16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Να βρω ξανά του νήματος την άκρη…» του Λέοντα...

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Να βρω ξανά του νήματος την άκρη…» του Λέοντα Α. Ναρ


Της Δώρας Νικολάου,

Στον απόηχο του καλοκαιριού και με τη φθινοπωρινή ψύχρα να τυλίγεται γύρω μας, αφήνουμε το διάβασμα στις παραλίες και τα μπαλκόνια μας για τη ζεστασιά του σπιτιού μας. Και με αφορμή, λοιπόν, τη νέα σεζόν, έρχεται και η πρότασή μας για ένα πιο ποιητικό εγχείρημα. Να βρω του νήματος την άκρη… ο τίτλος του βιβλίου, γραμμένο από τον Λέοντα Α. Ναρ, το οποίο κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη. Ο τίτλος αναφέρεται σε τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου (“San Michelle”) και ουσιαστικά αποτελεί μια προϊδέαση για το τι θα διαβάσουμε στις επόμενες σελίδες.

Ο Λέων Α. Ναρ. Πηγή Εικόνας: bookia.gr

Το έργο δεν είναι παρά μια μελέτη του στιχουργικού κυρίως έργου του αγαπημένου Θανάση Παπακωνσταντίνου, το οποίο ο Ναρ, με το φιλολογικό και λογοτεχνικό του υπόβαθρο, μελετά ωσάν μια δυνάμει ποιητική συλλογή. Υποστηρίζεται αρκετά συχνά μέσα στο βιβλίο πόσο μοιάζουν τα τραγούδια του καλλιτέχνη με ποιήματα, ντυμένοι στίχοι με μουσική που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να διαβάζονται και να αγαπώνται από το κοινό σαν ποιητικός λόγος. Άλλωστε, οι στίχοι του τείνουν να μην μας αποκαλύπτονται με τη μία, χρειάζονται σκέψη, ανάλυση και άκουσμα συχνό για να ξεδιπλώνονται μπροστά μας εκ νέου και με όλη τους τη διάσταση και το βάθος. Αναλύεται, λοιπόν, η θέση αυτή από τον Ναρ, θέση που ίσως και να έχει αναπτυχθεί ήδη στο κεφάλι μας. Είναι γνωστό πόσο ξεχωριστή θέση κατέχει ο Παπακωνσταντίνου στην καρδιά και τα ακούσματα του κόσμου και πόσο πιστά ακούγονται και συζητούνται τα έργα του.

Μπορεί, λοιπόν, η κεντρική ιδέα του βιβλίου να μην αποτελεί μεν κάτι καινούριο, μια πραγματική αποκάλυψη για τον αναγνώστη, δεν παύει, ωστόσο, να διατυπώνεται με ενδιαφέρον και με αρτιμέλεια. Στίχοι του ίδιου του Θανάση, ποιήματα γνωστά, φημισμένων ποιητών και τραγούδια άλλων καλλιτεχνών τυπώθηκαν στις σελίδες μας και συνθέτουν μια ανάλυση έργου που μας αφήνει μια αίσθηση οικείου και αγαπημένου. Έτσι όπως θα περιμέναμε να συμβαίνει όταν συγκεντρώνονται τα αγαπητά μας καλλιτεχνήματα, με τα οποία μεγαλώσαμε και πορευτήκαμε. Οι λέξεις που ακούμε και διαβάζουμε μας διαμορφώνουν και εδώ έχουν συγκεντρωθεί για να παρελάσουν μπροστά μας.

Πηγή Εικόνας: bookpress.gr

Συνεργασίες του Παπακωνσταντίνου, συνεντεύξεις του ίδιου, η συμβολή των συνεργατών και καλλιτεχνικών συνοδοιπόρων του αθροίστηκαν και εκτέθηκαν επιμελώς στο βιβλίο από τον Ναρ για μια καλύτερη και βαθύτερη κατανόηση του έργου. Από την προσωπική εντύπωση που τείνει να αφήνει, ως άλλη ποίηση, έως την κοινωνική προέκταση και ανάλυση της κοινωνικής διάστασης που μπορεί να εκφράσει. Όπως λέγεται, είναι συγκεκριμένες οι ιδέες και η κοινωνική ευαισθησία που προκύπτει από τον καλλιτέχνη και αναλόγως τα μεταφέρει και στο κοινό του, για να τα εμφυσήσει σε καινούργιους ακροατές-θαυμαστές. Γίνεται μια μελέτη για το έργο, τον αντίκτυπο και τη σύνδεσή του με το υπόλοιπο ελληνικό τραγούδι και την τέχνη.

Για όσους αγαπούν και ακούν πιστά (όπως συνηθίζει το κοινό του) τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, αυτό το μικρό βιβλιαράκι είναι μια όμορφη, ενδότερη ματιά στο έργο του που δεν θα κουράσει κατά την ανάλυση. Μας φαίνεται σαν να ακούγεται από πίσω να τραγουδά και ίσως, –γιατί όχι;– η μουσική υπόκρουση του έργου του να συνδυάζεται ιδανικά κατά την ανάγνωσή μας.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δώρα Νικολάου
Δώρα Νικολάου
Γεννημένη το 2000 στην Αθήνα, αλλά μεγαλωμένη στα Χανιά, επέστρεψε πίσω στην Πρωτεύουσα για να σπουδάσει στη Νομική σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, στο οποίο διανύει και το τέταρτο έτος σπουδών. Φανατική σινεφίλ και λάτρης του θεάτρου, των καλών τεχνών και της λογοτεχνίας ψάχνει πάντα νέες καλλιτεχνικές και δημιουργικές δραστηριότητες. Παράλληλα, έχει μεγάλη αγάπη στα ταξίδια, τις καινούριες εμπειρίες και την επαφή με την τέχνη διεθνώς, ώστε να αναζητά διαρκώς τον επόμενο προορισμό της.