19.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΓιατί βλέπουμε όνειρα;

Γιατί βλέπουμε όνειρα;


Της Μαρίας Ζωγοπούλου,

Είναι αυτά τα πρωινά που ξυπνάς με απορία αν βλέπεις κάποιο όνειρο ή αν έχεις ξυπνήσει, και αναρωτιέσαι τι συνέβη στην πραγματικότητα και τι όχι. Παίρνει μερικά δευτερόλεπτα να σκεφτείς που βρίσκεσαι; Τι έγινε; Και τότε καταλαβαίνεις ότι έχεις δει ένα πολύ έντονο όνειρο και τίποτα στην πραγματικότητα δεν είναι αλήθεια; Ή μήπως κατά βάθος είναι η αλήθεια μας, αλλά αρνούμαστε να τη ζήσουμε;

Πολλές φορές τα όνειρα πηγάζουν από όμορφα και ευχάριστα συναισθήματα και η μορφή τους αποκτά θετικό πρόσημο, είναι αυτά τα όνειρα που μας βρίσκει το πρωί με ένα χαμόγελο, με καλή διάθεση και όρεξη. Από την άλλη, υπάρχουν στιγμές που μας κατακλύζουν αρνητικά συναισθήματα όπως, το άγχος, το στρες, οι φοβίες μας, και τα όνειρα μετατρέπονται σε εφιάλτες που μας ξυπνούν με τόσο απότομο και βίαιο τρόπο που μας κόβεται η ανάσα. Φυσικά όμως, υπάρχουν και εκείνα τα πρωινά που ξυπνάμε και δεν έχουμε δει κανένα όνειρο ή μάλλον δεν θυμόμαστε τα όνειρά μας και συνήθως τις περισσότερες φορές συμβαίνει κάπως έτσι.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι βλέπουν όνειρα κάθε φορά που κοιμούνται ακόμη και αν δε θυμούνται το όνειρό τους όταν ξυπνούν. Μάλιστα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι κάθε βράδυ οι άνθρωποι συνήθως βλέπουμε πολλά όνειρα και όχι μόνο αυτό που μπορεί να θυμηθούμε το πρωί. Αυτό ισχύει τόσο για τους ενήλικες όσο για τα παιδιά και τα βρέφη, όπου διαρκεί περίπου για δύο ώρες κατά τη φάση του ύπνου. Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα όνειρα που βλέπουμε κάθε βράδυ συνήθως διαρκούν μερικά λεπτά, πιο συγκεκριμένα από πέντε ως 20 λεπτά.

Πηγή εικόνας: newsbomb.gr

Γιατί όμως, βλέπουμε όνειρα;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές θεωρίες που προσπαθούν να δώσουν μία εξήγηση στο λόγο και το σκοπό των ονείρων. Μερικές από αυτές, εστιάζουν στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος εξακολουθεί να είναι ενεργός ακόμα και όταν εμείς κοιμόμαστε, και πιο συγκεκριμένα όταν ονειρευόμαστε, δηλαδή στη φάση ύπνου RΕΜ. Έτσι, το μυαλό συνεχίζει να κάνει σκέψεις και να προσπαθεί να επιλύσει τυχόν προβλήματα που μας απασχολούν την εκάστοτε χρονική περίοδο. Πολλές φορές, αυτές οι σκέψεις αφορούν τις ανησυχίες και τις δυσκολίες που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας και ο εγκέφαλος συνεχίζει να δουλεύει με σκοπό να βρει λύση. Σύμφωνα με τον Φρόιντ, τα όνειρα ανοίγουν την πόρτα του ασυνείδητου και είναι ένας τρόπος να συνδεθούμε με βαθύτερες ανάγκες και επιθυμίες μας που έχουμε καταπιέσει και που θέλουμε να ικανοποιήσουμε.

Για το λόγο αυτό, τα περισσότερα όνειρα μπορεί να αφορούν κυρίως αρνητικά συναισθήματα με σκοπό να φωτίσουν το σημείο με τις ανάγκες μας που έχουν υποστεί καταπίεση για να μπορέσει να επέλθει αναγνώριση και επίλυση. Επίσης, μια άλλη εξήγηση δίνει έμφαση στον τρόπο ζωής του ατόμου, δηλαδή αν ζει σε ένα περιβάλλον που κυριαρχεί το άγχος, το στρες, η ανασφάλεια και άλλα αρνητικά συναισθήματα που εμποδίζουν την ευτυχία να ανθίσει.

Πολλές φορές τα όνειρα προσπαθούν να μας δείξουν τι συμβαίνει βαθιά μέσα μας, χωρίς τη λογική του συνειδητού και κάπου εκεί μπερδεύεται η πραγματικότητα με το όνειρο. Σε κάθε περίπτωση, το όνειρο αφορά μια δική μας πραγματικότητα που ίσως ήρθε η ώρα να αντικρίσουμε και με ανοιχτά μάτια.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Ζωγοπούλου
Μαρία Ζωγοπούλου
Γεννήθηκε το 1996 στην Αθήνα, όπου και ζει μόνιμα. Έχει πτυχίο στον κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων με κατεύθυνση το Μάρκετινγκ. Σπουδάζει ψυχολογία, ασχολείται με το χορό και της αρέσουν τα ταξίδια. Αγαπημένη φράση «η ευτυχία είναι απόφαση».