12.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Μαθήματα ζωής από τον σκύλο μου» του Κυριάκου Αθανασιάδη

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Μαθήματα ζωής από τον σκύλο μου» του Κυριάκου Αθανασιάδη


Της Αριάδνης – Παναγιώτας Φατσή, 

Όλοι όσοι έχουν κατοικίδια ή είχαν κάποτε, γνωρίζουν ότι η ζωή με αυτούς τους ιδιαίτερους φίλους αποκτά πολλές ξεχωριστές στιγμές. Ο σκύλος ή η γάτα μας μπορεί να μας κάνει πιο υπεύθυνους, να μας βάλει στη διαδικασία να φροντίσουμε ίσως και για πρώτη φορά στη ζωή μας ένα άλλο ον και, τελικά, να μας διδάξει πολλά. Αυτά τα μικρά και μεγάλα μαθήματα ζωής περιγράφει στο νέο του βιβλίο ο Κυριάκος Αθανασιάδης. Μέσα από τη δική του εμπειρία με τα σκυλιά του, περιγράφει το πώς η συμβίωση και η φροντίδα ενός σκύλου μπορεί να είναι μια πλούσια διδακτική εμπειρία για τον καθένα.

Το έργο τιτλοφορείται Μαθήματα ζωής από τον σκύλο μου και κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος. Ο συγγραφέας έχει εκδώσει δύο ακόμη βιβλία με ανάλογο περιεχόμενο, τα Πήραμε σκύλο και Πήραμε (;) γάτα. Εκτός από αυτά τα έργα, έχει πλούσια συγγραφική παραγωγή και έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα, ενώ τα βιβλία του έχουν διαβαστεί από χιλιάδες αναγνώστες. Ας δούμε, λοιπόν, τι έχει να μοιραστεί μαζί μας αυτός ο αξιόλογος λογοτέχνης για ένα κομμάτι της ζωής του – το τι έχει μάθει από τα σκυλιά που μοιράζονται την οικογενειακή του στέγη.

Ο συγγραφέας Κυριάκος Αθανασιάδης. Πηγή Εικόνας: athensvoice.gr

Η εισαγωγή του βιβλίου ξεκινά από τον πρώτο σκύλο της οικογένειας, τον Αρσέν, ο οποίος σύντομα απέκτησε και άλλους δύο συγκατοίκους, ενώ στο σπίτι υπάρχει και η Φαντομά, μια ανεξάρτητη, μοναδική γατούλα. Ο συγγραφέας αναφέρει ότι έχει μάθει πολλά από την αλληλεπίδρασή του με τον Αρσέν και αποτυπώνει αυτό που πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιδίων αναφέρουν στην καθημερινή ζωή, ότι δηλαδή κάθε σχέση του ανθρώπου με έναν συγκεκριμένο σκύλο ή γάτα είναι ξεχωριστή και ανεπανάληπτη, αν και τα ζώα έχουν συνολικά πράγματα να διδάξουν. «Αρκεί να έχουμε τα αυτιά, τα μάτια και την καρδιά μας ανοιχτά», λέει ο Αθανασιάδης, και μπορούμε να ακούσουμε τα μυστικά που έχουν να μας πουν για τη ζωή. Έτσι, ξεκινά ένα βιβλίο στο οποίο παρουσιάζονται 50 ιδιότητες των σκύλων, οι οποίες αποτελούν διδάγματα για την καθημερινότητά μας.

Φυσικά, δεν πρόκειται να σας χαλάσω την αναγνωστική εμπειρία αναφέροντας ποιες είναι όλες αυτές οι ιδιότητες, αλλά για να μπείτε στο κλίμα, θα αναφέρω ενδεικτικά κάποια αποσπάσματα που με εντυπωσίασαν ιδιαίτερα. Τα χαρακτηριστικά αυτά διαρθρώνονται κατ’ αλφαβητική σειρά: ξεκινάμε με την Αισιοδοξία και τελειώνουμε με το Χάραμα… δηλαδή, σχεδόν τελειώνουμε, καθώς η θέση 50 είναι κρατημένη για το πιο σημαντικό: την Αγάπη. Μέσα σε αυτές τις σελίδες, μαθαίνουμε από τους σκύλους πόσο σημαντικό είναι να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, να φροντίζουμε το σώμα μας, να ξεκουραζόμαστε αρκετά, να είμαστε γενναίοι, να επικοινωνούμε τα συναισθήματά μας ακόμη και στις συγκρούσεις μας, να εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας και πάνω από όλα, να κρατάμε στην καρδιά μας μια ανόθευτη και ανιδιοτελή αγάπη.

Ένα ιδιαίτερα ριζωμένο στην πραγματικότητα, αλλά και αισιόδοξο κομμάτι, είναι αυτό που αφορά την Αλλαγή. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ως παράδειγμα μια γνώριμη εικόνα, των σκυλιών που μετά από κακοποιητικές εμπειρίες βρίσκουν ένα σπιτικό, όπου τα αντιμετωπίζουν με σεβασμό και αγάπη. Παρατηρώντας πώς αυτά τα πλάσματα μπορούν τόσο μεγαλόψυχα να αφήνουν πίσω τους όλο τον φόβο και τη λύπη που έχουν νιώσει και να βρίσκουν ξανά τη χαρά μαζί με την καινούρια τους οικογένεια, ο Αθανασιάδης εκφράζει ένα επιχείρημα για την αλλαγή, που είναι συνυφασμένη με τη ζωή – όσο άσχημα κι αν είναι τα πράγματα, μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο.

Πηγή Εικόνας: bigdogmagazine.com

Μια άλλη εξίσου αγαπημένη μου ενότητα είναι αυτή που αφορά το Ένστικτο. Οι άνθρωποι τείνουν να εμπιστεύονται περιορισμένα το ένστικτό τους – συχνά δε θα κάνουμε αυτό που θέλουμε εξαρχής, επειδή η σκέψη και η λογική μετριάζουν τις πρώτες μας εντυπώσεις. Κι όμως, μήπως θα έπρεπε να μάθουμε κάτι παραπάνω από τα σκυλιά; Μήπως μια πρώτη εντύπωση, μια παράξενη αίσθηση ότι η γλώσσα του σώματος κάποιου κρύβει κάτι, ένα γενικότερο αίσθημα επικείμενης επιτυχίας ή κινδύνου θα έπρεπε να μας κινητοποιεί συχνότερα; Πόσο λογικό είναι να χρησιμοποιούμε πάντα μια ψυχρή λογική;

Αυτά και άλλα πολλά μαθήματα μας κομίζει ο Κυριάκος Αθανασιάδης από τις εμπειρίες του με τα σκυλιά που έχει υιοθετήσει. Πρόκειται για ένα βιβλίο που, ακόμη και σε όσους δεν αγαπούν αυτού του είδους τα αναγνώσματα, θα είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, με πάμπολλες ευκαιρίες για ενδοσκόπηση και σκέψη. Κι αν μέχρι τώρα δεν έχετε ένα ζωάκι, ίσως το βιβλίο να σας πείσει να πάρετε από πρώτο χέρι αυτά τα μαθήματα, με έναν δικό σας (επιτρέψτε μου να πω, υιοθετημένο και όχι αγορασμένο) σκύλο.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Νομικής στο ΕΚΠΑ. Αναπτύσσει ιδιαίτερη δράση σε φοιτητικούς οργανισμούς και εκδηλώσεις, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Unique Minds και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ημερίδες. Την ενδιαφέρει η συγγραφή νομικών και λογοτεχνικών άρθρων, τάσεις τις οποίες ικανοποιεί η συμμετοχή της στο OffLine Post. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά.