14 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΧρονογράφημαΑν όχι εγώ, τότε ποιος;

Αν όχι εγώ, τότε ποιος;


Της Σοφίας Κατωπόδη,

Η σχέση με τον εαυτό μας είναι μια δυαδική σχέση. Υπάρχουμε εγώ και ο εαυτός μου. Είμαστε από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα σύντροφοι. Καθώς κατοικούμε στο ίδιο σώμα, πολλές φορές έχουμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε ένας. Η καθημερινότητα και οι ρυθμοί ζωής ενισχύουν αυτήν την ψευδαίσθηση και επισκιάζουν την ολοφάνερη αλήθεια.

Η αλήθεια είναι πως περνάμε όλο τον χρόνο της ζωής μας μαζί του. Αυτός είναι που μας ξυπνάει καθημερινά, μας θέτει στόχους, μας ταΐζει, μας ντύνει, μας ομορφαίνει και μας καθιστά λειτουργικούς κάθε μέρα. Μαζί του τα περνάμε όλα· άγχη, καλοπέραση, επιτυχία, αποτυχία, ευχαρίστηση, συναισθήματα. Μας συντροφεύει σε όλα τα πρέπει και τα μη, είναι εκεί σε όλους τους δισταγμούς, τις επιλογές και τις ανάλογες συνέπειες· βρίσκεται ακόμη εκεί, όταν κανείς δεν θέλεις να είναι.

Πηγή Εικόνας: enallaktikidrasi.com

Γνωρίζει τα πάντα, όλα όσα θάβεις βαθιά μέσα σου και όλα όσα μοιράζεσαι με χαμόγελο και ανυπομονησία. Άρρηκτα συνδεδεμένος, μα ποτέ ένας εαυτός. Μαζί του κάνεις όνειρα, μοιράζεσαι κρυφούς καημούς, αναπολείς απωθημένα, έχεις μεγαλεπήβολες φιλοδοξίες και κοινές συναισθηματικές εκρήξεις. Είναι εκεί ακόμα και όταν του θυμώνεις, όταν τον τιμωρείς, όταν τον παραμελείς και όταν τον απομακρύνεις. Και θα είναι πάντα εκεί, ακόμα και τις φορές που τον ξεχνάς ή νομίζεις ότι δεν τον έχεις ανάγκη.

Εξίσου σημαντικός με σένα και για εσένα. Χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα και χωρίς να πάψει λεπτό να σε νοιάζεται και να σε αγαπάει. Αυτός, από τη μεριά του. Εσύ, από τη δική σου πλευρά, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τον αγαπάς βαθιά και αληθινά, να τον φροντίζεις, να του μιλάς, να τον ακούς και να τον εμπιστεύεσαι χωρίς δεύτερη σκέψη.

Δεν χρειάζεται πολλά για να τον ευχαριστήσεις, παρά μόνο μικρά και ουσιαστικά. Ξύπνα πιο νωρίς και απόλαυσε τον καφέ σου πριν ξεκινήσει το τρέξιμο της καθημερινότητας. Στόλισέ τον με μυρωδιές. Αγόρασέ του λουλούδια ή ένα μικρό γλυκάκι. Πήγαινέ τον μια μικρή βόλτα στη φύση, διάβασε, γέμισέ τον με γνώσεις και ερεθίσματα. Δούλεψε μαζί του και σεβάσου τις επιθυμίες του, όπως αυτός σέβεται τις δικές σου. Είναι σημαντικό να υπάρχει αλληλοσεβασμός και κατανόηση. Όταν του το δίνεις, σου γυρνάει τα διπλά, αυτόματα.

Πηγή Εικόνας: pixabay.com

Όταν είναι καλά –χωρίς να το καταλαβαίνεις– είσαι κι εσύ και οι σχέσεις σου με τους άλλους ανθρώπους καλύτερες. Όταν πιστεύεις σε αυτόν, πετυχαίνετε μαζί πράγματα. Όταν τον αγαπάς, η αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή σου ενισχύονται. Όταν τον σκέφτεσαι και τον υπολογίζεις, οι δισταγμοί και οι ανασφάλειες δεν χωρούν στην ίδια πρόταση.

Στόχος, λοιπόν, αυτού του άρθρου δεν είναι άλλος παρά να υπενθυμίσει πόσο σημαντικό είναι να μας φροντίζουμε και να μας αγαπάμε, μέσα και έξω, αφού η ζωή μας είναι η σχέση με τον εαυτό μας. Η πιο παραμελημένη και παράλληλα «σχέση-σταθμός» για όλες τις υπόλοιπες που θα έρθουν. Μόνο εγώ θα φροντίσω και μπορώ να φροντίσω γι’ αυτήν. Γιατί αν όχι εγώ, τότε ποιος;


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Κατωπόδη
Σοφία Κατωπόδη
Γεννήθηκε στην Πρέβεζα σε μια μικρή γραφική πόλη που βρέχεται ολόγυρά της από το Ιόνιο. Πλέον, μένει στην Πάτρα διανύοντας το τέταρτο έτος Φιλολογικών σπουδών της. Εκτός από την συγγραφή, της αρέσει να γεμίζει τον ελεύθερο χρόνο της με τους φίλους της, με μεγάλους περιπάτους στη φύση, μαγειρεύοντας και ανακαλυπτοντας μουσική.