22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΌταν η επιστήμη γίνεται κτήμα του λαού

Όταν η επιστήμη γίνεται κτήμα του λαού


Της Ειρήνης Λάττα,

Ως επιστημονική επικοινωνία (science communication) ορίζεται η πρακτική της επικοινωνίας θεμάτων που σχετίζονται με την επιστήμη σε μη ειδικούς. Πρόκειται, δηλαδή, για τη διαδικασία κατά την οποία πολλά στοιχεία που σχετίζονται με την επιστήμη μετατρέπονται σε κατανοητά μηνύματα και ιστορίες για δημόσια κατανάλωση, σε ανθρώπους που δεν έχουν κάποια σχέση με την επιστήμη.

Στον τομέα της Επικοινωνίας Επιστημών, αυτό συνήθως επεκτείνεται στην επικοινωνία θεμάτων επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών (STEM). Βέβαια, εκτός από τον συγκεκριμένο όρο, χρησιμοποιούνται και άλλοι, όπως Δημόσιες Εμπλοκές και Κατανόηση του Δημοσίου και της Επικοινωνίας, αν και διαφέρουν σε κάποια σημεία από τον όρο Επικοινωνία της Επιστήμης. Ο τομέας της επιστημονικής επικοινωνίας χρησιμοποιείται για να γεφυρωθεί οποιοδήποτε χάσμα διαμορφώνεται μεταξύ της επιστήμης και της κοινωνίας και φτάνει μέχρι τις φυσικές επιστήμες, τις επιστήμες υγείας, την περιβαλλοντική επιστήμη, την τεχνολογία, ή την τεχνοεπιστήμη (όρος που χρησιμοποιείται για να δηλώσει τη σύζευξη επιστήμης και τεχνολογίας), κ.ά.

Οι επαγγελματίες του συγκεκριμένου κλάδου αξιοποιούν την κατανόηση πολλών περίπλοκων επιστημονικών θεμάτων, μαζί με τις αρχές στρατηγικής επικοινωνίας και αφήγησης, για να δημιουργήσουν ένα τόσο συναρπαστικό όσο και ενημερωτικό περιεχόμενο σχετικά με την επιστήμη και τους συναφείς κλάδους προς το ευρύ κοινό, δηλαδή τον απλό άνθρωπο. Αυτός ο συνδυασμός (γνώσης του κλάδου και πρακτικών επικοινωνιακών δεξιοτήτων) επιτρέπει σε δημοσιογράφους της επιστήμης, επαγγελματίες ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, ειδικούς δημοσίων σχέσεων, υποστηρικτές του περιβάλλοντος και τεχνικούς συγγραφείς να ενισχύσουν την κατανόηση και το ενδιαφέρον του κοινού για την επιστημονική έρευνα και ανακαλύψεις.

Πηγή εικόνας: physicsworld.com Δημιουργός και Δικαιώματα χρήσης: miakievy / Getty Images

Όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον κλάδο της επιστημονικής επικοινωνίας ή με κάποιον συναφή τομέα, το πτυχίο σε προγράμματα επιστημονικής επικοινωνίας μπορεί να τους παράσχει τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να αναλάβουν σημαντικούς ρόλους μετά την αποφοίτηση, αποκτώντας έτσι κάποιον τίτλο εξειδίκευσης στην επιστημονική επικοινωνία (π.χ. Πτυχίο στην Επιστημονική και Τεχνική Επικοινωνία, Bachelor of Science in Science and Health Writing, Bachelor of Science in Science and Environmental Writing). Τα πιο σημαντικά μαθήματα για αυτά τα προγράμματα αφορούν έναν συνδυασμό επικοινωνιακών και επιστημονικών αρχών. Για παράδειγμα, οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα για την ανάπτυξη ψηφιακών μέσων, την τεχνική γραφή και επιμέλεια, την ιστορία της επιστήμης και τις πολιτικές και κοινωνικές πτυχές της επιστήμης και της επιστημονικής έρευνας. Επιπλέον, παρακολουθούν ένα μάθημα αφιερωμένο στην εισαγωγή των φοιτητών στον τομέα της επικοινωνίας της επιστήμης. Από εκεί, οι μαθητές μπορούν να λάβουν μαθήματα επιλογής, ανάλογα με τον τύπο επιστημονικής επικοινωνίας με την οποία επιθυμούν να ασχοληθούν μόλις αποφοιτήσουν.

Οποιοδήποτε πτυχίο στην επιστημονική επικοινωνία μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα μονοπάτια σταδιοδρομίας σε διάφορους τομείς (όπως η δημοσιογραφία, η φυσική ή βιολογική επιστήμη, το περιβάλλον, η διατροφή, η ιατρική, η μηχανική, η κτηνιατρική επιστήμη, η βιοϊατρική τεχνολογία ή οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία σχετική με την επιστήμη). Οι απόφοιτοι μπορούν να επιδιώξουν ευκαιρίες σταδιοδρομίας σε διάφορες θέσεις, όπως θέσεις εθνικών εργαστηρίων, πανεπιστημίων, κρατικών και ομοσπονδιακών υπηρεσιών, εκδότες ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, εφημερίδες και περιοδικά, μουσεία, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και άλλα. Με αυτόν τον τρόπο, οι συγκεκριμένοι πιστοποιημένοι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να βοηθούν τεράστιες μερίδες ατόμων να κατανοήσουν θέματα που αφορούν την επιστήμη.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Question: What is scientific communication? What can you do with a degree in scientific communication?, mastersincommunication.com, διαθέσιμο εδώ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ειρήνη Λάττα
Ειρήνη Λάττα
Γεννήθηκε το 2001 και σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπά την άθληση, τη μουσική, τη λογοτεχνία και την ποίηση. Της αρέσει πολύ να ταξιδεύει και να επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους, να διαβάζει βιβλία ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης και να μαθαίνει νέα πράγματα!