17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Μικρά πράγματα σαν κι αυτά» της Claire Keegan

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Μικρά πράγματα σαν κι αυτά» της Claire Keegan


Της Ακριβής Ρακιντζή,

Μικρές πράξεις καλοσύνης και ένας απλός καθημερινός άνθρωπος, ο οποίος διαπράττει μια τέτοια πράξη, που τον αναγάγει σε ήρωα. Αυτή είναι η ιστορία που πραγματεύεται το μικρό διήγημα της Claire Keegan, με τίτλο Μικρά πράγματα σαν κι αυτά, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Μια τρυφερή και πάνω από όλα ανθρώπινη ιστορία για έναν άνθρωπο που δεν έκανε τα στραβά μάτια, ούτε απλά κοίταξε τη δουλειά του, παρά θέλησε να δώσει σημασία στα μικρά πράγματα που συμβαίνουν γύρω του.

Πηγή εικόνας: bookpress.gr

Βρισκόμαστε στην Ιρλανδία το 1985. Κοντεύουν Χριστούγεννα, το κρύο τσουχτερό και ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο Μπιλ Φέρλογκ, ένας προμηθευτής καυσόξυλων και κάρβουνων, προσπαθεί να προλάβει όλες τις παραγγελίες των πελατών του. Η πόλη είναι μικρή και βαθιά θρησκευόμενη και, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Ταλαιπωρημένοι ψάχνουν να βρουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Ο Μπιλ Φέρλογκ, όμως, τα πάει καλά. Σχεδόν σαράντα χρονών, ο Μπιλ Φέρλογκ, ένας σκληρά εργαζόμενος προμηθευτής καυσόξυλων, παντρεμένος και πατέρας πέντε κοριτσιών, γνωρίζει πόσο καλά τα έχει πάει στη ζωή του μέχρι στιγμής.

Η μητέρα του έμεινε έγκυος στα 16, ενώ δούλευε ως υπηρέτρια στην κυρία Γουίλσον. Αντί να την πετάξει έξω, όπως έκανε η οικογένειά της, η οικογένεια Γουίλσον φρόντισε, με καλοσύνη, τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί. Σκέψεις και προβληματισμοί ταλανίζουν το μυαλό του Μπιλ Φέρλογκ. Ξέρει πως ό,τι νοιάζεται μπορεί να χαθεί ανά πάσα στιγμή. Ξέρει πως σαν παιδί μιας ανήλικης υπηρέτριας και αγνώστου πατρός θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε πολύ άσχημο μέρος, άμα δεν είχε δείξει έλεος στη μητέρα του η κυρία Γουίλσον. Ο ίδιος, όμως, είχε μια καλή ζωή ακόμα και μετά τον θάνατο της νεαρής μητέρας του.

Μια μέρα κοντά στα Χριστούγεννα, ο Μπιλ πρέπει να παραδώσει μια παραγγελία στο Μοναστήρι που δεσπόζει στο ύψωμα της πόλης, εκεί όπου βρίσκεται και το περίφημο πλυσταριό του. Στην πύλη του Μοναστηριού, εκεί όπου ο Μπιλ φτάνει με το φορτηγό του για να παραδώσει την παραγγελία, θα έρθει αντιμέτωπος με ένα μυστικό που θα βασανίσει τη συνείδησή του. Τι πρέπει να κάνει; Να συνεχίσει τη ζωή του σα να μην έχει συμβεί τίποτα, όπως φαίνεται να κάνουν και όλοι οι άλλοι στην πόλη; Ή να πράξει το σωστό με κίνδυνο να χάσει τα πάντα;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι κάτοικοι της πόλης, παρά τα προβλήματά τους και εκτός από τη φτώχεια, είναι ιδιαίτερα ευσεβείς. Στη Μονή του Καλού Ποιμένος ή αλλιώς το Πλυσταριό της Μαγδαληνής, εκεί είναι που οι καλόγριες περιθάλπουν νεαρές γυναίκες που έχουν βγει από τον «σωστό δρόμο». Διάφορες εικασίες γίνονται από τους κατοίκους της πόλης για το τι πραγματικά συμβαίνει στη Μονή, κανείς, όμως, δεν μεσολαβεί για να βάλει τέλος σε αυτήν την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Πρόκειται για μια πόλη, που με τη συνένοχη σιωπή της φαίνεται να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Εκκλησίας.

Παρατηρούμε τον ήρωα του διηγήματος, τον Μπιλ, που νιώθει αναστάτωση. Ο ίδιος βλέπει το μέλλον του να απλώνεται σε μία ατελείωτη ρουτίνα του ίδιου πράγματος. Έξι μέρες την εβδομάδα δουλειά και μετά η κάθε Κυριακή να μοιάζει σαν την προηγούμενη. Πάντα στο μυαλό του κυριαρχεί η ανησυχία για τη δουλειά, για το μέλλον των κοριτσιών του και για τον αν είναι ευτυχισμένη η γυναίκα του. Ποτέ ένα διάλειμμα σε όλα αυτά. Άραγε, αναρωτιέται ο Μπιλ, αξίζει αυτή η ζωή;

Πηγή εικόνας: paron.gr

Ο Μπιλ είναι ένας ευγενικός και καλός άνθρωπος και είναι δύσκολο να τον βλέπουμε να γεμίζει με αυτές τις αμφιβολίες για τη ζωή του. Και τότε είναι που βλέπει κάτι, το οποίο δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του. Αυτό που του λείπει είναι να πράξει κάτι ουσιώδες, μια ευκαιρία να προσφέρει βοήθεια στον συνάνθρωπό του. Αυτό είναι που θα αλλάξει τη ζωή του, η γενναιοδωρία του και η επιθυμία του να φέρεται καλά στους άλλους, παρά τα πειράγματα και τα παράπονα της γυναίκας του.

Η Claire Keegan αφιερώνει αυτό το βιβλίο της στις γυναίκες και τα παιδιά που υπέφεραν για πολλά χρόνια στα οικοτροφεία, για μητέρες και βρέφη, και στα πλυσταριά της Μαγδαληνής της Ιρλανδίας. Η αφήγησή της, όμως, δεν εστιάζει στα θύματα ή στις μοναχές που φυλάκισαν αυτά τα νεαρά κορίτσια μέσα σε ψηλούς τοίχους. Αντίθετα, η ιστορία της Keegan επικεντρώνεται στον Μπιλ Φερλογκ και στην οδυνηρή του αναζήτηση να δώσει νόημα στη ζωή του. Όταν τελειώνει η ιστορία, ξέρουμε ότι θα υπάρξουν δυσκολίες και διαμάχες, αλλά και ότι, επίσης, θα υπάρξει αυτή η γαλήνη που μόνο μια συμπονετική καρδιά μπορεί να νιώσει.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ακριβή Ρακιντζή
Ακριβή Ρακιντζή
Γεννήθηκε το 1997 στην Πάτρα, όπου και διαμένει. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και αυτή τη στιγμή σπουδάζει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο «Τέχνη-Πολιτιστική Κληρονομιά-Αναπτυξιακές Πολιτικές» του ΕΑΠ. Αγαπά τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τις σειρές και οτιδήποτε σχετικό με την Ιστορία και τις Τέχνες. Στον ελεύθερο της χρόνο βλέπει ταινίες, διαβάζει βιβλία και περνάει χρόνο με το σκύλο της.