23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΘερμές αντιδράσεις που προμηνύουν ένα θερμό καλοκαίρι

Θερμές αντιδράσεις που προμηνύουν ένα θερμό καλοκαίρι


Της Θεοδώρας Αγγελοπούλου,

Σε νέο κύκλο εντάσεων εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και αυτό το καλοκαίρι, με αποκορύφωμα την παράνομη NAVTEX από τον Σταθμό της Σμύρνης, για υδρογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους TSG Cesme σε δύο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου από τις 28 Μαΐου έως τις 14 Ιουνίου. Το γεγονός αυτό συναρμόζεται με το ανανεωμένο κύμα της υβριδικής απειλής του μεταναστευτικού, όπου παράτυπα δίκτυα διακίνησης μεταναστών μέσω της παραπληροφόρησης και προπαγάνδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι ο Έβρος ενδείκνυται για ασφαλές και ελεύθερο πέρασμα στην Ευρώπη μέσω του ποταμού. Πέραν αυτού, επανήλθε και η επιθετική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στοχοποιεί πλέον τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά ως αναξιόπιστο εταίρο, ο οποίος υπονομεύει τις διμερείς σχέσεις αναπτύσσοντας επιθετική πολιτική, η οποία πλήττει τα τουρκικά συμφέροντα.

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός, ωστόσο, είναι σε όλους γνωστός, παρόλη τη περίοδο ύφεσης η οποία υπήρξε σε επίπεδο δηλώσεων. Η νέα ένταση που εμφανίζεται από την γείτονα συνεπάγεται την επιτυχία της ελληνικής στρατηγικής, η οποία σε επίπεδο αμυντικό και διπλωματικό εξοπλίζεται απέναντι σε οποιοδήποτε μέτωπο είχε μείνει ανοικτό προς εκμετάλλευση από την τουρκική πλευρά, ενώ ισχυροποιεί τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία hard-law και soft-law πολιτικής που είχε στη διάθεσή της. Συνεπώς, οι συναπτές ενέργειες παραβίασης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα, μετά την ιστορική ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, αποδεικνύουν την πίεση που δέχεται η Τουρκία από τις ΗΠΑ, αισθανόμενη ότι ως ισότιμο μέλος του ΝΑΤΟ αδικείται από την εμφανή αμερικανική στήριξη στην Ελλάδα.

Πηγή εικόνας: ertnews.gr

Τόσο το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία σε συνεργασία με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, όσο και οι εκτενείς επικοινωνίες και επισκέψεις του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο δυτικό μέτωπο και με στρατηγικούς εταίρους –Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος κ.ο.κ.– δημιουργούν ένα αίσθημα στον Τούρκο Πρόεδρο ότι τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις του περικυκλώνονται. Αυτό το αίσθημα περικύκλωσης φαίνεται να εντείνεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες περιορίζουν τις τουρκικές ελπίδες για την προμήθεια αεροσκαφών τύπου F-16, ενώ για την Ελλάδα το σενάριο για την προμήθεια F-35 έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται. Εκτός αυτού, φαίνεται ότι ενοχλεί η στενή συνεργασία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και η συχνή δράση τους στην ελληνική επικράτεια σε βάσεις πέραν της Σούδας με την ανάπτυξη νέων συνεργασιών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο Στεφανοβίκειο, στο Βόλο, στη Λάρισα, στο Λιτόχωρο και στο «Δεδέαγατς».

Από τα προαναφερθέντα προκύπτει ότι η Τουρκία όταν αισθάνεται πιεσμένη ανταποδίδει την πίεση σε βαθμό που θεωρεί ότι έχει περιθώριο να δοκιμάσει τις ελληνικές αντοχές, ώστε να ανακάμψει το ηθικό της. Πρόκειται για προσπάθειες, ωστόσο, που κάθε φορά βρίσκουν φραγμό στην ελληνική ετοιμότητα που υπάρχει σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, ανακόπτοντας κάθε φορά την όποια επιδίωξη επεκτατικότητας του casus belli που διαιωνίζει η γειτονική χώρα. Τα σενάρια, λοιπόν, που υπάρχουν στο ελληνικό επιτελείο περιλαμβάνουν στρατηγικές αντιδράσεις σε ήδη γνωστές εμπειρίες του θερμού 2020, τόσο στο μεταναστευτικό μέτωπο όσο και στο στρατιωτικό πεδίο.

Στο στρατιωτικό πεδίο δε, υπάρχει εμφανής κίνδυνος ατυχήματος στον εναέριο χώρο όταν υπάρχει υπερμεγέθης αριθμός υπερπτήσεων, οι οποίες συνεπάγονται τις προβλεπόμενες αναχαιτίσεις, ενώ και μέσω θαλάσσης οι πιθανότητες σύγκρουσης όταν ερευνητικά σκάφη απειλούν με έρευνες στα χωρικά μας ύδατα και συνοδεύονται από τα αντίστοιχα τουρκικά πολεμικά δεν εκλείπουν. Η ελληνική ετοιμότητα και επιτυχία, κατά συνέπεια, είναι δεδομένη, αλλά απαιτούνται σε κάθε περίπτωση λεπτοί και προσεκτικοί χειρισμοί, ώστε να μην υπάρξουν ανεπανόρθωτα ατυχήματα, που έχουν ως άμεσο επακόλουθο πολιτικοστρατιωτική ένταση και εξωτερική παρέμβαση.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Τουρκία: Με νέα παράνομη NAVTEX δεσμεύει περιοχές στο κεντρικό Αιγαίο, ertnews.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θεοδώρα Αγγελοπούλου
Θεοδώρα Αγγελοπούλου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998, όπου διαμένει μέχρι και σήμερα. Είναι απόφοιτη του Πρότυπου ΓΕΛ Αναβρύτων και πλέον πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος σεμιναρίων, ημερίδων και προσομοιώσεων σχετικά με την πολιτική, τις διεθνείς σχέσεις, την άμυνα και τη δημόσια διοίκηση ήδη από τα σχολικά χρόνια και το ενδιαφέρον της προς αυτά συνεχίζει αμειώτο. Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά ενώ στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον κλασσικό και σύγχρονο χορό.