18 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «1795: Η ώρα της κάθαρσης» του Niklas Natt och...

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «1795: Η ώρα της κάθαρσης» του Niklas Natt och Dag


Της Αριάδνης – Παναγιώτας Φατσή,

Οι φίλοι των αστυνομικών μυθιστορημάτων αγαπούν συνήθως να διαβάζουν για σκοτεινούς χαρακτήρες, εγκλήματα, συναρπαστικές καταδιώξεις και μυστήρια. Μια τέτοια ιστορία αφηγείται το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα, αλλά την τοποθετεί στη Στοκχόλμη του 18ου αιώνα. Την περίοδο που η Γαλλική Επανάσταση έχει σαρώσει τη Γαλλία, σε όλη την Ευρώπη επικρατεί αναβρασμός. Τα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών έχουν φανεί και στη Σουηδία, όπου ο Βασιλιάς Γουσταύος Γ’ έχει δολοφονηθεί ήδη από το 1792. Σε αυτό το σημείο, εισέρχεται ο συγγραφέας Niklas Natt och Dag για να ξετυλίξει το κουβάρι της ιστορίας της Σουηδίας μαζί με την ιστορία των ηρώων του.

Πηγή Εικόνας: Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η τριλογία, το τρίτο και τελευταίο μέρος της οποίας θα παρουσιάσουμε, ξεκινά από το 1793. Ο συγγραφέας έκανε αίσθηση με το πρώτο μέρος της τριλογίας του (1793: Τότε που βασίλευε η βία), με αποτέλεσμα τόσο το δεύτερο μέρος (1794: Οι σκοτεινές μέρες της Στοκχόλμης) όσο και το τρίτο, που παρουσιάζουμε σήμερα, να έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και να κυκλοφορούν σε μεγάλο αριθμό χωρών. Γεννημένος το 1979, ο Niklas Natt och Dag κατάγεται ο ίδιος από μια αριστοκρατική οικογένεια της Σουηδίας, γι’ αυτό και έχει μελετήσει μέσα από την ιστορία της οικογένειάς του την εποχή. Στο έργο του, οι ιστορικές συνθήκες εμπλέκονται με την αφήγηση για τις ζωές των ηρώων, προσφέροντας στον αναγνώστη μια εικόνα της εποχής, αλλά και μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περιπέτεια. Το βιβλίο τιτλοφορείται 1795: Η ώρα της κάθαρσης και οι ενδιαφερόμενοι αναγνώστες μπορούν να το αναζητήσουν (όπως και τα προηγούμενα μέρη της τριλογίας) από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το έργο αυτό έρχεται να λύσει τα αναπάντητα ερωτήματα του δεύτερου βιβλίου, αλλά και να προσθέσει σε αυτά ακόμη περισσότερα. Στο 1793, η περίοδος μετά τη δολοφονία του Βασιλιά Γουσταύου Γ’ έχει οδηγήσει σε αναταραχές και αναδύεται ένα αυταρχικό καθεστώς υπό τον Βαρόνο Ρόιτερχολμ, με αποτέλεσμα η παράνοια και οι συνωμοσίες να εξαπλώνονται στη χώρα και σύντομα ένα πτώμα αδιευκρίνιστων στοιχείων δημιουργεί την ανάγκη για εξιχνίαση ενός εγκλήματος. Στο 1794, γνωρίζουμε νέους ήρωες, ενώ η Στοκχόλμη περνάει τις πιο δύσκολες ώρες της, μέσα σε κλίμα βίας και αναρχίας.

Και στα τρία αυτά έργα, τόσο η αφήγηση του συγγραφέα όσο και η μετάφραση του Γρηγόρη Κονδύλη δίνουν στο κείμενο τόσο την αίσθηση εποχής, όσο και τον απαραίτητο βαθμό αμεσότητας για να γίνεται κατανοητό στον αναγνώστη. Στο 1795, έχει έρθει πια η ώρα για το τέλος αυτής της τριλογίας. Βασικός άξονας της αφήγησης είναι ένα γράμμα, στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα όλων όσοι συνωμότησαν κατά του Βαρόνου Ρόιτερχολμ, ο οποίος πλέον επίκειται να χάσει σύντομα την εξουσία. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι συνωμότες βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς έχει εξαπολυθεί ένα ολοένα και σκληρότερο κυνήγι εναντίον τους. Το γράμμα με τα ονόματά τους το είδαν για τελευταία φορά στα χέρια της Άννας Στίνας Κναπ, αλλά κανείς δε γνωρίζει πού μπορεί να τη βρει.

Παράλληλα, ο σκοτεινός χαρακτήρας του Τίκο Σέτον περιπλανιέται στη Στοκχόλμη, καθώς πλέον έχουν αποκαλυφθεί οι εγκληματικές του ενέργειες. Για να σώσει την αξιοπρέπειά του, θα προσπαθήσει ακόμη και να συνεργαστεί με όσους κάποτε τον καταδίωξαν και δεν θα σταματήσει σε τίποτα. Στα ίχνη του θα βρεθεί ο Εμίλ Βίνγκε, τον οποίο γνωρίζουμε ήδη από το δεύτερο βιβλίο. Παρόλο που δεν έχει βοήθεια από κανέναν, ο Εμίλ είναι αποφασισμένος να μην αφήσει τον Τίκο Σέτον να δημιουργήσει χάος.

Πηγή Εικόνας: Forum Publishing House

Στο μεταξύ, κανείς δεν μπορεί να βρει την Άννα Στίνα Κναπ, ενώ ο σύντροφος του Εμίλ Βίνγκε σε προηγούμενες περιπέτειες, Μίκελ, παρά το γεγονός ότι έχει τραυματιστεί σοβαρά, προσπαθεί εναγωνίως να βρει την Άννα, γιατί θεωρεί ότι ο ίδιος ευθύνεται για τον θάνατο των παιδιών της. Με ελάχιστες δυνάμεις στο πλευρό του, ο Εμίλ θα συνεχίσει την καταδίωξη. Τα ερωτήματα των ηρώων και των αναγνωστών φαίνονται να βρίσκουν απάντηση μέχρι το πέρας του βιβλίου, αλλά οι προβληματισμοί για το μέλλον είναι ακόμη εκεί. Συνολικά, πρόκειται για ένα έργο που, παρά το μεγάλο του μέγεθος, έχει γρήγορη πλοκή και διατηρεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Αν τα ιστορικά μυθιστορήματα είναι η αδυναμία σας, αλλά δεν λέτε όχι σε ένα καλό αστυνομικό, αυτή η τριλογία έχει γραφτεί για σας.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Νομικής στο ΕΚΠΑ. Αναπτύσσει ιδιαίτερη δράση σε φοιτητικούς οργανισμούς και εκδηλώσεις, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Unique Minds και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ημερίδες. Την ενδιαφέρει η συγγραφή νομικών και λογοτεχνικών άρθρων, τάσεις τις οποίες ικανοποιεί η συμμετοχή της στο OffLine Post. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά.