16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟ σεξισμός στο ταξίδι της μητρότητας

Ο σεξισμός στο ταξίδι της μητρότητας


Της Βασιλικής Σέρφα,

Σήμερα στην Ελλάδα, αν και υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την ισότητα των φύλων και την καταστολή κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος των γυναικών (άρθρο 4 παρ. 2 του Συντάγματος), τα σεξιστικά σχόλια εις βάρος των γυναικών είναι ανεξάλειπτα. Το περιστατικό με την Έφη Αχτσιόγλου επιβεβαιώνει πανηγυρικά τον σεξιστικό αυτόν οχετό, που εκτοξεύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επικρατεί στο μυαλό των ανθρώπων γενικότερα. Η Βουλευτής και πρώην Υπουργός Εργασίας, σε πρόσφατες πολιτικές δηλώσεις της, σχολιάστηκε έντονα για την εξωτερική της εμφάνιση. Τα αήθη σχόλια που δέχτηκε αφορούσαν το σώμα της, τα ρούχα που φορούσε, το χωρίς μακιγιάζ πρόσωπό της, ορισμένα σημάδια στο χέρι της, καθώς και την κούραση που τη διακατείχε.

Δοθείσης της ευκαιρίας και προς απάντηση σε όλους εκείνους που έσπευσαν να κρίνουν μία εργαζόμενη νέα μητέρα, η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε τα εξής: «Ευχαριστώ όσους ενδιαφέρθηκαν για την εξωτερική μου εμφάνιση. Μάλλον δεν έχουν δει ποτέ εργαζόμενη νέα μητέρα από κοντά. Να τους ενημερώσω ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να μην κοιμάται, να είναι κουρασμένη και να έχει σημάδια, γιατί τα παιδάκια σε μικρές ηλικίες εκφράζουν έτσι την αγάπη τους. Κι ας τους χαλάει τα πρότυπα. Δεν πειράζει». Δεν είναι η πρώτη φορά που μία γυναίκα σε θέση ευθύνης δέχεται σεξιστικά σχόλια, ούτε είναι η πρώτη φορά που σχολιάζεται η εμφάνιση μιας μητέρας.

Πηγή εικόνας: ertnews.gr

Σεξισμό αποτελεί οποιαδήποτε έκφραση βασίζεται στην ιδέα ότι κάποια άτομα –συνήθως οι γυναίκες– είναι κατώτερα από κάποια άλλα –συνήθως άνδρες. Το σεξιστικό bullying που δέχτηκε η πρώην Υπουργός δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, υπάρχει ένα ολόκληρο περιβάλλον που πυροδοτεί τέτοιες απόψεις. Το ζήτημα του σεξισμού αντανακλάται γύρω μας σε διάφορες μικρές καθημερινές συμπεριφορές. Η παθογένεια έγκειται στο γεγονός ότι γενικά ο κόσμος και ειδικά οι χρήστες των μέσων μαζικής δικτύωσης, που συνήθως στηρίζονται στην ανωνυμία, βρίσκονται σε ετοιμότητα, για να κάνουν διάφορα πικρόχολα σχόλια.

Αν μία μητέρα είναι περιποιημένη, σημαίνει ότι είναι αδιάφορη. Αν είναι απεριποίητη, αυτό γίνεται αντικείμενο χλευασμού. Αν μία μητέρα εργάζεται, δεν αφιερώνει χρόνο στα παιδιά της. Αν δεν εργάζεται, δεν αποτελεί το σωστό παράδειγμα για αυτά και ούτω καθεξής. Οι μητέρες γίνονται δακτυλοδεικτούμενες για κάθε τους κίνηση, σπάνια, όμως, βλέπει κανείς πίσω από τα πράγματα. Σε έναν κόσμο όπου όλα είναι ρευστά, αν υπάρχει κάτι δεδομένο, αυτό είναι η αγάπη της μάνας. Όλες οι μητέρες παλεύουν καθημερινά με τον δικό τους, ξεχωριστό και μοναδικό τρόπο για το καλό των παιδιών τους. Και αυτό είναι το μόνο που θα πρέπει να μετράει. Όλα τα υπόλοιπα είναι ήσσονος αξίας.

Στον απόηχο του σεξισμού βρίσκονται κυρίως οι γυναίκες. Μπορεί, βέβαια, να επηρεαστούν και οι άνδρες, καθώς εκείνοι ουκ ολίγες φορές συμμορφώνονται με τους ρόλους, που τους έχουν αποδοθεί από την κοινωνία, εξαιτίας του φύλου τους. Οι γυναίκες που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, οι γυναίκες στον πολιτικό χώρο, οι γυναίκες που είναι δημόσια πρόσωπα γίνονται πολύ συχνά στόχοι σεξιστικής συμπεριφοράς. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Συμβούλιο της Ευρώπης, το 58% των γυναικών που εκλέγονται στο Κοινοβούλιο έχουν αποτελέσει στόχο των σεξιστικών επιθέσεων στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ το 80% των γυναικών δήλωσε ότι έχει αντιμετωπίσει το φαινόμενο του ”mansplaining” και του ”manterrupting”.

Γενικότερα, όμως, οι γυναίκες μεγαλώνουν με διάφορες πεποιθήσεις που περνάνε από τη μία γενιά στην άλλη, δίχως καν να επαληθεύονται, δίχως καν να περνά από το μυαλό των ανθρώπων πως μπορεί να είναι λανθασμένες. Μία από αυτές τις πεποιθήσεις είναι η πεποίθηση του «ανήκειν». Οι γυναίκες για την κοινωνία ανήκουν σε κάποιον. Στον πατέρα τους, στον σύντροφό τους, στον άνδρα τους.

Πηγή εικόνας: coe.int

Στην κοινωνία του 2022, όπου όλα φαινομενικά εξελίσσονται και προχωράνε προς τη βέλτιστη μορφή τους, οι διακρίσεις και οι κακοπροαίρετοι σχολιασμοί δεν έχουν καμία απολύτως θέση. Ο σεξισμός αποτελεί κατάλοιπο των εποχών, που έπρεπε προ πολλού να έχουμε αφήσει πίσω. Κινήματα σαν το #metoo και οποιεσδήποτε προσπάθειες γίνονται με σκοπό να εξαλειφθούν οι έμφυλες ανισότητες, δίνουν την ελπίδα πως ο κόσμος αυτός, δεν μπορεί, κάποια στιγμή, θα αλλάξει.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Σεξισμός: Δες τον. Κατονόμασέ τον. Σταμάτησέ τον, human-rights-channel.coe.int, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βάλια Σέρφα
Βάλια Σέρφα
Κατάγεται από το Ναύπλιο και είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης. Ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο και έχει συμμετάσχει σε ακαδημαϊκά συνέδρια του επιστημονικού κλάδου της. Αθεράπευτα ρομαντική, κοινωνική και με ιδιαίτερες ευαισθησίες σε ό,τι αφορά τα παιδιά. Λατρεύει να γνωρίζει νέους ανθρώπους, να περπατά στους δρόμους της Αθήνας και να επισκέπτεται τα νησιά της Ελλάδας. Δεν παύει να πιστεύει στην τελολογική αντίληψη των πραγμάτων, πως στη ζωή δηλαδή, όλα γίνονται για κάποιον λόγο.