12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚινητά και Παρέα: Ήρθε η ώρα να τα διαχωρίσεις

Κινητά και Παρέα: Ήρθε η ώρα να τα διαχωρίσεις


Tης Εβελίνας Στεφανάκη, 

Έλα παραδέξου το, έχεις βρεθεί κι εσύ ως έφηβος σε παρέα που όλοι ήταν στα κινητά και δεν κάνατε απολύτως τίποτα. Για την ακρίβεια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι από τη στιγμή που μπήκε για τα καλά η τεχνολογία στη ζωή μας, η διασκέδαση έχει αλλάξει ριζικά. Σαν να αντικαταστήσαμε τις διαπροσωπικές σχέσεις με διαδικτυακές.

Πλέον, ακόμα και παιδιά νηπίου, περνούν τον χρόνο τους μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή ή ενός tablet προκειμένου οι γονείς να κερδίσουν  λίγο παραπάνω χρόνο ησυχίας. Είναι ανησυχητικό επίσης το γεγονός, ότι μικρά παιδιά, ξέρουν να χειρίζονται άψογα και με μεγάλη ευκολία, κάθε είδους συσκευή, από κινητά και tablet έως υπολογιστές.  Καταλαβαίνω, είναι δύσκολο για τους  γονείς να απασχολούν διαρκώς τα παιδιά με εποικοδομητικές δραστηριότητες, αλλά νομίζω, η ζυγαριά γέρνει περισσότερο στην ουσιαστική διασκέδαση από την αποχαύνωση σε μια οθόνη. Εξάλλου, υπάρχουν τόσα πολλά που μπορεί να κάνει κανείς με το παιδί του, από ζωγραφιές, παζλ, επιτραπέζια, μέχρι κατασκευές, μαγειρική, βόλτα στη παιδική χαρά κτλ. Είναι σαφώς πολύ καλύτερο για ένα παιδί να έχει να θυμάται αργότερα ωραία παιχνίδια με γονείς και φίλους, παρά το απόλυτο κενό. Επιπλέον, μαθαίνει να διασκεδάζει ποιοτικά και όχι να ξοδεύει το χρόνο του σε ένα «χαζοκούτι».

Πηγή εικόνας: home-biology.gr

Προσωπικά, ανήκω στη γενιά που δεν γεννήθηκε με ένα κινητό στο χέρι και που πρόλαβε τα παιχνίδια στις πλατείες και στις γειτονιές και θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που πρόλαβα αυτό το κρυφτό και το κυνηγητό κάθε απόγευμα με τα παιδιά της γειτονιάς, παρόλο που μεγάλωσα σε πόλη. Τώρα, αυτό είναι σχεδόν «είδος υπό εξαφάνιση». Κάνοντας μια βόλτα σε καφετέριες και χώρους διασκέδασης, βλέπεις παντού νήπια με το κινητό ανά χείρας και γονείς αμέριμνους να πίνουν το καφέ τους.  Είναι φυσικό επακόλουθο λοιπόν, αυτή η κακή παιδική συνήθεια, να τα ακολουθεί και στα εφηβικά χρόνια.

Πάμε στο τώρα όμως. Απευθυνόμενη στους εφήβους και σε όλα τα παιδιά από 18-25 ετών, πόσες φορές έχετε κανονίσει να βγείτε για ένα καφέ ή για μία απλή βόλτα με τους φίλους σας και καταλήξατε να κάθεστε αμίλητοι και προσηλωμένοι στο κινητό; Είμαι σίγουρη, τις περισσότερες φορές. Τι φταίει όμως και αυτός ο περιβόητος καφές, έγινε ένα ατελείωτο σερφάρισμα στα social media; Ή μήπως έχετε εξαντλήσει όλα τα θέματα προς συζήτηση και δεν έχετε τι άλλο να πείτε;

Πηγή εικόνας: Shutterstock

Ξέρω, είναι δύσκολο να αποχωριστείς το πιο αγαπημένο και απαραίτητο αξεσουάρ που κουβαλάς πάνω σου από το πρωί μέχρι το βράδυ. Προσπάθησε όμως, έστω για λίγο, δοκιμαστικά, την επόμενη φορά που θα πας για καφέ, να το αφήσεις στην τσάντα σου και όχι πάνω στο τραπέζι. Κάλυψε το χρόνο που θα αφιέρωνες στην οθόνη του κινητού σου με μια συζήτηση για ό,τι σε απασχολεί. Αν πάλι δεν θες να πας για καφέ, όλα καλά. Πήγαινε για περπάτημα στο αγαπημένο σου μέρος, οργάνωσε μια εκδρομή με τη παρέα σου, δείτε όλοι μαζί μια ταινία, κάντε τουλάχιστον κάτι διαφορετικό από ότι θα έκανες και μόνος σου στο σπίτι. Στο κάτω κάτω, η οθόνη και τα social media δεν είναι το παν, στην ουσία κανείς δεν νοιάζεται για τα stories που ανέβασες στο Instagram, οι περισσότεροι τα προσπερνούν χωρίς καν να τα δουν και στα επόμενα 10 λεπτά τα έχουν ξεχάσει.

Σκέψου εν τέλει πόσο χρόνο από τη ζωή σου ξοδεύεις σε ανούσια πράγματα. Είναι το λιγότερο αστείο λοιπόν, να ξοδεύεις ανάλογο χρόνο ακόμα και όταν βγαίνεις για να περάσεις καλά. Κάνε πράγματα που σου αρέσουν και σε γεμίζουν. Τόσα σου πρότεινα· στην τελική σκέψου και κάτι μόνος σου! Και ένα τελευταίο tip: Όταν ξαναβγείς με τη παρέα, μάζεψε όλα τα κινητά σε μία τσάντα και δώσε τα πίσω πριν φύγετε. Θα ακούσεις αρκετή γκρίνια στην αρχή, αλλά τουλάχιστον αξίζει. Θα έχεις κερδίσει λίγο ουσιαστικό χρόνο με αληθινούς φίλους.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εβελίνα Στεφανάκη
Εβελίνα Στεφανάκη
Σπουδάζει Δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι 20 ετών, της αρέσει ο χορός και ιδιαίτερα οι λατινοαμερικάνικοι χοροί. Πρόσφατα αποφάσισε να δοκιμαστεί στην αρθρογραφία, μπαίνοντας στην ομάδα του OffLine Ρost. Λατρεύει τα ταξίδια, τις βόλτες με φίλους και τις εξορμήσεις στην φύση.