17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ αποτίμηση του πρώτου γύρου των Κυπριακών Προεδρικών Εκλογών

Η αποτίμηση του πρώτου γύρου των Κυπριακών Προεδρικών Εκλογών


Του Γιώργου Κοσματόπουλου,

Η πρώτη Κυριακή των κυπριακών προεδρικών εκλογών ολοκληρώθηκε, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να συναποτελούν το δίδυμο που προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο, της 12ης Φεβρουαρίου. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα, για το οποίο μας είχαν προϊδεάσει, σε μεγάλο βαθμό, οι δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν και το οποίο μας επιτρέπει να εξάγουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα για το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στη μαρτυρική Μεγαλόνησο.

Εξ αρχής, ήταν γνωστό ότι η μάχη του πρώτου γύρου θα δινόταν μεταξύ τριών υποψηφίων που συνδέονται με τον Δημοκρατικό Συναγερμό: Του πρώην Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, του βασικού διαπραγματευτή της τελευταίας δεκαετίας για το Κυπριακό, Ανδρέα Μαυρογιάννη, καθώς και του νυν Προέδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο πρώτος, κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των κομμάτων του λεγομένου μεσαίου χώρου (ΔΗ.ΚΟ., Ε.Δ.Ε.Κ., ΔΗ.ΠΑ.), ενώ ο δεύτερος του αριστερού Α.Κ.Ε.Λ. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι από τα μισά κιόλας της διαδικασίας ανάδειξης νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι ξεκινούν οι πρώτες ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Πηγή εικόνας: Υπουργείο Εσωτερικών Κύπρου

Η αποτυχία του Νεοφύτου να εισέλθει στον δεύτερο γύρο, αν και η εν ενεργεία επικεφαλής του ΔΗ.ΣΥ. και απολαμβάνων τη δημόσια στήριξη του απερχόμενου Προέδρου της Κύπρου και ιστορικού ηγέτη του κόμματος, Νίκου Αναστασιάδη, θέτει εκ των πραγμάτων σε αμφισβήτηση τη θέση του. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και πιο σύνθετο, μιας κι όποιος εκ των δύο μονομάχων του Β’ γύρου υπερισχύσει, θα προέρχεται από αυτό το κόμμα και θα συμπεριλάβει στελέχη του στη νέα Κυβέρνηση. Αφενός, λοιπόν,  η βάση του κόμματος θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ των δύο που πολιτεύτηκαν κόντρα στην επίσημη κομματική επιλογή (σε περίπτωση δε εκλογής Μαυρογιάννη ουσιαστικά θα έχουν συντελέσει στον θρίαμβο του μεγάλου αντιπάλου τους, του Α.Κ.Ε.Λ.!). Αφετέρου, με τον νέο Πρόεδρο και την πλειοψηφία των μελών της Κυβέρνησης να προέρχονται από το εσωτερικό του (ειδικά στην περίπτωση Χριστοδουλίδη), ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα αφοπλιστεί, εν πολλοίς, αντιπολευτικά, μιας και ουσιαστικά θα επιτίθεται στον εαυτό του! Ήδη οι δύο μονομάχοι της 12ης Φεβρουαρίου ερίζουν για τη στήριξη της πάλαι ποτέ κομματικής τους στέγης.

Οι δημοσκοπήσεις πριν την πρώτη κάλπη προέβλεψαν σωστά τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων, κυρίως αυτόν που έκοψε πρώτος το νήμα, αλλά έπεσε έξω στη διαφορά του με τον δεύτερο: Σε επίπεδο μετρήσεων είχαμε ακόμα και διψήφιες διαφορές μεταξύ του σταθερά πρώτου Χριστοδουλίδη και των Μαυρογιάννη-Νεοφύτου, που έριζαν για τη δεύτερη θέση. Τελικά, ο πρώην ΥΠ.ΕΞ., έκοψε πρώτος το νήμα αλλά με μόλις 2,43%. Παρά τη δημοσκοπική αστοχία ως προς την έκταση της νίκης του στον Α΄ γύρο, όμως, εξακολουθεί να είναι το φαβορί για να αντικαταστήσει τον Νίκο Αναστασιάδη, καθότι διαθέτει μεγαλύτερες δεξαμενές ψήφων. Εκλογείς προερχόμενοι από τη Δεξιά και την Ακροδεξία, πολύ δύσκολα θα ψηφίσουν τον εκλεκτό του Α.Κ.Ε.Λ. Ανατροπή θα μπορούσε να συντελεστεί στην περίπτωση που το κριτήριο της αποδοκιμασίας έναντι του Χριστοδουλίδη –ο οποίος αποδυνάμωσε το κόμμα, συμβάλλοντας στην αποτυχία του να εισέλθει στον δεύτερο γύρο για πρώτη φορά– κυριαρχούσε, καθορίζοντας αναλόγως την εκλογική συμπεριφορά μεγάλων τμημάτων της βάσης του ΔΗ.ΣΥ. Αυτή τη στιγμή, όμως, οι πιθανότητες είναι σαφώς εις βάρος του Μαυρογιάννη.

Πηγή εικόνας: newsbomb.gr / Φωτογράφος: Petros Karadjias / Δικαιώματα χρήσης: AP Photo

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση της Μεγαλονήσου, είναι παρόν το ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού. Ο Χριστοδουλίδης, έχοντας και τη στήριξη των κεντρώων κομμάτων, βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις που διατύπωσαν ο Βάσσος Λυσσαρίδης (Ε.Δ.Ε.Κ.) και ο Τάσσος Παπαδόπουλος (ΔΗ.ΚΟ.), οι οποίες συνιστούν ένα πιο δυναμικό διεκδικητικό πλαίσιο εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αντίθετα, ο Μαυρογιάννης προκρίνει μια ταχύτερη λύση του Κυπριακού στη βάση μιας πιο κατευναστικής πολιτικής, η οποία «ενώνει» σ’ επιμέρους στοιχεία τον ΔΗ.ΣΥ. με το Α.Κ.Ε.Λ.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον. Ο ελληνισμός του Νησιού έχει υποφέρει αφάνταστα  και εξακολουθεί να μάχεται για το αυτονόητο: Ένα ενιαίο, ελεύθερο κράτος, με σεβασμό σε όλες τις κοινότητες, αλλά και δικαίωση των θυσιών των ελληνοκυπριών, αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί και επικράτηση της νομιμότητας. Ας ελπίσουμε το αποτέλεσμα της 12ης Φεβρουαρίου να κινείται προς την κατεύθυνση αυτή…


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Κοσματόπουλος
Γιώργος Κοσματόπουλος
Γεννήθηκε το 1989 στη Λαμία και έζησε μέχρι τα 18 μου χρόνια στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Νομικά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, εργαζόμενος παράλληλα τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, πάνω στα αντικείμενα των σπουδών του. Αρθρογραφεί για θέματα πολιτικής επικαιρότητας.