20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑποφυγή του άγχους

Αποφυγή του άγχους


Της Ιόλης Βολτή,

Η ολοένα και συχνή εμφάνιση των ψυχοσωματικών προβλημάτων στους ανθρώπους, τους στρέφει στην αναζήτηση της ακριβούς αιτίας που προκάλεσε τα προβλήματα υγείας, καθώς και τρόπους αντιμετώπισης και θεραπείας. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πως το άγχος πηγάζει από ένα αίσθημα φόβου και αδυναμίας, ένα αίσθημα ότι είμαστε ανεπαρκείς ή ότι δε θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε συγκεκριμένες –κατά κύριο λόγο, κοινωνικές– προσδοκίες. Πονοκέφαλοι, ημικρανίες, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαταραχές στον έμμηνο κύκλο για τις γυναίκες, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα τα οποία επιφέρει το έντονο άγχος, το οποίο προκαλείται συνήθως από γεγονότα που συνοδεύονται από σημαντικές «αλλαγές» (όπως, για παράδειγμα, η αλλαγή εργασίας ή μία μετακόμιση).

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βρίσκουν καταφύγιο στο αλκοόλ και το τσιγάρο, τα οποία παρουσιάζονται σε αυτούς ως ύστατη «λύση», έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν στο στρες. Και αυτή η τακτική φαίνεται να προσφέρει κάποια μικρή βοήθεια, όμως για μικρό διάστημα. Και αυτό, γιατί το αλκοόλ όχι μόνο δεν αποτελεί αποτελεσματική λύση, αλλά μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Ακόμη και αν πιστεύετε ότι δεν είστε ικανοί να αποφύγετε το στρες –και να αφήσετε πίσω σας τα γεγονότα– υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε, για να τα βγάλετε πέρα και να μειώσετε στο ελάχιστο τις συνέπειές του στη ζωή σας και να μπορέσετε να απολαύσετε τις καθημερινές χαρές.

Πηγή εικόνας: vita4you.gr

Όποιες και αν είναι οι αιτίες του στρες στη ζωή σας, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε, για να ελέγξετε την κατάσταση. Ορισμένες τεχνικές μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να οργανώνετε τον χρόνο σας και να φτιάχνετε προγράμματα, τα οποία θα προσπαθείτε να τηρείτε. Κάντε μια λίστα με τις υποχρεώσεις σας, ξεκινώντας με εκείνη που πρέπει να φέρετε εις πέρας άμεσα. Συνεχίστε καταγράφοντας τις υπόλοιπες δουλειές, βάζοντας πάντα προτεραιότητες.

Επιπλέον, μην αφήνετε ποτέ μια δουλειά στη μέση. Ολοκληρώστε τη και μετά συνεχίστε στην επόμενη. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε τον έλεγχο των καταστάσεων και στο τέλος της ημέρας, όταν έρθει η στιγμή να κάνετε απολογισμό, θα κυριαρχεί το αίσθημα της δημιουργίας. Ακόμα, είναι σημαντικό να μην αναλαμβάνετε περισσότερες υποχρεώσεις από αυτές που μπορείτε να καταφέρετε. Αν οι απαιτήσεις δεν είναι ρεαλιστικές, τότε μη διστάσετε να αρνηθείτε να ασχοληθείτε με αυτές.

Τέλος, αξιολογήστε τον εαυτό σας και μην είστε τόσο σκληροί και απαιτητικοί μαζί του. Είναι απαραίτητο να δίνουμε περιθώριο στους εαυτούς μας και να μην είμαστε τόσο αυστηροί μερικές φορές. Στο κάτω κάτω, είμαστε άνθρωποι με ανάγκες και ενδιαφέροντα και όχι μηχανές προγραμματισμένες να εκτελούμε συγκεκριμένες λειτουργίες σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Ακόμα και οι μέρες που βρισκόμαστε σε μία κατάσταση «αδράνειας» είναι απαραίτητες για την ψυχοσύνθεσή μας και την ηρεμία μας. Φυσικά, μία ακόμη αποδοτική λύση είναι το να συζητήσει κανείς τα προβλήματά του με τους φίλους ή την οικογένειά του, έτσι ώστε να τονωθεί η αυτοπεποίθησή του, να εξωτερικεύσει τις σκέψεις του και να προσπαθήσει να βρει λύσεις στα προβλήματά του, όμως, το σημαντικότερο είναι ότι με αυτόν τον τρόπο αποκτά κανείς το αίσθημα ότι δεν είναι μόνος του, ότι έχει δίπλα του άτομα που πιστεύουν σε αυτόν και τον στηρίζουν.

Πηγή εικόνας: medvisit.io

Δυστυχώς, το στρες και το άγχος αποτελούν τρόπο ζωής και για αυτόν τον λόγο δε μπορούν να ανατραπούν και να εξαλειφθούν μονομιάς. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή, προσπάθεια και ενδοσκόπηση, έτσι ώστε να γνωρίσει κανείς καλύτερα τον εαυτό του και να προσπαθήσει να χαλιναγωγήσει τις ανεπιθύμητες αυτές αντιδράσεις του οργανισμού.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Απομακρύνετε το στρες από τη ζωή σας, kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιόλη Βολτή
Ιόλη Βολτή
Σπουδάζει στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί σπουδές πάνω στη Διαχείριση Ανθρωπίνου Δυναμικού στο Αμερικανικό Κολλέγιο στην Ελλάδα. Έχει ολοκληρώσει την πρακτική της σε μία εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, αρμοδιότητες της ήταν να προσεγγίζει κόσμο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και να δημιουργήσει την ιστοσελίδα της εταιρείας. Ακόμα, έχει συμμετάσχει και σε εθελοντικό πρόγραμμα του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όπου κύρια αρμοδιότητα της ήταν η εξυπηρέτηση πελατών (καθοδήγηση και ενημέρωση για τα προγράμματα τα οποία διεξάγει το ίδρυμα).