό

Η ίδια, υποψήφια βουλευτής του κόμματος, παραδέχεται ότι στο παρελθόν ήταν υποστηρίκτρια της μοναρχίας, πως υποστήριξε το στρατιωτικό πραξικόπημα, αλλά έτρεφε και θαυμασμό για τον ηγέτη της ,τον στρατηγό Prayuth Chan-Ocha, ο οποίος ακόμη είναι στη θέση του Πρωθυπουργού.

«Νομίζω ότι το κάνω αυτό εν μέρει, επειδή αισθάνομαι ένοχη που ήμουν μέρος ενός κινήματος που ενθάρρυνε το πραξικόπημα, ένα έγκλημα εναντίον 70 εκατομμυρίων ανθρώπων», λέει. «Εκείνη την εποχή συμφώνησα με αυτό και σκέφτηκα ότι ήταν η σωστή απάντηση για τη χώρα. Αλλά, αργότερα, ρώτησα τον εαυτό μου, πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό; Πώς θα μπορούσε αυτό το έθνος να υποστηρίξει ένα φρικτό πραξικόπημα; Και τότε ήταν που έγινα taa sawang».

Η φράση στην κυριολεκτική της μετάφραση σημαίνει «φωτεινά μάτια» και τη χρησιμοποιούν οι νέοι της Ταϊλάνδης για να περιγράψουν ότι είναι διαφωτισμένοι, όσον αφορά προηγουμένως απαγορευμένα θέματα, ιδιαίτερα τη μοναρχία. Ήταν σύνθημα του μαζικού συνθήματος διαμαρτυρίας που ξέσπασε μετά την απαγόρευση του Future Forward το 2020, σε ένα επεισόδιο που στέρησε εκατομμύρια νεότερους ψηφοφόρους που διψούσαν για αλλαγή.

Βλέποντας το όραμα και τη δυναμικότητα του κόμματος αυτού, μπορούμε να πούμε πως ένα εναλλακτικό, δημοκρατικό μέλλον είναι πιθανό, αρκεί οι Ταϊλανδοί να το θελήσουν, να το υποστηρίξουν με την ψήφο τους. Θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί. Θα επιλέξουν το νέο, το πολλά υποσχόμενο, ή θα προτιμήσουν το παλιό, το γνώριμο;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Tappanai Boonbandit, Future Forward Party Found Guilty, Disbanded by Court, Khaosodenglish. Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ρομίνα Κούκο
Ρομίνα Κούκο
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2002 και είναι φοιτήτρια στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ξένες γλώσσες. Μεγάλο μέρος του χρόνου της καταλαμβάνουν η ανάγνωση βιβλίων και οι περίπατοι στη φύση. Είναι ιδιαίτερα δραστήρια και συμμετέχει σε πολλές εθελοντικές δραστηριότητες.