Της Μαρίας Μπότη,
Η τηλεόραση έχει μία μοναδική «δύναμη». Εκτός από μέσο ψυχαγωγίας, αποτελεί μία ισχυρή «φωνή» που εμπνέει, διδάσκει, ταξιδεύει. Παρουσιάζει ιστορίες κυρίως με ‘‘happy end’’. Μπορεί να υπάρχουν εμπόδια, ωστόσο, στο τέλος πάντα ξεπερνιούνται. Μέσα σε όλες αυτές τις ιδανικές ιστορίες —που δειλά δειλά έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στη σημερινή πραγματικότητα—, έκανε την εμφάνισή της και η πρώτη ελληνική σειρά με πρωταγωνίστρια μία κοπέλα με αναπηρία.
Η σειρά Στα 4 προβάλλεται από τη συνδρομητική πλατφόρμα του ΑΝΤ1+ και φαίνεται πως ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στον κόσμο της μυθοπλασίας. Προβάλλει την ισότητα και προσπαθεί να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα για τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία.
Η ιστορία ξετυλίγεται γύρω από την κεντρική ηρωίδα, τη Στέλλα (Γεωργία Καλτσή) για την οποία η ανεξάρτητη διαβίωση, η αυτονομία και η κατάρριψη των προκαταλήψεων απέναντι στα άτομα με αναπηρία είναι πλέον αποστολή ζωής. Μέσα στο χάος της Αθήνας, προσπαθεί να επιβιώσει και να «αποδείξει» ότι μπορεί να απολαμβάνει τη ζωή όπως η ίδια επιθυμεί. Μετακομίζει στο δικό της σπίτι, διασκεδάζει, φλερτάρει και ζει στο έπακρο την κάθε στιγμή.
Αθλήτρια σε αμαξίδιο, μοντέλο, εκπαιδεύτρια ΑμεΑ, influencer -τώρα και ηθοποιός- η Γεωργία Καλτσή αποδεικνύει με κάθε τρόπο ότι η κοινωνία ισότιμων πολιτών είναι αυτονόητο δικαίωμα και πως η περιθωριοποίηση των ατόμων με αναπηρία είναι κατασκεύασμα της κοινωνίας (δείτε το τρέιλερ εδώ).
Εδώ, δημιουργείται το ερώτημα «πόσο “αληθινή” πρέπει να είναι μία σειρά;» Σκοπός της μυθοπλασίας, είναι να «ταξιδεύει» σε έναν κόσμο μακριά από τα προβλήματα και τα άγχη της καθημερινότητας. Παρουσιάζει ναι μεν δυσκολίες και εμπόδια, που ,ωστόσο, λύνονται εντός λίγων επεισοδίων. Όμως, η ζωή είναι μία σειρά με διαφορετικά και άγνωστα επεισόδια.
Το συγκεκριμένα σενάριο, στην πραγματικότητα, δεν είναι και τόσο φανταστικό! Η Γεωργία Καλτσή ως πρωταγωνίστρια, ερμηνεύει με περίσσεια αλήθεια τον ρόλο. Με μία δόση χιούμορ παρουσιάζει όλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζει και με μεγάλο πείσμα εξακολουθεί να ζει όπως η ίδια έχει ονειρευτεί.
Τα αδιάκριτα βλέμματα, τα σχόλια και τα «όχι» που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία, στέκονται εμπόδιο στην εξέλιξη και στην απόλαυση της ζωής. Μέσα από τέτοιου είδους σειρές φαίνεται η ανάγκη που υπάρχει στην κοινωνία να διδάξει το αυτονόητο: ότι όλοι είμαστε ίσοι και έχουμε ίσα δικαιώματα.
Ομολογουμένως, δεν δίνεται πάντα αυτό το βήμα στα σενάρια μυθοπλασίας να παρουσιάσουν κάτι τόσο αληθινό. Επιλέγουν τα «ασφαλή» μονοπάτια και διστάζουν να ξεφύγουν από αυτά με το φόβο της κριτικής. Δύσκολα και σε λίγες περιπτώσεις αναφέρονται αλήθειες της ζωής, όπως ψυχικές διαταραχές, κινητικά ή νοητικά προβλήματα. Είναι η ώρα αυτός ο δρόμος να ανοίξει, και η μυθοπλασία να «ταξιδέψει» σε νέα μονοπάτια.
Είναι η κατάλληλη στιγμή, η κοινωνία να «εξοικειωθεί» με οτιδήποτε αντιμετωπίζει ως διαφορετικό. Είναι μία καλή ευκαιρία ο τηλεθεατής να μπει έστω και για λίγο στη θέση άλλων ατόμων και να τους καταλάβει καλύτερα. Να συμμεριστεί τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να βοηθήσει αυτός ο κόσμος να γίνει λίγο πιο φιλόξενος και λίγο πιο αληθινός. Με περισσότερη αγάπη και λιγότερο μίσος. Με περισσότερη αποδοχή και λιγότερο αποκλεισμό.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
”Στα 4” στο ΑΝΤ1+: Πρεμιέρα με διπλό επεισόδιο (εικόνες), ant1news.gr, διαθέσιμο εδώ