17.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Λόγια» του Σπύρου Καβουνίδη

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Λόγια» του Σπύρου Καβουνίδη


Της Δώρας Νικολάου,

Το καλοκαίρι έχει φτάσει με γοργούς ρυθμούς και ετοιμάζεται να μπει για τα καλά με αυτούς τους ζεστούς και ατελείωτους μήνες, όταν οι δείκτες των ρολογιών αλλάζουν για μια πιο αργή ρότα. Ψάχνοντας το επόμενο ανάγνωσμα που θα πάρεις μαζί στην παραλία για χαλαρό διάβασμα κάτω από την ομπρέλα ή για εκείνα τα τεμπέλικα μεσημέρια στο μπαλκόνι του σπιτιού, για το διάλειμμά σου από το διάβασμα της εξεταστικής ή τη δουλειά της μακροσκελούς σεζόν που έχεις μόλις ξεκινήσει, πέφτεις πάνω στο βιβλίο Λόγια του συγγραφέα Σπύρου Καβουνίδη, που κυκλοφορεί από το 2021 από τις Εκδόσεις Επίκεντρο.

Ο Σπύρος Καβουνίδης μετά από την ολοκλήρωση των σπουδών του ως πολιτικός μηχανικός στο Ε.Μ.Π, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Καλιφόρνια και στο Πανεπιστήμιο του Stanford, από το οποίο αποφοίτησε με Μάστερ Πολιτικού Μηχανικού με ειδίκευση στα Οικονομοτεχνικά, καθώς και Διδακτορικό (Ph.D) Πολιτικού Μηχανικού με ειδίκευση στην Εδαφομηχανική. Παράλληλα, με την επιλογή της διδασκαλίας, έχει συγγράψει έναν μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων και κειμένων που έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά, τα οποία αφορούν πολιτικά, κοινωνικά ή τεχνικά θέματα. Επιπλέον, σημαντική είναι και η πολιτική του πορεία, εφόσον συμμετείχε στο αντιπολεμικό κίνημα κατά τη διάρκεια των σπουδών στην Αμερική, αλλά και οι δράσεις του στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Σπύρος Καβουνίδης. Πηγή Εικόνας: epikentro.gr

Μια συλλογή από λόγια, από κείμενα που αρθρογράφησε στα χρόνια της πορείας του ο Σπύρος Καβουνίδης, από τις εποχές του ως φοιτητής στην Αμερική των 60s και 70s, έως και τις κοντινές μας μέρες του κορωνοϊού. Οι εποχές των παιδιών των λουλουδιών, της ροκ, της γρήγορης και έντονης ζωής των νέων που διεκδικούσαν τότε τον νέο κόσμο, που διαδήλωναν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και κατά των φυλετικών ανισοτήτων, όλα αυτά τα στοιχεία του παρελθόντος αντικρίζουν την Αμερική του σήμερα και αντιπαραβάλλονται με όσες παθογένειες εξακολουθούν να την ταλανίζουν, το ελληνικό πανεπιστήμιο, τις πολιτικές εξελίξεις, φιγούρες που απασχολούν ή απασχόλησαν την κοινή γνώμη ή και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανά διαστήματα.

Μια μίξη από λόγια που γράφτηκαν πάνω στην επικαιρότητα και με αφορμή αυτήν και δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες Τα Νέα, Tο Βήμα, την Καθημερινή, την Athens Voice… και δημοσιεύτηκαν τώρα συγκεντρωμένα όλα από τις Eκδόσεις Επίκεντρο. Διαβάζονται αυτοτελή και είναι ιδανικά για οποιαδήποτε ώρα, ακόμη και για μικρές αναμονές. Ένα άρθρο τη φορά, πολλά άρθρα τη φορά, μπορείς να το διαβάσεις όλο σε μία μέρα ή να περάσεις μαζί του μεγάλο μέρος του καλοκαιριού. Η επιλογή είναι δική σου.

Πηγή Εικόνας: magnesianews.gr

Νοσταλγικές εποχές του παρελθόντος, πρόσφατα γεγονότα που ενδιαφέρουν άμεσα το αναγνωστικό κοινό, άρθρα που ίσως και να έχουμε πέσει πάνω τους ήδη σε κάποια δημοσίευση και πάντα προκαλούν το ενδιαφέρον, ακόμη και μουσικές λίστες που θα μπορούσαν να πλαισιώνουν τα γεγονότα. Μια πλούσια συλλογή πληροφοριών και γνωμών, και ας είναι μικρή στην έκταση. Και μέσα σε όλα, σε γεγονότα εμψυχωτικά ή άσχημα, σε καραντίνες, απομόνωση και στις πιο απελευθερωμένες μέρες, σε κοινωνικούς προβληματισμούς, κλείνει αυτή η συλλογή με ένα κεφάλαιο-μήνυμα αισιοδοξίας. «Όνειρα με λόγια» ονομάστηκε και τελειώνει περιβάλλοντάς μας με ελπίδα. Ένα βιβλίο-παρατήρηση που εύκολα διαβάζεται και ευχάριστα το κουβαλάς μαζί σου…


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δώρα Νικολάου
Δώρα Νικολάου
Γεννημένη το 2000 στην Αθήνα, αλλά μεγαλωμένη στα Χανιά, επέστρεψε πίσω στην Πρωτεύουσα για να σπουδάσει στη Νομική σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, στο οποίο διανύει και το τέταρτο έτος σπουδών. Φανατική σινεφίλ και λάτρης του θεάτρου, των καλών τεχνών και της λογοτεχνίας ψάχνει πάντα νέες καλλιτεχνικές και δημιουργικές δραστηριότητες. Παράλληλα, έχει μεγάλη αγάπη στα ταξίδια, τις καινούριες εμπειρίες και την επαφή με την τέχνη διεθνώς, ώστε να αναζητά διαρκώς τον επόμενο προορισμό της.