17.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΜαρακές: Εξερευνώντας τον μαγευτικό πολιτισμό του Μαρόκου

Μαρακές: Εξερευνώντας τον μαγευτικό πολιτισμό του Μαρόκου


Της Φωτεινής Χρυσοχοΐδου,

Το Μαρόκο είναι μια χώρα απαράμιλλης ομορφιάς, πολιτισμού και ιστορίας. Ένα απίστευτα ποικιλόμορφο έθνος, που φιλοξενεί μια ποικιλία πολιτισμών, γλωσσών και θρησκειών. Από τα πολυσύχναστα Σουκ του Μαρακές μέχρι τη μαγευτική θέα των βουνών του Άτλαντα, το Μαρόκο έχει κάτι να προσφέρει σε όλους.

Σαν χώρα έχει ποικίλη γεωγραφία, που κυμαίνεται από τα χιονισμένα βουνά του Άτλαντα μέχρι τις εκπληκτικές παραλίες της Μεσογείου. Η χώρα έχει, επίσης, ήπιο κλίμα με ζεστές θερμοκρασίες όλο τον χρόνο. Βρίσκεται στη Βόρεια Αφρική, συνορεύει με την Αλγερία, τη Μαυριτανία και με την Ισπανία, καθώς, επίσης, βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Είναι η μόνη αφρικανική χώρα που διαθέτει τόσο ατλαντικές όσο και μεσογειακές ακτές. Η χώρα είναι γνωστή για τα τοπία της ερήμου, τα αρχαία ερείπια και τις ζωντανές πόλεις της.

Η ιστορία του Μαρόκου χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ., όταν έφτασαν στην περιοχή Φοίνικες άποικοι. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, η χώρα κυβερνήθηκε από πολλούς διαφορετικούς λαούς, όπως οι Ρωμαίοι, οι Βάνδαλοι και οι Άραβες. Σήμερα, το Μαρόκο είναι μια ημισυνταγματική μοναρχία, που κυβερνάται από τον βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα χωνευτήρι πολιτισμών και θρησκειών. Η χώρα φιλοξενεί διάφορες εθνοτικές ομάδες, όπως Άραβες, Βέρβερους και Εβραίους. Η επίσημη γλώσσα του Μαρόκου είναι η αραβική, αλλά τα γαλλικά και τα ισπανικά ομιλούνται, επίσης, ευρέως. Ο πολιτισμός του επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το Ισλάμ και η χώρα έχει πλούσια παράδοση στην τέχνη, τη μουσική και τη λογοτεχνία. Φημίζεται, επίσης, για τις ζωντανές αγορές, τους τεχνίτες και τους χειροτέχνες της.

Πηγή εικόνας: images.pexels.com, Morocco Market, Φωτογράφος: Taryn Elliott

Οι αγορές και τα Σουκ του Μαρόκου είναι ένας ιδανικός τρόπος για να έρθετε σε επαφή με τον πολιτισμό της χώρας. Αυτές οι πολύχρωμες αγορές είναι γεμάτες από παραδοσιακές τέχνες, κοσμήματα, υφάσματα και μπαχαρικά. Το Μαρόκο είναι μια ζωντανή χώρα, γεμάτη παραδόσεις και γιορτές όπως το Tan-Tan Moussem και το Eid al–Fitr, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού. Η μουσική και ο χορός αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μαροκινής κουλτούρας και οι επισκέπτες συχνά καλούνται να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις. Λόγω της έντονα φιλόξενης μαροκινής κουλτούρας, οι επισκέπτες θα διαπιστώσουν ότι οι ντόπιοι είναι πολύ φιλικοί και πρόθυμοι να μοιραστούν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους.

Ως προορισμός περιλαμβάνει μια ποικιλία εκπληκτικών αξιοθέατων, από αρχαία ερείπια μέχρι γραφικές πόλεις. Αρχικά, η αρχαία πόλη της Μεντίνα του Μαρακές, γνωστή ως  «Κόκκινη Πόλη» ή «Αλ Χάμρα», αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς. Ένας πολυσύχναστος λαβύρινθος από στενά δρομάκια, σουκ και τζαμιά.

Στην περιοχή, επίσης, εντοπίζεται ένα ακόμα μνημείο της UNESCO, η οχυρωμένη πόλη της Αΐτ–Μπεν–Χαντού, που βρίσκεται στα βουνά του Άτλαντα, κατασκευασμένη από πηλό, αποτελεί ένα δείγμα κλασσικού προαστίου πριν τη Σαχάρα. Στους πρόποδες του βουνού σε ύψος 1.500 μέτρων βρίσκονται οι καταρράκτες της Ουρίκα, σε ένα μικρό βερβεριανό χωριό (Setti Fatma), που εκτός από το συγκλονιστικό τοπίο,  μπορεί κάποιος να δοκιμάσει την τοπική κουζίνα στα ιδιαίτερα παραδοσιακά ταχυφαγεία που ενώνουν τις όχθες του ποταμιού με πολύχρωμες αυτοσχέδιες γέφυρες, να επισκεφτεί τα κέντρα παραγωγής έλαιού αργκάν, να παρακολουθήσει τη διαδικασία, καθώς και να προμηθευτεί μια ποικιλία προϊόντων.

Πηγή εικόνας: images.pexels.com Agafay Dessert, Φωτογράφος: Tomáš Malík

Μια ακόμα εμπειρία ζωής ξεκλειδώνεται με την επίσκεψη στην Έρημο Agafay, μια απέραντη έκταση γεμάτη με αμμόλοφους, οάσεις και βραχώδη όρη. Σε έναν συνδυασμό περιπέτειας, εξερεύνησης και ασφάλειας, η περιήγηση στα παλιά μονοπάτια των καραβανιών, στο απόκοσμο και, ταυτοχρόνως, συναρπαστικό τοπίο, μπορεί να πραγματοποιηθεί με καμήλες ή οχήματα 4×4.

Επιπλέον, ένα από τα πιο γοητευτικά αξιοθέατα αποτελούν οι κήποι Μαζορέλ, μια όαση με φοινικόδεντρα, σιντριβάνια και τεχνητές λίμνες, με αισθητή την παρουσία της μαροκινής αισθητικής με τα παραδοσιακά πλακάκια, ενώ έχει επικρατήσει η χρωματική τριλογία του κίτρινου, μπλε και λάιμ. Στον χώρο φιλοξενείται το μουσείο μόδας του θρυλικού Γάλλου σχεδιαστή Yves Saint Laurent, όπως και η οικεία του. Ένας επίγειος παράδεισος που με την κλασσάτη διακόσμηση αποδίδει φόρο τιμής τόσο στον σχεδιαστή όσο και στον ζωγράφο Jacques Majorelle από τον οποίο και ονομάστηκε.

Η κουζίνα του Μαρόκου αποτελεί ένα από τα γαστρονομικά διαμάντια με επιρροές τόσο από τη Μεσογειακή, όσο και από τις αραβικές, περσικές και ανδαλουσιανές κουζίνες, κατακτώντας δικαίως τη θέση της ανάμεσα στις καλύτερες κουζίνες παγκοσμίως. Η κουλτούρα φαγητού είναι εμφανώς διαφορετική από τα δυτικά στάνταρ, καθώς χαρακτηρίζεται από μια «ιεροτελεστία» κανόνων από το σερβίρισμα μέχρι την ολοκλήρωση του γεύματος. Ξεχωρίζει ο τρόπος μαγειρικής στο παραδοσιακό σκεύος ταζιν, μια μεγάλη πιατέλα που τοποθετείτε στον κέντρο του τραπεζιού, από την οποία οι συνδαιτυμόνες χρησιμοποιούν τα δάχτυλα τους ως σερβίτσια. Γενικότερα, αποτελεί ένα γευσιγνωστικό ταξίδι που προσφέρει συνδυασμούς και αρώματα που συναρπάζουν.

Πηγή εικόνας: images.unsplash.co, Blue street, Φωτογράφος: Mohammed lak

Αναμφισβήτητα, είναι ένας μαγευτικός τόπος με σαγηνευτική κουλτούρα που αξίζει να βρίσκεται στο ταξιδιωτικό bucket–list σας. Πριν ταξιδέψετε στο Μαρόκο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα τοπικά έθιμα, τους νόμους και τους κανονισμούς. Το Μαρόκο είναι μια μουσουλμανική χώρα και οι επισκέπτες αναμένεται να ντύνονται σεμνά. Να σέβεστε την τοπική κουλτούρα και τις παραδόσεις και να προσέχετε τη συμπεριφορά και τη γλώσσα σας, έτσι ώστε, να μπορέσετε να απολαύσετε στο έπακρο την απίστευτη ομορφιά του!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Feast for the eyes: Morocco, a tourist’s heaven in North Africa, Daily Sabah, GERMAN PRESS AGENCY – DPA, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτεινή Χρυσοχοΐδου
Φωτεινή Χρυσοχοΐδου
Γεννήθηκε το 2003 στην Θεσσαλονίκη. Είναι φοιτήτρια του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει άπταιστες γνώσεις αγγλικών, ενώ μαθαίνει ιταλικά και τούρκικα. Λατρεύει να παραμένει ενήμερη σε θέματα οικονομίας, διεθνών σχέσεων και δίκαιου. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό και τα ταξίδια.