14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΜε το «δεξί» υποδέχεται τον Νοέμβριο το Χρηματιστήριο Αθηνών: Με θετικό πρόσημο...

Με το «δεξί» υποδέχεται τον Νοέμβριο το Χρηματιστήριο Αθηνών: Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε την εβδομάδα, παρά τις αλλεπάλληλες πιέσεις


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

Τον Οκτώβριο, το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσίασε τη μεγαλύτερη θετική μηνιαία απόδοση έως τώρα για το 2022, καθοδηγούμενο από τη γενικότερη διεθνή ανοδική τάση στις αγορές μετοχών αυτόν τον μήνα. Η υπερίσχυση των αγοραστών απέδειξε, εν μέρει, την ανθεκτικότητα της ελληνικής αγοράς μετοχών και τις αντιστάσεις που επιτυγχάνει σε πτωτικές πιέσεις από τις διακυμάνσεις των ξένων αγορών. Εννοείται πως στο τελικό αποτέλεσμα συνέβαλλε και η κερδοφορία των εισηγμένων για το γ’ τρίμηνο, η οποία ήταν ακόμα μία ένδειξη της υποτίμησης που υπέστησαν τον Σεπτέμβριο. Συνολικά, η μηνιαία άνοδος ανήλθε στο 10,3% για τον Γενικό Δείκτη, στο 11,38% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και στο 18,30% για τον τραπεζικό δείκτη. Αυτή το σημαντικό άλμα περιόρισε τις απώλειες του έτους στο 3%.

Τη Δευτέρα, το Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκλήρωσε τον «πράσινο» Οκτώβριο με ακόμα ένα θετικό κλείσιμο, ανακόπτοντας το πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων. Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε πάνω από τις 870 μονάδες, δημιουργώντας μία ασφαλή απόσταση από τη ζώνη των 850 μονάδων, η οποία παροτρύνει τους αγοραστές και γεννά προσδοκίες για την ανάκτηση των 900 μονάδων μέσα στο επόμενο διάστημα, εφόσον το επιτρέψουν οι συγκυρίες.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο ύψους 1,57%, κλείνοντας στις 874,27 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 874,28 μονάδων (+1,57%) και 862,60 μονάδων (+0,21%). O FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,63% στις 2.121,14 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,47%, σκαρφαλώνοντας στις 604,30 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε αισθητά υψηλότερα στα €75,48 εκατ. και ο όγκος στα 20,62 εκατ. τεμάχια.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας; capital.gr

Ενδεικτικά στο ταμπλό, εντυπωσιακά ήταν τα κέρδη που ξεπέρασαν το 5%, για τη Δ.Ε.Η. και την Ελλάκτωρ. Με άνοδο μεγαλύτερη του 4% ακολούθησαν οι Ε.ΥΔ.Α.Π. και ΓΕΚ Τέρνα. Υψηλότερα του +3% έκλεισαν οι Jumbo, Coca Cola και Πειραιώς και με κέρδη άνω του 1% ολοκλήρωσαν οι Eurobank, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Ο.Τ.Ε., Alpha Bank και Aegean. Στη συγκράτηση της ισχυρότερης ανόδου του χρηματιστηρίου συνέβαλλαν οι απώλειες των ΕΛΧΑ (-2,59%), Σαράντη (-1,85%) και Ο.Π.Α.Π. (-1,51%). Η πλειοψηφία των εισηγμένων κατέγραψαν ανοδική πορεία, με το 13% εξ αυτών να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές με άνοδο μεγαλύτερη του 4%.

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε ο Νοέμβριος την Τρίτη για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Παρά τις αντιστάσεις που παρουσίασε τις πρώτες ώρες των διαπραγματεύσεων, καταγράφοντας ήπιες διακυμάνσεις σε μικρό εύρος τιμών, ήταν αναμενόμενη η ρευστοποίηση αρκετών κερδών του Οκτωβρίου. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση, οι σχετικά μικρές ημερήσιες απώλειες του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν ανέτρεψαν την αισιοδοξία που δημιούργησε η εντυπωσιακή άνοδος του Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτωτική πορεία ύψους 0,69% στις 868,25 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 877,03 μονάδων (+0,32%) και 865,45 μονάδων (-1,01%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,70% στις 2.106,29 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,56%, κλείνοντας στις 600,90 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα €52,88 εκατ. και ο όγκος στα 19,89 εκατ. τεμάχια.

Η διακύμανση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας; capital.gr

Ενδεικτικά στο ταμπλό, σημαντικές ήταν οι απώλειες για τα Ελληνικά Πετρέλαια (-5,64%), τον Ελλάκτωρ (-3,57%), Lamda Development (-2,77%) και Μυτιληναίο (-2,18%). Επίσης, πτώση που ξεπέρασε το 1% παρουσίασαν οι Alpha Bank, Δ.Ε.Η., ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ, Quest, Εθνική, Titan, Aegean και Βιοχάλκο. Συνολικά, η οριακή πλειοψηφία των μετοχών σημείωσε ημερήσια πτώση.

Την Τετάρτη, τις πρώτες ώρες λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εμφανίστηκαν αρκετά συγκρατημένοι οι επενδυτές στις συναλλαγές τους, όπως στις περισσότερες αγορές διεθνώς. Η αναμονή του προκλήθηκε από την προσεχή ανακοίνωση της FED για την εκτιμώμενη άνοδο των βασικών της επιτοκίων κατά 75bps για ακόμα μία αφορά. Το ύψος της ανόδου ήταν ήδη προεξοφλημένο από τους επενδυτές. Ωστόσο, αυτό που ανέμεναν ήταν μήπως παρουσιαζόταν κάποια ένδειξη για επιβράδυνση της επιθετικής ανόδου των επιτοκίων, η οποία θα προκαλούσε ένα ξέφρενο ράλι στις αγορές μετοχών παγκοσμίως.

Η αρχική αδράνεια στην ελληνική αγορά δημιούργησε ήπια μεταβλητότητα με μεικτά πρόσημα και περιόρισε αισθητά τον τελικό τζίρο. Όμως, παρά την ελαφριά πτωτική πορεία που σημειώθηκε στις ευρωαγορές, οι ελκυστικές αποτιμήσεις δεικτοβαρών τίτλων έδωσε ανοδική ώθηση προς το τέλος της συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά της 870 μονάδες στο κλείσιμο της ημέρας. Στα ημερήσια κέρδη ξεχώρισε η στήριξη των τραπεζών, με τον δείκτη τους να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας.

Η διακύμανση του τραπεζικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ανοδική πορεία ύψους 0,67% στις 874,04 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 874,21 μονάδων (+0,69%) και 866,83 μονάδων (-0,16%). O FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,75% στις 2.122,18 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,78%, κλείνοντας στις 605,59 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα €44,39 εκατ. και ο όγκος στα  14,49 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά στο ταμπλό, σημαντικά κέρδη παρουσίασαν οι Alpha Bank (+2,11%) και Coca Cola (+2,01%). Επίσης, υψηλότερη του 1% ήταν η άνοδος για τις Μυτιληναίο, Ο.Π.Α.Π., Εθνική Τράπεζα, ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ, Ο.Λ.Π. και Quest.

Έντονοι οι τριγμοί την Πέμπτη στις αγορές από την ομιλία του Powell, διοικητή της FED, η οποία δεν έδωσε περιθώρια για χαλάρωση στο προσεχές διάστημα, σηματοδοτώντας περαιτέρω ισχυρές αυξήσεις στα επιτόκια, μέχρι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει αισθητά. Στη γενικότερη πτώση βοήθησαν τόσο η αντίστοιχη άνοδος των επιτοκίων από την BoE (κατά 75bps) όσο και οι αυξήσεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των Η.Π.Α. και χωρών της Ευρώπης. Όλα αυτά εντείνουν τους φόβους για συρρίκνωση των Α.Ε.Π. το επόμενο διάστημα, ανατρέποντας την ψυχολογία των επενδυτών, η οποία ήταν αρκετά αισιόδοξη μετά τα κέρδη του Οκτωβρίου.

Προφανώς, τα παραπάνω γεγονότα υποσκίασαν τις θετικές μακροοικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, όπως τη μείωση της ανεργίας τον Σεπτέμβριο στο 11,8%, αλλά και την αύξηση των εσόδων πολλών εισηγμένων ελληνικών εταιρειών. Συνεπώς, το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε ισχυρές απώλειες εντός της ημέρας, καταφέρνοντας, βέβαια, να μείνει πάνω από τις 860 μονάδες, παρά το αρνητικό διεθνές κλίμα που διαμορφώθηκε.

Οι διακυμάνσεις των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας της Ελλάδας (πράσινο) και της Γερμανίας (μπλε). Πηγή εικόνας: tradingeconomics.com

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτωτική πορεία ύψους 1,40% στις 861,76 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 867,71 μονάδων (-0,72%) και 857,90 μονάδων (-1,85%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 1,39% στις 2.092,64 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έχασε 1,49%, πέφτοντας στις 596,59 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε παρόμοια επίπεδα στα €48,2 εκατ. και ο όγκος στα 14,5 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά στο ταμπλό, σημαντικές ήταν οι απώλειες για την Coca Cola (-3,23%), καθώς και για Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Πειραιώς και Alpha Bank που σημείωσαν πτώση άνω του 2% και για Ε.ΥΔ.Α.Π., Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Quest, Ελληνικά Πετρέλαια, Ο.Λ.Π., Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική Τράπεζα, που η πτώση τους ξεπέρασε του 1%.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών υπερκάλυψε τις προηγούμενες απώλειες με τα κέρδη που κατέγραψε την Παρασκευή. Η ενίσχυση ώθησε τον Γενικό Δείκτη λίγο κάτω από τις 880 μονάδες, κλείνοντας για 5η συνεχόμενη εβδομάδα στο «πράσινο». Παρά τις αλλεπάλληλες πιέσεις που δέχτηκε το ελληνικό χρηματιστήριο από τις ξένες αγορές, κατάφερε να ανακτήσει τις 870 μονάδες και με το παραπάνω. Ωστόσο, τα δεδομένα στις αγορές συνεχίζουν να είναι αρκετά θολά, με την αβεβαιότητα για το μέλλον να είναι αρκετά έντονη. Η αγορά ευελπιστεί πως σύντομα οι οίκοι αξιολόγησης θα δώσουν την επενδυτική βαθμίδα στους ελληνικούς τίτλους, που θα έχει ως αποτέλεσμα την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ανοδική πορεία ύψους 2,01% στις 879,10 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 879,21 μονάδων (+2,02%) και 862,39 μονάδων (+0,07%). O FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 2,27% στις 2.140,16 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 3,28%, ανεβαίνοντας στις 616,13 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε αρκετά υψηλότερα στα €73,86 εκατ. και ο όγκος στα 26,52 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά στο ταμπλό, ισχυρό άλμα σημείωσαν οι Jumbo (+6,61%), Alpha Bank (+4,82%), Τράπεζα Πειραιώς (+4,75%) και Lamda Development (+3%). Σημαντικά ήταν και τα κέρδη για τις Εθνική Τράπεζα, Βιοχάλκο, Quest, O.T.E. και Ο.Π.Α.Π., τα οποία ήταν μεγαλύτερα του 2%. Επίσης, με άνω του 1% άνοδο έκλεισαν οι Eurobank, Titan, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, Ο.Λ.Π., Α.Δ.Μ.Η.Ε., Ε.ΥΔ.Α.Π., ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και Μυτιληναίος.

Συνοψίζοντας, αυτή την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,13%, ο FTSE Large Cap κέρδισε 2,54% και ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με την +3,25% άνοδο που παρουσίασε.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.