30.7 C
Athens
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΗ βιώσιμη ανάπτυξη ανήκει στο προσεχές μέλλον και στην Ελλάδα

Η βιώσιμη ανάπτυξη ανήκει στο προσεχές μέλλον και στην Ελλάδα


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank – EIB) ενέκρινε τη χορήγηση δεκαετούς δανείου ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ στην Εlval, τον τομέα έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor, χρηματοδοτώντας το 50% της νέας της επένδυσης.

Η πρώτη φάση του πενταετούς επενδυτικού προγράμματος της ElvalHalcor, με στόχο τη σταδιακή αύξηση της συνολικής παραγωγικής της δυνατότητας σε προϊόντα έλασης αλουμινίου σε πάνω από 500.000 τόνους ανά έτος, ολοκληρώθηκε το 2020, με την εγκατάσταση του τετραπλού θερμού ελάστρου Tandem στο εργοστάσιο της Εlval στα Οινόφυτα.

H νέα επένδυση αφορά την υλοποίηση της δεύτερης φάσης του επενδυτικού προγράμματος με επιπλέον 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα άκαμπτης συσκευασίας και άλλα προϊόντα αλουμινίου, που ισχυροποιούνται λόγω των διεθνών μεγα-τάσεων.

Πηγή εικόνας: eKathimerini.com

Η επένδυση αυτή, αποτελούμενη από ένα νέο ψυχρό έλαστρο, μια νέα γραμμή βαφής με τον αντίστοιχο εξοπλισμό, έναν νέο φούρνο απολακοποίησης και αυξημένη δυναμικότητα για παραγωγή πλακών, θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του συνολικού αποτυπώματος της εταιρείας. Η απόδοση των νέων μηχανών και του σχετικού εξοπλισμού θα υποστηρίξει τους στόχους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας του εργοστασίου και θα ελαττώσει τα ποσοστά επιστροφών, μειώνοντας, έτσι, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα άνθρακα της εταιρείας. Η επένδυση είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις αρχές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0) και αναμένεται να δημιουργήσει 114 νέες θέσεις εργασίας.

Η νέα αυτή συνεργασία, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Elval, τομέα έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor, ανακοινώθηκε στην Αθήνα την Τετάρτη 13 Απριλίου, σε  τελετή υπογραφής της δανειακής σύμβασης από τον Πρόεδρο της ΕΙΒ, κ. Werner Hoyer, και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ElvalHalcor, κ. Μιχάλη Στασινόπουλο.

«Η αύξηση της παραγωγικότητας, η καινοτομία και η εξωστρέφεια αποτελούν στρατηγικούς πυλώνες ανάπτυξης για την Elval. Το δάνειο της ΕΙΒ θεμελιώνει το τεχνολογικά πρωτοπόρο πλάνο επενδύσεων του τομέα έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor, ενισχύει την παρουσία της ελληνικής βιομηχανίας στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων μεγα-τάσεων και συμβάλλει στην κυκλική και ψηφιακή οικονομία, στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς και στην επίτευξη του στόχου για κλιματική ουδετερότητα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά την ΕΙΒ και τον Πρόεδρό της, κ. Werner Hoyer, για την παρουσία του και τη διαρκή υποστήριξη των προσπάθειών μας», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. της ElvalHalcor.

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. της ElvalHalcor, Μιχάλης Στασινόπουλος. Πηγή εικόνας: NewMoney

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ευτυχής που χορηγεί αυτήν τη χρηματοδότηση ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να επιταχυνθεί η επένδυση της ElvalHalcor στην καινοτομία, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την ανακύκλωση. Αυτή η οραματική επένδυση θα ενισχύσει τη βιώσιμη παραγωγή σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες αλουμινίου στην Ευρώπη, ως μέρος της ευρύτερης υποστήριξής μας προς επιχειρήσεις με επενδύσεις μετασχηματισμού του ιδιωτικού τομέα»,  είπε ο Πρόεδρος της ΕΙΒ, κ. Werner Hoyer.

Η Elval αποτελεί τον τομέα έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor και μια από τις κορυφαίες βιομηχανίες έλασης αλουμινίου διεθνώς. Για σχεδόν 50 χρόνια, η Elval αναγνωρίζεται ως ο αξιόπιστος συνεργάτης και πρωτοπόρος παραγωγός προϊόντων αλουμινίου με ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων υψηλής ποιότητας για αγορές, όπως η συσκευασία, η δόμηση και οι κατασκευές, η ναυπηγική, η αυτοκινητοβιομηχανία, η ενέργεια και η θέρμανση-ψύξη-κλιματισμός. Μέσω ενός ισχυρού εμπορικού δικτύου σε 21 χώρες, η Elval εξάγει πάνω από το  80% της παραγωγής της σε περισσότερες από 60 χώρες, προσφέροντας βιώσιμες και ανταγωνιστικές λύσεις, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και των πιο απαιτητικών πελατών παγκοσμίως.

Οι παγκόσμιες μεγα-τάσεις στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως η κλιματική ουδετερότητα και η καθαρή κυκλική οικονομία, αλλά και η αστικοποίηση, αποτελούν σημαντικούς μοχλούς ανάπτυξης, αυξάνοντας τη ζήτηση των προϊόντων έλασης αλουμινίου σε διάφορες αγορές, στις οποίες η Elval αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα. Το αλουμίνιο είναι ανακυκλώσιμο, βιώσιμο  και προκαλεί μικρές εκπομπές άνθρακα, καθώς ανακυκλώνεται. Τα κουτιά αλουμινίου ανακυκλώνονται αέναα, με διαδικασία ανακύκλωσης «κλειστού βρόγχου», χωρίς να αλλοιώνονται οι ιδιότητες και η αρχική τους ποιότητα.

Το πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης της ElvalHalcor. Πηγή εικόνας: ElvalHalcor

Η συμφωνία αυτή είναι το αποτέλεσμα πολύμηνης συνεργασίας μεταξύ της Elval, του τομέα έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor και της EIB, καθώς η εταιρεία εργάζεται για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω των προϊόντων και του τρόπου λειτουργίας της.

Πληροφοριακά, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χορηγήσει 8 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα σε όλη την Ελλάδα. Η ElvalHalcor είναι μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως εταιρείες παραγωγής αλουμινίου και χαλκού. Η εταιρεία διαθέτει πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας και τεχνογνωσίας, ισχυρή παραγωγική βάση με 17 εργοστασιακές μονάδες και εμπορική παρουσία σε πάνω από 94 χώρες. Προσφέρει βιώσιμες λύσεις και προϊόντα σε δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές, όπως οι συσκευασίες, οι μεταφορές, η δόμηση και κατασκευές, η θέρμανση, η ψύξη και ο κλιματισμός και οι ΑΠΕ.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Greece: EIB and Elval, the Aluminium Rolling Division of ElvalHalcor, announce new €75 million financing agreement to enable sustainable progress, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.