16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ βιομηχανική ανάπτυξη μπορεί να είναι πια βιώσιμη

Η βιομηχανική ανάπτυξη μπορεί να είναι πια βιώσιμη


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Σε συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο, ο Gerd Müller, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO,) και ο Werner Hoyer, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), υπέγραψαν κοινή δήλωση για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων, δραστηριότητες στον τομέα της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στη χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη εκβιομηχάνιση, την καινοτομία και τις ανθεκτικές υποδομές.

Οι κοινοί τομείς συνεργασίας περιλαμβάνουν την κυκλική οικονομία, ιδίως μέσω του προγράμματος “SWITCH to Circular Economy Value Chains”· καθαρή ενέργεια και δράση για την κλιματική αλλαγή· ανάπτυξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων· πρόσβαση σε χρηματοδότηση και επενδυτική υποστήριξη· φαρμακευτική παραγωγή και παραγωγή εμβολίων· βιώσιμες μεταφορές και ηλεκτροκίνηση· και η ψηφιοποίηση και η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

Πηγή εικόνας: circularinnovationlab.com

Ο Γενικός Διευθυντής της UNIDO, Gerd Müller, είπε στον Πρόεδρο της ΕΤΕπ, Werner Hoyer, «Έχουμε μια μακροχρόνια και εξαιρετική προσωπική και επαγγελματική σχέση. Είμαι πολύ χαρούμενος που ενισχύω τη συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών μας για την παροχή καινοτόμων και συγκεκριμένων λύσεων για μια παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 και μια μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Μαζί, μπορούμε να οικοδομήσουμε γέφυρες μεταξύ αναπτυσσόμενων χωρών, αναδυόμενων αγορών και ευρωπαϊκών χωρών εταίρων και να προωθήσουμε την παγκόσμια αλληλεγγύη. Αυτό χρειάζεται επειγόντως!».

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer, δήλωσε: «Η πολυμερής συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για τη μόχλευση των ιδιωτικών επενδύσεων και για να γίνουν οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο ανθεκτικές και βιώσιμες. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανανεώσω τη συνεργασία μας με την UNIDO, η οποία είναι βασικός εταίρος για την προώθηση μιας χωρίς αποκλεισμούς πράσινη μετάβαση παγκοσμίως. Μέσω της EIB Global, του νέου μας κλάδου για διεθνή ανάπτυξη και συνεργασίες, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη μείωση της φτώχειας και την ενίσχυση των επενδύσεων σε βιώσιμες υποδομές. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε τη μακρόχρονη και γόνιμη συνεργασία μας στον νέο σας ρόλο ως Γενικός Διευθυντής της UNIDO», είπε στον Gerd Müller.

Πηγή εικόνας: unido.org

Τα δύο ιδρύματα σκοπεύουν να διερευνήσουν ευκαιρίες συνεργασίας ιδιαίτερα στην Αφρική, στις χώρες του Προγράμματος Εταιρικής Σχέσης Χώρας (PCP) της UNIDO, καθώς και στο πλαίσιο των χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ), όπου η ΕΤΕπ δραστηριοποιείται ιδιαίτερα. Άλλες πιθανές γεωγραφικές περιοχές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την Ανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, την Κεντρική Ασία, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, όπου και τα δύο ιδρύματα λειτουργούν ήδη.

Η UNIDO και η ΕΤΕπ συμφώνησαν επίσης να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν επιχειρήσεις αντιμετώπισης κρίσεων και ταχείας αντίδρασης όταν χρειάζεται, όπως πρωτοβουλίες υποστήριξης του COVID-19 ή δραστηριότητες για τη διασφάλιση ανθεκτικής βιομηχανικής παραγωγής και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚH ΠΗΓH

  • UNIDO and the EIB to enhance cooperation on promoting inclusive and sustainable industrial development, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.