17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήΟ διαχρονικός Γιάννης Κότσιρας

Ο διαχρονικός Γιάννης Κότσιρας


Του Ανδρέα Πετρόπουλου,

Ο Γιάννης Κότσιρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στο τραγούδι το 1990, ερμηνεύοντας ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια στο ιστορικό κέντρο «Περιβόλι τ’ ουράνου». Το 1996 κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο άλμπουμ Αθώος Ένοχος. Η σύνθεση του δίσκου έγινε από τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο και την Ευανθία Ρεμπούτσικα, ενώ τους στίχους υπέγραψε ο Άρης Δαβαράκης.

Ο Γιάννης Κότσιρας έχει συνεργαστεί με πολλούς τραγουδοποιούς, με πιο αξιόλογους τους Δημήτρη Μητροπάνο, Γιάννη Κούτρα, Δημήτρη Μπάση, Ραλλία Χρηστίδου, Σαλίνα και Σοφία Στρατή. Έχει, επίσης, συνεργαστεί με την παγκοσμίου φήμης τραγουδίστρια Yasmin Levy, μέσω της συμμετοχής του σε συναυλίες της σε Ελλάδα και Ισραήλ.

Διαθέτει στο ενεργητικό του πολλές συναυλίες, αλλά και δισκογραφικές δουλειές, με συμμετοχές στα σημαντικότερα έργα των: Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου και Μίμη Πλέσσα. Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου όπως: Χάρις Αλεξίου, Δημήτρη Μητροπάνο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιώργο Νταλάρα, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Νίκο Πορτοκάλογλου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Μανώλη Λιδάκη, Νίκο Αντύπα, Δημήτρη Μπάση κ.ά.

Ο Γιάννης Κότσιρας με τον Δημήτρη Μητροπάνο. Πηγή Εικόνας: newsbeast.gr

Του απονεμήθηκε, μάλιστα, το βραβείο “Best Selling Artist” από τα World Music Awards και το IFPI το 2003. Ακολούθησε η χρονιά του 2002 και του 2003, που κατέκτησε τις υψηλότερες πωλήσεις από κάθε Έλληνα καλλιτέχνη, ξεπερνώντας τα 1,5 εκατομμύρια αντίτυπα. Τον Μάρτιο του 2004, κυκλοφόρησε ένα CD single με τίτλο Pass The Flame. Το τραγούδι είναι γραμμένο από τον Trevor Horn και βασίζεται σε ελληνικούς στίχους που έγραψε η Λίνα Νικολακοπούλου. Κάπου εδώ να υπενθυμίσουμε ότι ο Trevor Horn είναι ένας βραβευμένος με Grammy συνθέτης και παραγωγός, ο οποίος έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής (Paul McCartney, Bryan Ferry, Pet Shop Boys, Art of Noise, Seal, Robbie Williams και πολλά άλλα).

Τον Ιούνιο του 2007 πραγματοποιήθηκε μια συναυλία στον Λυκαβηττό για τον εορτασμό των «10 ετών live» με τη συμμετοχή πολλών φίλων του Γιάννη Κότσιρα, μεταξύ των οποίων οι: Νίκος Πορτοκάλογλου, Αντώνης Μιτζέλος, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Σοφία Στρατή, Στάθης Δρογώσης και Θάνος Παπανικολάου. Η συναυλία είχε μεγάλη επιτυχία, με περισσότερους από 7.500 θεατές.

Το 2015 έγραψε την πρώτη του θεατρική μουσική για την παράσταση Πηνελόπη Δέλτα σε σενάριο Γιώργου Α. Χριστοδούλου, που ανέβηκε στο Θέατρο Ημέρας την περίοδο 2014-2015 σε σκηνοθεσία Ανδρομάχη Μοντζολή με πρωταγωνιστές τους: Τζένη Καλέργη, Ντίνο Καρύδη, Θεόφιλο Βανδώρο και Ράσμη Τσόπελα. Το τελευταίο του άλμπουμ, Ψεύτης καιρός, κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2016 με τις συμμετοχές στον δίσκο όπως αυτή του Σταύρου Σιόλα, του Πόλυ Κυριακού, του Κώστα Λειβαδά, του Αντώνη Μιτζέλου, του Νίκου Μωραΐτη, του Βαγγέλης Μαχαιρά, αλλά και του ίδιου στους στίχους και τη μουσική.

Τα τελευταία χρόνια, ακούμε τη μελωδική φωνή του μέσα απ’ το επίσημο soundtrack της τηλεοπτικής σειράς Σασμός, που μετράει αρκετές χιλιάδες πωλήσεις και προβολές στο YouTube & Spotify. Ο Γιάννης Κότσιρας παραμένει ένας διαχρονικός καλλιτέχνης που μετράει στο ενεργητικό του αρκετές πωλήσεις και επιτυχίες, καθώς έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην ελληνική δισκογραφία όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ένας καλλιτέχνης προσγειωμένος, με μοναδική αισθητική στα κομμάτια του, επιλέγει σωστά αυτό που θα τραγουδήσει και δίνει σε κάθε τραγούδι του έναν μοναδικό χαρακτήρα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Βιογραφία- Γιάννης Κότσιρας, kotsiras.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας Πετρόπουλος
Ανδρέας Πετρόπουλος
Γεννήθηκε στην Πάτρα, Αχαΐας το 1991 και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με δίπλωμα σε ανώτατα θεωρητικά μαθήματα, ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και διεθνείς σχέσεις. Ασχολείται ενεργά με την επικοινωνία και το Marketing, παρουσιάζοντας projects για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Είναι επίσης ραδιοφωνικός παραγωγός μ' επιτυχημένη πορεία σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας όπως ο Αθήνα 9.84, ο ΑΡΤ FM 90.6 και ο Rockha Radio. Εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και portals, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του, στη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού. Λατρεύει τα ταξίδια και το καλό φαγητό και χαρακτηρίζεται απ' τους φίλους του ως One Day Traveller, καθώς είναι fan των μονοήμερων εκδρομών σε νησιά της Ελλάδας.