17.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΣερί 6 ανοδικών εβδομάδων για το Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρή η αντίσταση του...

Σερί 6 ανοδικών εβδομάδων για το Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρή η αντίσταση του Γενικού Δείκτη στις 900 μονάδες


Του Κωνσταντίνου Γκότση,

Με κέρδη για 6η συνεχόμενη εβδομάδα ολοκληρώνει τις συναλλαγές του το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας υιοθετήσει ένα θετικό momentum έπειτα από τη μεγάλη «βουτιά» τον Σεπτέμβριο. Η ελληνική αγορά παραμένει σε μεγάλο βαθμό ευάλωτη σε μεταβολές των ξένων αγορών με τους επενδυτές, αν και αισιόδοξοι, να παρατηρούνται προσεκτικοί και επιφυλακτικοί στις ενέργειές τους. Τα ποιοτικά θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας και των εταιρειών λειτουργούν ως «ασπίδα» προστασίας για την εγχώρια αγορά, όμως, όσο οι μετοχές χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, η συναλλακτική δραστηριότητα θα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, με τη ρευστότητα να ανακυκλώνεται μεταξύ ίδιων των επενδυτών και την ελληνική αγορά θα αδυνατεί να κάνει την υπέρβαση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η παράταση της καλοκαιρίας έχει δώσει ελπίδες στις αγορές για τον δύσκολο χειμώνα, με τις τιμές του φυσικού αερίου και αρκετών άλλων βασικών εμπορευμάτων να υποχωρούν.  Γενικότερα φέτος, στις αγορές της Δύσης παρατηρείται ένα trading rage, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να βρίσκει ισχυρές αντιστάσεις κοντά στην περιοχή των 900 μονάδων και μεγάλη στήριξη στις τιμές κοντά των 780 μονάδων. Σχεδόν όλοι οι γενικοί δείκτες των χρηματιστηρίων έχουν εγκλωβιστεί σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών διαγράφοντας μια ταλάντωση τύπου W. Αυτό είναι αποτέλεσμα του ευμετάβλητου και αβέβαιου περιβάλλοντος που έχει προκληθεί και της απουσίας ενός (θετικού ή αρνητικού) βαρύγδουπου γεγονότος, που θα ωθήσει σε breakout την πορεία των δεικτών.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών τους τελευταίους έξι μήνες. Πηγή εικόνας: capital.gr

Σημαντικές ανακοινώσεις της εβδομάδας που μας πέρασε ήταν τα βελτιωμένα αποτελέσματα των εισηγμένων, κυρίως της υψηλής κεφαλαιοποίησης, του ελληνικού χρηματιστηρίου, τα οποία λειτούργησαν ως καταλύτες στην πενθήμερη ανοδική πορεία. Το γ’ τρίμηνο αποτέλεσε ένα από τα καλύτερα των τελευταίων 5 ετών, με τις Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, Autohellas και Μυτιλιναίο να παρουσιάζουν οικονομικά μεγέθη σε αξίες ρεκόρ όλων των εποχών. Επιπλέον, ιδιαιτέρως ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα για Coca Cola, Τιτάν και Ο.Τ.Ε. Συνολικά, υπήρξε άνοδος των οργανικών εσόδων κατά 16,8% σε σχέση με το β’ τρίμηνο, φτάνοντας στα €956 εκατ.

Μάλιστα, τη διαφορά έκαναν οι κλάδοι των τραπεζών και των διυλιστηρίων. Για τις ελληνικές τράπεζες οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης αναπροσαρμόζουν συνεχώς προς τα πάνω τις προβλέψεις τους λόγω της τεράστιας κερδοφορίας τους, με τη Moody’s να τις αξιολογεί με “Β” για πρώτη φορά από το 2011. Επίσης, η JP Morgan εκτιμά άνοδο 44% για την Alpha Bank, 45% για την Eurobank, 20% για την Εθνική και 73% για την Πειραιώς. Επιπρόσθετα, η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών που συζητιέται το τελευταίο διάστημα αναμένει να προσελκύσει νέους επενδυτές με σημαντικές προσφορές.

Χαρακτηριστικό είναι το ενδιαφέρον του πρίγκιπα διάδοχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, για το 20% των μετοχών της Εθνικής και του private equity fund ION Group για το 27% της Πειραιώς. Ωστόσο, απαρατήρητα δεν περνάνε τα νέα για επιστροφή δανείων €20 δις από τα προγράμματα T.L.T.R.Os στην Ε.Κ.Τ., οι αυξήσεις του κόστους έκδοσης ομολογιακών δανείων για τις τράπεζες και η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, τα οποία λειτουργούν (ελαφρώς) αντισταθμιστικά στη θετική μεγάλη εικόνα.

Επίσης, για τον τομέα διύλισης της Ελλάδας, τον κλάδο με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στο Α.Ε.Π. της χώρας, το 2022 θα αποτελέσει χρονιά ρεκόρ καθώς οι εκτιμήσεις της Eurobank Equities δείχνουν τριπλασιασμό των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων για το γ’ τρίμηνο (σε ετήσια βάση).

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: capital.gr

Στο «πράσινο» κλείνει το Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, καθώς οι αγορές διεθνώς κινούνται επιφυλακτικά αναμένοντας την διεξαγωγή των αμερικανικών ενδιάμεσων εκλογών. Παρουσιάστηκε αρκετή διακύμανση μέσα στη μέρα, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει το επίπεδο των 880 μονάδων.

Παρά το βαρύ κλίμα που διατηρείται παγκοσμίως, όσο δεν πραγματοποιείται κάποια θετική εξέλιξη που θα ανατρέψει τα δεδομένα, υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία για την εγχώρια οικονομία. Ειδικότερα, ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σε συνέντευξή του στο Politico ανέφερε πως οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα αναβαθμίστηκαν από 3,2% σε 6% για το 2022. Επιπλέον, και η ελβετική UBS αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την ελληνική ανάπτυξη από 5,7% σε 6,4%. Υποχώρηση υπήρξε και στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο οποίος τον Οκτώβριο μειώθηκε σε στο 9,1% από 12% τον Σεπτέμβριο και βρίσκεται πλέον κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ανοδική πορεία ύψους 0,71% στις 885,30 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 886,16 μονάδων (+0,80%) και 877,81 μονάδων (-0,15%). O FTSE Large Cap pενισχύθηκε κατά 0,86% στις 2.158,55 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,34% ανεβαίνοντας στις 624,38 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε αρκετά χαμηλότερα στα €49,07 εκατ. και ο όγκος στα 18,01 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά στο ταμπλό, σημαντικά κέρδη παρουσίασαν οι μετοχές της Eurobank (+2,61%) και Βιοχάλκο (+2,11%) και ακολούθησαν με άνοδο που ξεπέρασε το 1% οι Coca Cola, Titan, Ο.Π.Α.Π., Ελληνικά Πετρέλαια και Ο.Τ.Ε. Αντιθέτως, σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι Aegean (-2,11%) και Ελλάκτωρ (-1,51%). Η οριακή πλειοψηφία των εισηγμένων ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με θετικό πρόσημο, με το 14% εξ αυτών να κλείνουν με κέρδη που ξεπερνάνε το 3%.

Η διακύμανση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: capital.gr

Οριακά τα κέρδη για το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη, με τις έντονες πιέσεις, όταν ξεπέρασε τις 890 μονάδες, να περιορίζουν σημαντικά την τελική του ημερήσια άνοδο. Με τη συναλλακτική δραστηριότητα να βρίσκεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, το ελληνικό χρηματιστήριο δυσκολεύεται να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα. Ωστόσο, παρά τις μεγάλες ημερήσιες αντιστάσεις, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε σε υψηλά δύο μηνών.

Το θετικό πρόσημο της ημέρας διατηρήθηκε από τις σημαντικές ανόδους των δεικτοβαρών μετοχών της Coca Cola και της Motor Oil. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου για την Ε.Ε.Ε. παρουσίασαν αυξημένα τα οργανικά έσοδα κατά 7,4%, ενώ, επίσης, ενισχύθηκαν αρκετά και τα κέρδη προ φόρων και τόκων (E.B.I.T.), με αποτέλεσμα να ωθήσει την μετοχή της σε άνοδο. Επιπλέον, το Δ.Σ. της Motor Oil γνωστοποίησε διανομή προμερίσματος €0,40 ανά μετοχή, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει ημερήσια κέρδη η μετοχή της.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο 0,25% στις 887,54 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 894,08 μονάδων (+0,99%) και 884,18 μονάδων (-0,13%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,24% στις 2.163,65 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης  κέρδισε 0,34% ανεβαίνοντας στις 626,48 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε παρόμοια χαμηλά επίπεδα στα €49,05 εκατ. και ο όγκος στα 13,76 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά στο ταμπλό, τη διαφορά έκανε η άνοδο της Coca Cola, η οποία άγγιξε το +3,85%, αλλά και της Τιτάν με +2,40%. Με κέρδη υψηλότερα του 1% ακολούθησαν οι Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική Τράπεζα και Ελλάκτωρ. Με αντίθετο πρόσημο έκλεισαν οι Jumbo, Α.Δ.Μ.Η.Ε. και Σαράντης με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ισχυρό βαρίδι αποτέλεσε η πτώση 2,02% της Τέρνα Ενεργειακής. Η ισχυρή πλειοψηφία των εισηγμένων έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

Την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε την 4η συνεχόμενη ημερήσια άνοδό του, με τον Γενικό Δείκτη να σκαρφαλώνει λίγο πάνω από τις 890 μονάδες και το εύρος της διακύμανσης να εμφανίζεται περιορισμένο. Παρά τη νευρικότητα που παρατηρείται στις ξένες αγορές, κυρίως στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού από τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές και τις αναταραχές στον τεχνολογικό κλάδο, το sentiment στην εγχώρια αγορά παραμένει bullish, λόγω των αποτελεσμάτων των εισηγμένων. Με τη σημερινή άνοδο αυξήθηκαν περαιτέρω οι προσδοκίες για ανάκτηση των 900 μονάδων από τον Γενικό Δείκτη.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ανοδική πορεία ύψους 0,48% στις 891,80 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 891,81 μονάδων (+0,48%) και 880,73 μονάδων (-0,77%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,63%  στις 2.177,26 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,61% ανεβαίνοντας στις 636,54 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε υψηλότερα στα €73,40 εκατ. και ο όγκος στα 22,59 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά στο ταμπλό, σημαντικά ήταν τα κέρδη για την Eurobank (+2,27%), ακολουθώντας με άνοδο μεγαλύτερη του 1% οι Δ.Ε.Η., Ελληνικά Πετρέλαια και Jumbo. Αντιθέτως, ισχυρή ήταν η πτώση για τον Ο.Π.Α.Π. (-2,23%). Άνω του 1% ήταν οι απώλειες για Lamda Development, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΛΧΑ.

Η διακύμανση του τραπεζικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Μια «ανάσα» πίσω από τις 900 μονάδες έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών. Μέχρι τις 15:30 η συνεδρίαση είχε κυλίσει ελαφρώς καθοδικά, γεγονός που δεν εκπλήσσει, καθώς είναι μία συμπεριφορά που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, έπειτα από μερικές ανοδικές ημέρες (συνήθως 3 με 4) εμφανίζεται ένα «μίνι» πτωτικό σερί από διορθώσεις σε συγκεκριμένες μετοχές και εξασφάλιση κερδών, το οποίο έως τώρα δεν καταφέρνει να εξαλείψει τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, ούτε ανατρέπει την επιφυλακτικά αισιόδοξη οπτική των επενδυτών της ελληνικής αγοράς. Αυτό, βέβαια, μπορεί να μεταφραστεί ως ευαισθησία των ελληνικών τίτλων, η οποία πηγάζει από την υψηλό κίνδυνο που τους χαρακτηρίζει και έλλειψη συναλλακτικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, από εκείνη τη χρονική στιγμή και έπειτα, η τάση ανατράπηκε με τον Γενικό Δείκτη να ανακτά τις αρχικές απώλειες και να κλείνει με θετικό πρόσημο. Αυτή η θετική εξέλιξη προκλήθηκε από τα θετικότερα των εκτιμήσεων νέα που ανακοινώθηκαν στις Η.Π.Α. για τον Δ.Τ.Κ. Ειδικότερα, για τον μήνα Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Αμερική καταγράφηκε στο 7,7%, ενώ προβλεπόταν να παρουσιαστεί στο 8%. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένδειξη αποτελεσματικής μετάδοσης της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής που ασκεί η FED το τελευταίο διάστημα, καθώς ο πληθωρισμός αρχίζει να επιβραδύνεται. Συνεπώς, αναμένεται μια πιο ήπια στάση στις επόμενες συνεδριάσεις της FED από τους κεντρικούς τραπεζίτες, με ίσως μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων που θα καθυστερήσουν την ύφεση στις δυτικές οικονομίες.

Επιπλέον, την Πέμπτη ανακοινώθηκαν αποτελέσματα για έξι εισηγμένες του ελληνικού χρηματιστηρίου, με αυτά των Τιτάν και Ο.Τ.Ε. να δημοσιεύονται πριν το άνοιγμα. Παρά την αύξηση που σημειώνουν στα έσοδα και τα κέρδη του γ’ τριμήνου στο σύνολό τους, δεν αποτέλεσαν σημαντικό στήριγμα στην σημερινή συνεδρίαση, καθώς ήταν ένα αναμενόμενο γεγονός από τους επενδυτές και το είχαν ήδη ενσωματώσει στις τιμές των τίτλων από τις προηγούμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο ύψους 0,80% στις 898,94 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 900,55 μονάδων (+0,98%) και 886,51 μονάδων (-0,59%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,76% στις 2.193,80 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,15% ανεβαίνοντας στις 643,87 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα €57,07 εκατ. και ο όγκος στα 21,03 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά στο ταμπλό, σημαντικά ήταν τα κέρδη Τράπεζα Πειραιώς (+3,58%) και Quest (+2,08%). Επίσης, με άνοδο υψηλότερη του 1% ακολούθησαν οι  Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Α.Δ.Μ.Η.Ε., Ο.Π.Α.Π., Aegean, Lamda Development, Σαράντης, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια.

Οι μεταβολές στον ρυθμό πληθωρισμού της Ελλάδας το τελευταίο 12μηνο. Πηγή εικόνας: tradingecocnomics.com

Με μικρή πτώση ολοκληρώνει τις συναλλαγές το Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές πως η ανάκτηση των 900 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη θα είναι δύσκολη. Ενώ εμφάνισε ανοδικές τάσεις τις πρώτες ώρες, στο τέλος επικράτησαν οριακά οι πωλητές. Οι κατοχυρώσεις κερδών της εβδομάδας από πολλούς επενδυτές, σε συνδυασμό με τις αντιστάσεις που παρουσίασαν οι αγοραστές στη σημερινή συνεδρίαση, ενίσχυσαν σημαντικά τη συναλλακτική δραστηριότητα της ημέρας.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια πτώση ύψους 0,13% στις 897,78 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 910,38 μονάδων (+1,27%) και 894,99 μονάδων (-0,44%). O FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,41%  στις 2.184,86 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έχασε 0,36% και έπεσε στις 641,54 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα €86,44 εκατ. και ο όγκος στα 34,58 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά στο ταμπλό, σημαντικές ήταν οι απώλειες για τις Motor Oil, Ελλάκτωρ και Δ.Ε.Η., οι οποίες ξεπέρασαν το 2%, όπως, επίσης, και των Jumbo, Titan, Eurobank, Ο.Τ.Ε., Lamda Development και Alpha Bank. Αντίθετα, ισχυρά ήταν τα κέρδη για Quest (+5,64%), Τέρνα Ενεργειακή (+3,27%), Τράπεζα Πειραιώς (+2,90%) και Aegean (+2,43%). Επιπλέον, με άνοδο που ξεπέρασε το 1% έκλεισαν οι ΕΛΧΑ και Coca Cola.

Στην εγχώρια αγορά, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε κατά 2,12%, ο FTSE Large Cap κέρδισε 2,09% και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,12%. Παρά τη συνολική άνοδο και αισιοδοξία που επικρατεί, η προσφορά στην αγορά παραμένει ισχυρή και την επόμενη εβδομάδα προβλέπονται διορθώσεις σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους, οι οποίοι έχουν υπερτιμηθεί. Επιπλέον, αναμένεται σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η εισροή ξένων επενδυτικών fund, έπειτα από την ανακοίνωση της ενσωμάτωσης της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακή στον M.S.C.I. Global Standard. Αποτελεί τον 9ο ελληνικό μετοχικό τίτλο στον δείκτη της Morgan Stanley.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.