23.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟ ανταγωνισμός ως «αγκάθι» στον εργασιακό κλάδο

Ο ανταγωνισμός ως «αγκάθι» στον εργασιακό κλάδο


Της Μαρίας Μπότη,

Η αγορά εργασίας είναι μία μεγάλη «αρένα», στην οποία καθημερινά οι άνθρωποι ρίχνονται στη «μάχη» για να επικρατήσουν, διότι εκεί συνδέονται, συνεργάζονται και ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Ένας συνεχής αγώνας για το ποιος θα υποχωρήσει, ποιος θα επικρατήσει και ποιος θα ανελιχθεί διεκδικώντας μία υψηλότερη θέση στο «εργασιακό βάθρο».

Η ηθική ικανοποίηση, αλλά και η αναγνώριση των ικανοτήτων ενός εργαζομένου από το περιβάλλον εργασίας –που αρκετές φορές συνεπάγεται και καλύτερες απολαβές– είναι σημαντικά στοιχεία στον εργασιακό τομέα. Είναι, επίσης, και ένας από το βασικούς λόγους που ένας εργαζόμενος «πεισμώνει» και καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε να βελτιωθεί και να καταφέρει ακόμα υψηλότερους στόχους.

Πηγή εικόνας: unsplash.com

Ο εργασιακός τομέας είναι ένα πεδίο των ανθρώπινων σχέσεων, όπου εκτός από τη συνεργασία, ανθεί κι ο ανταγωνισμός. Ο ανταγωνισμός είναι μια συνεχής προσπάθεια, ένας αγώνας για αυτοβελτίωση, που προκύπτει από τη σύγκριση του εαυτού μας με τους «σημαντικούς» άλλους. Είναι μία κατάσταση που δημιουργείται ανάμεσα σε πρόσωπα, τα οποία προσπαθούν να επικρατήσουν και να κατακτήσουν ένα «αγαθό». Η δύναμη, η εξουσία, το χρήμα, η αναγνώριση, οι αποφάσεις, η εκτίμηση, τα βραβεία, η προβολή και η επιβράβευση είναι ορισμένα στοιχεία που κατέχουν εξέχουσα θέση στο μυαλό των ανθρώπων, οι οποίοι προσπαθούν να τα κατακτήσουν.

Σε αυτήν τη συνθήκη, οι άνθρωποι πολλές φορές ξεφεύγουν από το πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού και επιδίδονται σε ένα «παιχνίδι επικράτησης», όπου κυριαρχούν αρνητικά συναισθήματα. Μόνος στόχος για ένα ανταγωνιστικό άτομο είναι να αναδυθεί και να επικρατήσει, καταπατώντας τους συναδέλφους του και χρησιμοποιώντας πολλές φορές δόλια μέσα. Ο ίδιος οδηγείται σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικών αισθημάτων και συγκρίνει συνεχώς τον εαυτό του με τους άλλους, ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν είναι αναγκαίο. Συμπεριφέρεται με ζήλια, χωρίς αλληλεγγύη και δεν ενδιαφέρεται για τη συνεργασία και τη δημιουργία υγιών εργασιακών σχέσεων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θεωρεί ότι το αποτέλεσμα είναι μόνο προσωπικό επίτευγμα κι όχι αποτέλεσμα συνολικής προσπάθειας. Γι’ αυτό επιθυμεί να είναι ο ίδιος επιτυχημένος, ενώ μερικές φορές αρέσκεται περισσότερο με την «ήττα» των συναδέλφων παρά με την προσωπική του «νίκη».

Οι ανταγωνιστικοί άνθρωποι «παλεύουν» να επικρατήσουν βασιζόμενοι στις πλάτες των άλλων, κι ας μην το παραδέχονται. Αδυνατούν να δημιουργήσουν μία ιδανική εκδοχή τους εαυτού τους, καθώς την καταστρέφουν με τις πράξεις και τα συναισθήματά τους. Δελεάζονται με τη χρήση δόλιων μέσων για να ανελιχθούν και πολλές φορές τέρπονται με την αποτυχία των άλλων.

Ο ανταγωνισμός είναι ένα στοιχείο του χαρακτήρα που καλλιεργείται σε πολλές ανθρώπινες σχέσεις (κοινωνικές, εργασιακές, φιλικές κ.τλ.) κι ίσως είναι και ένα συστατικό για να διατηρηθούν και να εξελιχθούν αυτές. Είναι η βάση για δημιουργικές πράξεις και αποφασιστικές δράσεις, που αποτελούν τη δύναμη για μία θετική και επωφελή αλλαγή, ευημερία και πρόοδο.

Ο υγιής ανταγωνισμός –εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο χαρακτηρισμός– στο εργασιακό περιβάλλον είναι το στοιχείο-κλειδί για την πρόοδο, καθώς τροφοδοτεί την προσπάθεια εργοδοτών και εργαζομένων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αν και είναι στην ανθρώπινη φύση η προσπάθεια για συνεχή βελτίωση, ο ανταγωνισμός σχετίζεται περισσότερο με τον χαρακτήρα και το πώς εκλαμβάνει ο καθένας την έννοια της «επιτυχίας».

Ουσιαστικά, η αληθινή εκδοχή του «υγιούς ανταγωνισμού» είναι ο θαυμασμός για τα επιτεύγματα κάποιου. Θαυμασμός που λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη για βελτιστοποίηση των δυνατοτήτων και κατάκτηση του στόχου. Στηρίζεται στην προσωπική προσπάθεια για εξέλιξη του ατόμου, εστιάζοντας στις δυνατότητες του ίδιου και όχι των άλλων. Γιατί το βλέμμα ενός ανταγωνιστικού ανθρώπου, είναι συνεχώς στραμμένο στους γύρω του.

Πηγή εικόνας: unsplash.com

Οι ανταγωνιστικοί άνθρωποι προσπαθούν να αποτελέσουν εμπόδια στη ζωή μας, ωστόσο στην πραγματικότητα είναι η αφορμή για μεγαλύτερη προσπάθεια και περισσότερη θέληση. Ο θαυμασμός προς τα πρόσωπα άλλων δεν πρέπει να επισκιάζεται από τη ζήλια που οδηγεί στην έλλειψη αυτοπεποίθησης και τον ανταγωνισμό.

Η αυτοπεποίθηση καλλιεργείται από την εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας κι από τη δύναμη να κατακτήσουμε τους στόχους μας, χωρίς συγκρίσεις, χωρίς ανασφάλειες και χωρίς… ανταγωνισμούς!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Υπάρχει υγιής ανταγωνισμός;, ow.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπότη
Μαρία Μπότη
Γεννήθηκε το 1997 και είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ξένες γλώσσες και αγαπά τα ταξίδια. Τα σχέδια της για το μέλλον είναι να ασχοληθεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο με την επικοινωνία και το marketing.