16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΣημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ισχυρές οι άμυνες του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ισχυρές οι άμυνες του Χρηματιστηρίου Αθηνών


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

Με ισχυρή πτώση έκλεισαν οι περισσότεροι δείκτες στην Ευρώπη, καθώς μέσα στο προηγούμενο πενθήμερο οι αξιωματούχοι των Κεντρικών Τραπεζών –των δυτικών οικονομιών– έκαναν ξεκάθαρο στις αγορές πως θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα η επιθετική νομισματική «σύσφιξη», παρά τα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας σε σχεδόν όλους τους επιχειρηματικούς τομείς. Ο φόβοι ενός στασιμοπληθωρισμού εντός του 2023, αλλά και ο πρόσφατος αντίκτυπος στους υψηλούς πληθωρισμούς, ο οποίος μειώνει μέρα με τη μέρα την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και διογκώνει τα κόστη λειτουργίας των επιχειρήσεων, δεν αφήνει περιθώρια στις Κεντρικές Τράπεζες να χαλαρώσουν την πολιτική τους.

Σε στενό εύρος διακύμανσης και χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει σε αρνητικό έδαφος. Αντιστάθμιση στην ημερήσια πτώση πρόσφεραν οι τράπεζες και κάποιες επιλεκτικές προτιμήσεις των επενδυτών, κυρίως σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η συντηρητικότητα των επενδυτών τη Δευτέρα οφειλόταν στην αναμονή για τις αποφάσεις των αξιωματούχων των Κεντρικών Τραπεζών σχετικά με το ύψος των επιτοκίων.

Υποχώρηση παρουσιάστηκε και στους βασικούς δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εν μέσω αβεβαιότητας για τα επιτόκια. Η κατάσταση να επιβαρύνεται περαιτέρω από την αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα, αν και η Κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των μέτρων.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας; capital.gr

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση ύψους 0,33% στις 912,94 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 917,05 μονάδων (+0,12%) και 911,75 μονάδων (-0,46%). Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε 0,39% στις 2.211,16 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,23% στις 630,23 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα πολύ χαμηλά €38,58 εκατ. και ο όγκος στα 22,69 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό σημαντικές ήταν οι απώλειες για τον Σαράντη ύψους 2,84%, καθώς και των Quest, Jumbo, Α.Δ.Μ.Η.Ε., Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Coca Cola, Aegean και Ε.ΥΔ.Α.Π. άνω του 1%. Αντιθέτως, η Τράπεζα Πειραιώς είχε αξιοσημείωτα κέρδη 3,01%.

Κύμα ανόδου επέφεραν τα θετικότερα των προβλέψεων στοιχεία για τον πληθωρισμό στις Η.Π.Α. στις αγορές της Ευρώπης την Τρίτη, με τη Λεωφόρο Αθηνών να μην παραλείπει να εκμεταλλευτεί το θετικό διεθνές ημερήσιο κλίμα. Συγκεκριμένα, ο ετήσιος αμερικανικός πληθωρισμός ανήλθε στο 7,1% αντί του 7,7% που ήταν η εκτίμηση για τον μήνα Νοέμβριο. Οι περισσότεροι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 1%, με εξαίρεση τον βρετανικό FTSE 100 (+0,8%) και τον ισπανικό IBEX 35 (+0,8%).

Πιο ήπια άνοδος σημειώθηκε και στους ελληνικούς δείκτες, γεγονός που οφείλεται στους γενικότερους κινδύνους που κρύβει η ελληνική αγορά εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Η συντηρητικότητα των επενδυτών απέναντι στην εγχώρια αγορά σηματοδοτήθηκε και από την αμετάβλητη απόδοση του ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, η οποία παρέμεινε στο 3,95%, παρά το ημερήσιο θετικό γεγονός.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός δείκτης κατάγραψε άνοδο 0,83% στις 920,53 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 913,67 μονάδων (+0,08%) και 921,46 μονάδων (+0,93%). Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,86% στις 2.230,25 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,20% ανεβαίνοντας στις 637,79 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα αρκετά υψηλότερα 62 εκατ. και ο όγκος στα 26,23 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό, αλματώδης ήταν η άνοδος για τον Σαράντη ύψους 4%, καθώς και του Μυτιληναίου κατά 3,02%. Με κέρδη που ξεπέρασαν το 2% έκλεισαν, επίσης, οι Τράπεζα Πειραιώς και η Quest και ακολούθησαν με κλείσιμο άνω του +1% οι Alpha Bank, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Coca Cola, Lamda, Jumbo, Εθνική Τράπεζα και Motor Oil.

Η διακύμανση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: capital.gr

Κόντρα στην πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη, αν και παρουσίασε μικρά κέρδη με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα και επιλεκτικότητα σε μετοχές κυρίως της υψηλής κεφαλαιοποίησης (για ακόμα μία χρηματιστηριακή συνεδρίαση). Επιπλέον, καταγράφηκε στενό εύρος διακύμανσης στους βασικούς δείκτες της Λεωφόρου Αθηνών.

Το κλίμα παρέμεινε επιβαρυμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αναμένοντας οι επενδυτές να ακούσουν τις τελικές και επίσημες αποφάσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες σε Ευρώπη και Η.Π.Α. Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο S&P Global Ratings, οι πιστωτικές ζημιές των τραπεζών υπολογίζεται πως θα ανέλθουν στα $2,3 τρις μέχρι το 2024, με τον κίνδυνο αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων να εντείνεται συνεχώς.

Η αντίθετη κατεύθυνση πλεύσης στην ελληνική αγορά την Τετάρτη οφειλόταν στη δημοσιοποίηση των υπέρ-ικανοποιητικού επιπέδου των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου, γεγονός που ώθησε σε ράλι τις δεικτοβαρείς μετοχές των Jumbo, Μυτιλιναίος και Motor Oil, οι οποίες ουσιαστικά όρισαν το ημερήσιο πρόσημο του Γενικού Δείκτη.

Ειδικότερα, η Jumbo, που παρουσίασε τα υψηλότερα κέρδη από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, εκτός των προαναφερθέντων εμφάνισε και πολύ θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις του τρέχοντος μήνα. Επιπλέον, την Τετάρτη παρουσιάστηκε και η νέα εταιρική δομή που αναμενόταν εδώ και μέρες, γεγονός που την ωθούσε ήδη από προηγούμενες συνεδριάσεις σε ιστορικά υψηλά. Συγκεκριμένα, η Fairfax έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Μυτιληναίος με ποσοστό 4,68%, καθώς, επίσης, έκλεισαν συμφωνία για ένα ανταλλάξιμο ομόλογο ύψους €50 εκατ., με δικαιώματα απόκτησης επιπλέον 2,5 εκατ. μετοχών της Μυτιλιναίος από τη Fairfax διάρκειας 2 ετών, στην τιμή των €20 ανά μετοχή.

Η διακύμανση του τραπεζικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο 0,34% που στις 923,63 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 919,13 μονάδων και 924,48 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,57% στις 2.242 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,03% στις 637,5 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα ελαφρώς χαμηλότερα €57,62 εκατ. και ο όγκος 41,335 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό σημειώθηκε άλμα στη μετοχή της Jumbo ύψους 6,2%, καθώς σημαντικά ήταν τα κέρδη και για τις Quest (+2,6%), Motor Oil (+2,5%) και Μυτιλιναίος (+2,4%). Η τελευταία μάλιστα παρουσίασε ιστορικό υψηλό. Αντίθετα, άνω του 1% ήταν οι απώλειες για Τράπεζα Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Δ.Ε.Η.

Περιορισμένες οι απώλειες για το Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη, σε σχέση με τη βουτιά των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά και ευρύτερα των διεθνών αγορών. Πρώτο ήταν το χτύπημα της Fed με τις ανακοινώσεις της για τα επιτόκια (από αργά το βράδυ της Τετάρτης), ενώ μέσα στη μέρα ανακοινώθηκαν και οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της Ε.Κ.Τ., της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας, οι οποίες ανήλθαν στις 50 μονάδες βάσεις.

Στις ευρωαγορές τη μεγαλύτερη καθίζηση παρουσίασαν ο κλάδος της τεχνολογίας, των λιανικών πωλήσεων, των ταξιδιών και των βιομηχανικών προϊόντων, όλοι με απώλειες μεγαλύτερες του 3,5%. Ωστόσο, η μεγάλη πτώση προκλήθηκε από τα σήματα που έστειλαν οι αξιωματούχοι των Κεντρικών Τραπεζών για «σημαντικές» και με «σταθερό ρυθμό» αυξήσεις στα επιτόκια και το επόμενο διάστημα, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να αντιστέκεται σθεναρά και να απέχει κατά πολύ από τον στόχο του 2%. Επιπρόσθετα, η Ε.Κ.Τ. γνωστοποίησε πως από τον Μάρτιο του 2023, έστω και καθυστερημένα, θα πραγματοποιήσει συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου που αφορά το πρόγραμμα A.P.P.

Στην ελληνική αγορά, υποτιμημένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Ο.Τ.Ε., Ο.Π.Α.Π., Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα, στήριξαν την τιμή του Γενικού Δείκτη, αντισταθμίζοντας ένα μέρος των απωλειών. Οι αντιστάσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου πηγάζουν από την υψηλή κερδοφορία που έχουν παρουσιάσει οι εισηγμένες εντός του 9μηνου, η οποία ξεπερνά τα €6,3 δις. Αυτό το θετικό γεγονός έχει επιτύχει να παραμερίσει σε μεγάλο βαθμό τον υψηλό κίνδυνο που χαρακτηρίζει μέχρι και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός δείκτης κατέγραψε πτώση ύψους 0,71% στις 917,1 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 915,25 μονάδων και 925,85 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε 0,73% στις 2.226 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 1,18% κλείνοντας στις 630,06 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε σε παρόμοια επίπεδα στα €57,51 εκατ. και ο όγκος στα 33,144 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό σημαντικές ήταν οι απώλειες για Σαράντη και Βιοχάλκο (κοντά στο -2,9%), της Alpha Bank (-2,41%), της Coca Cola (-2,14%), της Jumbo (-1,7%), της Quest (-1,5%), της Μυτιλιναίος (-1,4%), της Τράπεζας Πειραιώς (-1,25%) και της ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ (-1,1%). H μεγαλύτερη άνοδος από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώθηκε από αυτή της Τέρνα Ενεργειακής (+1%).

Συνεχίστηκε η πτωτική πορεία και την Παρασκευή για τους βασικούς δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, λόγω των σημάτων για συνέχεια της «γερακίσιας» νομισματικής «σύσφιξης», με τη Λεωφόρο Αθηνών να εμφανίζει για ακόμα μια συνεδρίαση αντιστάσεις, με τους επενδυτές να ξεχωρίζουν συγκεκριμένες μετοχές στο ταμπλό (ειδικά από τον FTSE 25).

Η διακύμανση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Στις ευρωαγορές, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, ενώ μόνο οι τράπεζες έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Βαρίδι στην ημερήσια συνεδρίαση αποτέλεσε η δημοσίευση των στοιχείων από την Eurostat. O ετησιοποιημένος πληθωρισμός για τον μήνα Νοέμβριο ανήλθε στο 10,1%, ενώ οι εκτιμήσεις ήταν στο 10%. Όσον αφορά τον P.M.I. από την S&P Global, εκτιμάται ελαφρώς ενισχυμένος τον Δεκέμβριο (48 μονάδες) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (47,8), γεγονός που δείχνει σχεδόν σταθερή συρρίκνωση στην οικονομική δραστηριότητα της Ευρώπης.

Ισχυρό sell-off παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες και στην αγορά ομολόγων, με το κρατικό ελληνικό ομόλογο 10ετούς διάρκειας να σημειώνει υψηλή απόδοση 4,37% την Παρασκευή.

Για την ελληνική αγορά, η καλύτερη εικόνα που παρουσίασε την Παρασκευή οφείλεται στο Triple Witching”, δηλαδή στην ταυτόχρονη λήξη τριών διαφορετικών τύπων παραγώγων, αλλά και στην αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE, που αύξησαν τις διακυμάνσεις και τον όγκο της συναλλακτικής δραστηριότητας. Η σημαντικότερη αλλαγή που υπήρξε αφορά τον FTSE Large Cap, όπου προτέθηκε η Autohellas και αφαιρέθηκε ο Α.Δ.Μ.Η.Ε.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,57% στις 911,85 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 900 μονάδων και 902,81 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,72% στις 2.210 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έχασε 0,85% και βρέθηκε στις 624,71 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα υψηλότερα €85,17 εκατ. και ο όγκος στα 28,36 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό άλμα σημείωσαν οι Lamda (3,95%), Βιοχάλκο (3,5%). Με κέρδη άνω του 2% έκλεισαν οι Quest, MIG και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ, επίσης, με άνοδο μεγαλύτερη του 1% ακολούθησαν οι Aegean και ΓΕΚ Τέρνα. Στον αντίποδα, σημαντικές ήταν οι απώλειες για τη Motor Oil ύψους 3%, καθώς και των Ε.ΥΔ.Α.Π. και Α.Δ.Μ.Η.Ε. άνω του 2%. Με πτώση που ξεπέρασε το 1% έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Coca Cola, Τράπεζα Πειραιώς, Ο.Π.Α.Π. και Eurobank.

Συνοψίζοντας, στην εγχώρια αγορά αυτή την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση ύψους 0,45%, ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,43% και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,64%. Στις ευρωαγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 424,74 μονάδες (-3%), ο βρετανικός FTSE 100 στις 7.332,12 μονάδες (-1,93%), ο γερμανικός DAX στις 13.893,07 μονάδες (-2,85%), ο γαλλικός CAC 40 στις 6.452,63 μονάδες (-2,94%), ο ιταλικός FTSE MIB στις 23,688.16 μονάδες (-2,60%) και ο ισπανικός IBEX 35 στις 8,112.50 μονάδες (-2,09%).


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.