17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΤριγμοί στις αγορές από την ομιλία του Powell: Με δυσκολία ανέκοψε τον...

Τριγμοί στις αγορές από την ομιλία του Powell: Με δυσκολία ανέκοψε τον πτωτικό κύκλο το Χρηματιστήριο Αθηνών


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

Την Δευτέρα, οι μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις, λόγω των ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές και σε συνδυασμό με την ομιλία του διοικητή της FED, Jerome Powell, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Αυγούστου. Σε αυτή, γνωστοποίησε πως θα συνεχιστεί η επιθετική νομισματική «σύσφιξη» από την Κεντρική Τράπεζα των Η.Π.Α., με σκοπό την αναχαίτιση του πληθωρισμού, παρά την (βιώσιμη) επιβράδυνση της ανάπτυξης που προμηνύεται.

Έντονες ήταν και οι πιέσεις στις ευρωαγορές από την ομιλία του Powell. Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε στις 421,24 μονάδες (-1,15%), ενώ σημαντικότερη πτώση δέχτηκε ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Stoxx 50 (-1,6%). Παρόμοιες διακυμάνσεις παρουσίασαν ο γερμανικός DAX (-1,4%), o γαλλικός CAC 40 (-1,8%), ο ιταλικός FTSE MIB (-1%) και ο ισπανικός IBEX 35 (-1,4%). Την ίδια μέρα, επίσης, οι ασιατικές αγορές ενσωμάτωσαν την νέα πληροφόρηση από τον διοικητή της FED, με τους σημαντικότερους δείκτες της Ασίας, να εμφανίζουν απώλειες ύψους 2%.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,85% στις 868,25 μονάδες, ενώ κυμάνθηκε μεταξύ 887,87 μονάδων (-0,66%) και 864,41 μονάδων (-3,28%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 3,02% στις 2.093,10 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο -2,51% και στις 1.363,40 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 4,07% στις 562,43 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα €61,50 εκατ. και ο όγκος στα 30,62 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 664,99 χιλ. τεμάχια.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: capital.gr

Στο ταμπλό, τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι Alpha bank (-3,73%), Ε.Τ.Ε. (-5,68%), Τράπεζα Πειραιώς (-6,51%), Δ.Ε.Η. (-5,41%), Α.Δ.Μ.Η.Ε. (-5,74%), ΑΡΑΙΓ (-5,19%), ΒΙΟ (-5,87%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-3,04%), ΜΠΕΛΑ (-3,72%), Μυτιλιναίος (-3,55%) και Ο.Τ.Ε. (-3,34%).

Την Τρίτη, τις πρωινές ώρες, παρά την συντηρητικότητα των επενδυτών, τα κέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο έφτασαν το +1%, αλλά τελικά, έπειτα από ένα sell-off που πραγματοποιήθηκε μετά τις 13:00, έκλεισε με πτώση ύψους 1,45%. Η ψυχολογία των επενδυτών, διεθνώς, δείχνει επιφυλακτική με τον φόβο μιας απότομης ύφεσης να γίνεται όλο και πιο πιθανή, από την επιθετική περιοριστική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, σε συνδυασμό με τις πιέσεις που δέχεται η ευρωπαϊκή βιομηχανία από την ενεργειακή κρίση. Αστάθεια με εναλλαγές προσήμων παρατηρήθηκε και σε άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αναμένουν την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του μήνα Αυγούστου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,45% στις 855,70 μονάδες, ενώ σήμερα κυμάνθηκε μεταξύ 879,26 μονάδων (+1,27%) και 855,70 μονάδων (-1,45%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα € 53,23 εκατ. και ο όγκος στα 19,58 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 18 χιλ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,56%, στις 2.060,53 μονάδες. Σε παρόμοιο επίπεδο, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,67% στις 553,01 μονάδες.

Η διακύμανση του τραπεζικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών (FTSEB) την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: capital.gr

Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης έκλεισε με βουτιά 5,54%, με την Alpha Bank να ακολουθεί με -3,16%. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Ο.Π.Α.Π., Motor Oil, Βιοχάλκο, Δ.Ε.Η., Titan και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ άνω του 1% σε Aegean, Λάμδα, Μυτιληναίο, Ο.Τ.Ε., Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς και Eurobank. Οι Α.Δ.Μ.Η.Ε., Jumbo, Εθνική, Ελλάκτωρ ΕΛ.ΧΑ. και Quest παρουσίασαν ελάχιστη έως καθόλου μεταβολή.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, την Τετάρτη, δυσκολεύτηκε να ανακόψει τον πτωτικό κύκλο των προηγούμενων ημερών, καθώς παρουσιάστηκε επενδυτική αδιαφορία. Οι μετοχές που ξεχώρισαν ήταν μόνο αυτές τις Alpha Bank και της Motor Oil. Η πρώτη λόγω της απόκτησης μεριδίου της ίδιας 5,16% από τον ολλανδικό όμιλο Reggeborgh, ενός μεγάλου παίχτη της αγοράς, που ελέγχει τον κατασκευαστικό όμιλο Ελλάκτωρ, ενώ στο παρελθόν ήταν μεγαλομέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η δεύτερη, παρουσίασε πολύ θετικά αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο του έτους.

Σήμερα ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Αυγούστου στην Ευρωζώνη, ο οποίος έσπασε ρεκόρ αγγίζοντας το 9,1%. Για την Ελλάδα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο υψηλό ποσοστό του 11,3%. Συνεπώς, λόγω αυτής της ανόδου, αναμένεται ηχηρή απάντηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον μήνα Σεπτέμβριο. Θετικό της ημέρας είναι ότι στην έκθεση της Goldman Sachs βελτιώθηκαν οι εκτιμήσεις για τις μετοχές και τους δείκτες των συστημικών ελληνικών τραπεζών.

Η διακύμανση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (FTSE/ΧΑ LARGE CAP) την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: capital.gr

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα με άνοδο 0,08% στις 856,36 μονάδες, ενώ κυμάνθηκε μεταξύ 860,15 μονάδων (+0,52%) και 854,24 μονάδων (-0,17%). Ο τζίρος ανήλθε στα € 90,09 εκατ. και ο όγκος στα 28,23 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,78 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε αμετάβλητος στις 2.060,62 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,54% στις 555,98 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Motor Oil έκλεισε με άνοδο 2,28%, αποτελώντας τη μετοχή με τη μεγαλύτερη άνοδο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Με άνοδο άνω του 1% έκλεισε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ο Ο.Λ.Π. και η Μυτιληναίος. Η Σαράντης είχε τις μεγαλύτερες απώλειες (-4,44%) και ακολούθησε η Aegean με πτώση 2,29% και ο Ο.Τ.Ε. με 1,98%. Χαμηλότερα έκλεισαν, επίσης, Ο.Π.Α.Π., Jumbo και Quest. Η Τράπεζα Αττικής είχε άνοδο 10%, ενώ στις πρώτες θέσεις βρέθηκαν Εβροφάρμα, ΚΡΕΚΑ και Real Cons.

Μετά το χθεσινό μικρό διάλειμμα των πτώσεων, την Πέμπτη, το Χρηματιστήριο δεν κατάφερε να μείνει στη ζώνη των 850 μονάδων. Με τους επενδυτές να αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της Ε.Κ.Τ., με την αβεβαιότητα να κατακλύζει το διεθνές κλιμα, καθώς και τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημειώνει τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη συνολικά, να παρασέρνουν την ελληνική αγορά. Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, τα περισσότερα δημόσια αξιόγραφα του ελληνικού χρηματιστηρίου θεωρούνται υποτιμημένα με βάση τα λογιστικά αποτελέσματα που εμφανίζουν. Αυτό, οφείλεται στον ευμετάβλητο και αβέβαιο χαρακτήρα της αγοράς, την τελευταία περίοδο, καθώς και την εξάρτησή της από την διακύμανση των ξένων αγορών. Συνεπώς, αυτά τους αποτρέπουν στο να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν σχετικά υψηλό βαθμό κινδύνου.

Μεγαλύτερη συρρίκνωση παρουσιάζει τον μήνα Αύγουστο, σε σχέση με τον Ιούλιο, η οικονομία της ευρωζώνης σύμφωνα με τον σύνθετο δείκτη PMI. Πηγή εικόνας: tradingeconomics.com

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,54% στις 843,17 μονάδες, ενώ σήμερα κυμάνθηκε μεταξύ 854,71 μονάδων (-0,19%) και 842,70 μονάδων (-1,60%). Ο τζίρος ανήλθε στα € 71,28 εκατ. και ο όγκος στα 29,91 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9,39 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,58% στις 2.028,15 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,91% στις 545,37 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Jumbo έχασε 3,09%, με τις Coca Cola, Eurobank, Motor Oil, ΕΛ.ΧΑ., Μυτιληναίος, Ο.Τ.Ε., Quest και Βιοχάλκο να ακολουθούν με απώλειες άνω του 2%. Άνω του -1% έκλεισαν οι Τιτάν, Alpha Bank, Εθνική και ΓΕΚ Τέρνα. Ήπια πτώση παρουσίασαν οι Δ.Ε.Η., Πειραιώς, Ο.Λ.Π., Α.Δ.Μ.Η.Ε., Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι Ελλάκτωρ, Aegean και Ε.ΥΔ.Α.Π. Ο Ο.Π.Α.Π. έκλεισε στο +1,29% και ο Σαράντης στο +3,65%.

Την Παρασκευή, το Χρηματιστήριο Αθηνών παρουσίασε ελαφριά άνοδο, με τους αγοραστές να αρχίζουν να κινητοποιούνται, για την αναζήτηση καλής επενδυτικής ευκαιρίας. Στην κάλυψη κάποιων απωλειών συνέβαλαν τα ισχυρά κέρδη των ευρωαγορών, με τον γερμανικό δείκτη DAX να ενισχύεται με ποσοστό άνω του 3%. Εντύπωση προκάλεσε η ανατροπή της Δ.Ε.Η., έπειτα από το πτωτικό της ράλι, όπως, επίσης, η μείωση του όγκου συναλλαγών για την Jumbo. Αξιοσημείωτο είναι πως η Πειραιώς βρίσκεται στη πρώτη θέση των χρηματιστηριακών μετοχών για το 8μηνο του 2022, με το μερίδιο αγοράς να αγγίζει το 22,7%. Επιπλέον, η Alpha Bank, για 6η συνεχόμενη χρονιά, εντάχθηκε στον χρηματιστηριακό δείκτη αειφορίας FTSE4Good.

Δεύτερη και ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση παρουσιάζεται στην οικονομία των Η.Π.Α., σύμφωνα με τον σύνθετο δείκτη PMI. Πηγή εικόνας: tradingeconomics.com

Ο υψηλός πληθωρισμός, παράλληλα, με τις επιθετικές ενέργειες για νομισματική «σύσφιξη» των Κεντρικών Τραπεζών, φαίνεται πως δεν άφησε αλώβητη και την αγορά ομολόγων. Ο Δείκτης Bloomberg Global Aggregate Total Return Index για κρατικά ομόλογα και investment grade bonds υπέστη πτώση 20% από το θετικό ρεκόρ του 2021. Έπειτα από 30 χρόνια της αγοράς ομολόγων σε bull markets, λόγω των συνθηκών υψηλής ρευστότητας στις αγορές από την νομισματική «χαλάρωση», φαίνεται πως τον τελευταίο καιρό έχει εγκλωβιστεί σε bear market. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έφτασε πάνω από το 4,2%, ενώ ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών.

Στις ευρωαγορές, ο Stoxx 600 διαμορφώθηκε στις 415,97 μονάδες (+2,04%), καθώς, επίσης, η αυτοκινητοβιομηχανία και άλλοι κλάδοι κινήθηκαν με θετικό πρόσημο. Στις Η.Π.Α., προς το παρόν, παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν στο επενδυτικό κοινό, η αγορά εργασίας στέλνει θετικά σήματα, με τις θέσεις εργασίας και τον ωριαίο μισθό να αυξάνονται. Αυτά τα στοιχεία, συγκρατούν τα αμερικανικά χρηματιστήρια από τις ανόδους των επιτοκίων. Μικτά πρόσημα παρουσιάστηκαν στις ασιατικές αγορές, καθώς η αστάθεια στην αγορά αυξάνεται. Συγκεκριμένα, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 παρουσίασε μηδαμινές διακυμάνσεις, ενώ ο Topix έπεσε κατά 0,24%. Μεγαλύτερες πτώσεις πραγματοποιήθηκαν σε κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες του Χονγκ Κονγκ. Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν αγορές της Κίνας και της Νότιας Κορέας, παρουσιάζοντας ελαφριά άνοδο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,19% στις 844,78 μονάδες, ενώ σήμερα κυμάνθηκε μεταξύ 851,13 μονάδων (+0,94%) και 836,58 μονάδων (-0,78%). Ο τζίρος ανήλθε στα 68,54 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,55 εκατ. τεμάχια ενώ, μέσω προσυμφωνημένων πράξεων, διακινήθηκαν 366,79 χιλ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,05% στις 2.029,21 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο +0,16% και στις 1.337,23 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,78% στις 541,12 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Δ.Ε.Η. σημείωσε άλμα 6,11%, με τις Aegean, Βιοχάλκο, Πειραιώς και Τιτάν να ακολουθούν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛ.ΧΑ., Λάμδα, Coca Cola και Motor Oil. Αντιθέτως, οι Εθνική, Quest, Ελλάκτωρ, Σαράντης, Ε.ΥΔ.Α.Π., Α.Δ.Μ.Η.Ε. και Alpha Bank έκεισαν με απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ο.Π.Α.Π., Ελληνικά Πετρέλαια, Ο.Λ.Π., Eurobank, Jumbo και Μυτιληναίος. Τέρνα Ενεργειακή και Ο.Τ.Ε. έμειναν στάσιμες.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.