20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΒγήκαν οι Αμερικανοί επιχειρηματίες κερδισμένοι αναλόγως την Πολιτεία τους;

Βγήκαν οι Αμερικανοί επιχειρηματίες κερδισμένοι αναλόγως την Πολιτεία τους;


Της Μαριάννας Κώστα,

Η σύγκριση που ακολουθεί για την κατάταξη των 50 Πολιτειών της Αμερικής σε 10 ευρείες κατηγορίες ανταγωνιστικότητας πάρθηκαν κατά κύριο λόγο από τα στοιχεία της CNBC, με κεντρικό της ερώτημα: ποια Πολιτεία της Αμερικής διαθέτει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για να εξυπηρετήσει τις επιχειρήσεις το 2021; Ειδικότερα, οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για τα παρακάτω συγκριτικά στοιχεία αποτελούν δευτερογενή δεδομένα από τη συλλογή ευρημάτων της CNBC.

Συνολικά, η πρώτη Πολιτεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα είναι η Βιρτζίνια και δεύτερη η Βόρεια Καρολίνα, καθώς ακολουθούν στη λίστα οι Πολιτείες της Γιούτα και του Τέξας, οι οποίες βρίσκονται στην 3η και 4η θέση αντίστοιχα. Όσον αφορά την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, αυτή βρίσκεται στην 22η θέση, ενώ η Καλιφόρνια κατατάσσεται στην 33η θέση. Αντίστροφα, στις τελευταίες θέσεις εντοπίζονται η Πολιτεία της Χαβάης (49η θέση) και της Αλάσκας (50ή θέση) ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Virginia / Πηγή Εικόνας: Nations Online Project

Αναλυτικότερα, σχετικά με την κατάταξη που ερμηνεύει το κόστος επιχειρηματικής δραστηριότητας ανά Πολιτεία, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Οκλαχόμα και ακολουθεί το Οχάιο και η Λουϊζιάνα (2η και 3η θέση αντίστοιχα). Επιπλέον, στη 10η θέση βρίσκεται το Τέξας, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα σημειώνει η Πολιτεία της Νεβάδα, η οποία ανήκει στην 27η θέση. Αντίστοιχα, η Φλόριντα (32η), η Πολιτεία της Νέας Υόρκης (40ή) καθώς η Μασαχουσέτη (49η) και η Χαβάη βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι το κόστος για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις προαναφερθείσες Πολιτείες είναι ιδιαίτερα αυξημένο, συγκριτικά με τις Πολιτείες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης.

Στην τρίτη κατηγορία, όπου αναφέρεται το καθεστώς της ανάπτυξης των υποδομών, στην πρώτη θέση βρίσκεται το Ιλινόις, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί η Νεβάδα και η Ιντιάνα που καταλαμβάνει την 3η θέση. Αξιοσημείωτες είναι οι Πολιτείες της Φλόριντα (5η θέση), του Τέξας και της Νέας Υόρκης και της Πενσλυβάνιας, οι οποίες βρίσκονται στη 13η θέση, ενώ το καθεστώς υποδομών στην Καλιφόρνια την κατατάσσει στην 27η θέση. Σε χαμηλότερα επίπεδα, συναντούμε τη Νότια Ντακότα (48η θέση), την Αλάσκα (49η) και την Πολιτεία Μέιν που βρίσκεται τελευταία στην κατηγορία της.

Illinois / Πηγή Εικόνας: CU Camper

Στην τέταρτη κατηγορία της κατάταξης, η οποία συγκεκριμενοποιείται με το καθεστώς της υγείας, της ευζωίας και της ένταξης των εργαζομένων στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, στην πρώτη και δεύτερη θέση βρίσκεται η Πολιτεία του Βερμόνυ και της Χαβάης αντίστοιχα, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Νότια Ντακόντα και στην τέταρτη ανήκει η Μιννεσότα. Ακολουθούν σε μέτρια επίπεδα οι Πολιτείες της Μασαχουσέτης (8η θέση), του Νιου Τζέρσεϊ (10η θέση), της Βιρτζίνια (11η θέση), της Νέας Υόρκης (18η θέση) και της Καλιφόρνιας (26η θέση). Στην 40ή θέση βρίσκεται η Πολιτεία της Φλόριντα, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα ακολουθούν η Tζόρτζια (45η), το Tενεσί (46η), το Mιζούρι και η Nεβάδα αντίστοιχα (47ες) και εν τέλει η Πολιτεία του Tέξας (49η) και η Αριζόνα που έρχεται στην 50ή θέση.

Σχετικά με το εργατικό δυναμικό, το Τέξας (1η), το Κολοράντο (2η), η Βιρτζίνια (3η), η Καλιφόρνια (4η) και η Αριζόνα (5η) κατέχουν τις πρώτες θέσεις της κατάταξης, ενώ στις τελευταίες θέσεις του εργατικού δυναμικού βρίσκεται η Mοντάνα (48η), η Μέιν (49η) και η Πολιτεία του Βερμόντ (50ή), οι οποίες διαθέτουν τις μικρότερες επιδόσεις του εργατικού δυναμικού.

Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της κάθε Πολιτείας που συνδέεται με την επιχειρηματική δραστηριότητα, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Πολιτείες του Άινταχο (1η), του Tενεσί (2η), της Γιούτα (3η), της Βόρειας Καρολίνα (4η) και του Τέξας (5η), ενώ σε μέτριες επιδόσεις σημειώνονται οι Πολιτείες της Φλόριντα (11η), της Νέας Υόρκης (12η), της Βιρτζίνια (13ης) και μετέπειτα της Νεβάδα, που κατατάσσεται στην 23η θέση. Σύμφωνα με τη λίστα, οι Πολιτείες που είναι λιγότερο ευνοημένες από την οικονομική τους κατάσταση είναι το Νιου Τζέρσεϊ (39η), η Πενσυλβάνια (41η), το Ιλινόις (48η), η Χαβάη (49η) και η Λουϊζιάνα, η οποία ανήκει στην 50ή θέση της λίστας και ερμηνεύεται ως η τελευταία Πολιτεία στο πλαίσιο της οικονομικής επίδοσης στις Η.Π.Α.

Idaho / Πηγή Εικόνας: GEO

Οι Πολιτείες που κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το επίπεδο «φιλικές προς τις επιχειρήσεις» είναι στις πρώτες θέσεις η Νότια Ντακότα (1η), η Πολιτεία του Άινταχο (2η), της Βόρειας Ντακότα (3η) και της Γουαϊόμινγκ και της Μοντάνα, οι οποίες βρίσκονται στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα. Σε μέτρια επίπεδα εκτιμάται πως είναι η Πολιτεία του Κάνσας (15η), της Νεβάδα και της Αλάσκα που βρίσκονται και οι δύο στη 16η θέση, ενώ έκπληξη προκαλεί ότι οι Πολιτείες του Τέξας και της Μασαχουσέτης (32η και οι δύο), της Φλόριντα (37η), της Νέας Υόρκης (49η) και της Καλιφόρνια (50ή) ανήκουν στις Πολιτείες που ευνοούν σε μικρότερο βαθμό την ευκολία του επιχειρείν.

Επιπρόσθετα, στην κατηγορία που αφορά τη δυνατότητα πρόσβασης στο κεφάλαιο, στην πρώτη δεκάδα αναφέρονται οι Πολιτείες όπως η Καλιφόρνια (1η), η Νέα Υόρκη (2η), το Τέξας (3η), το Ιλινόις (4η), η Φλόριντα (5η), η Μασαχουσέτη (6η), το Οχάιο (7η) και εν τέλει η Βόρεια Καρολίνα (8η), η Βιρτζίνια (9η) και η Τζόρτζια (10η), ενώ σε μικρότερα επίπεδα συναντούμε στην κατάταξη τις Πολιτείες των Γουαϊόμινγκ και Βερμόντ, οι οποίες βρίσκονται και οι δύο στην 49η θέση.

California / Πηγή Εικόνας: CNN

Σε στοιχεία που αφορούν άμεσα τους πόρους για το ανθρώπινο κεφάλαιο και ειδικότερα για το καθεστώς της εκπαίδευσης, στις τρείς πρώτες θέσεις βρίσκεται η Πολιτεία της Μασαχουσσέτης (1η), της Βιρτζινία (2η) και του Νιου Τζέρσεϊ (3η), ενώ η Νέα Υόρκη κατατάσσεται στην 9η θέση, καθώς η Φλόριντα (27η), το Τέξας (33η) και η Καλιφόρνια (37η) διαθέτουν για το 2021 μέτρια ποιότητα εκπαίδευσης. Τουναντίον, οι τελευταίες Πολιτείες στη λίστα είναι κατά κύριο λόγο η Νεβάδα, που βρίσκεται στην 49η θέση, και η Οκλαχόμα, που βρίσκεται στην 50ή θέση των Πολιτειών, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι τελευταίες Πολιτείες μεριμνούν λιγότερο για την εκπαιδευτική διαδικασία των πολιτών της συγκριτικά με άλλες Πολιτείες της χώρας.

Εν τέλει, για την κατηγορία που εστιάζει στο κόστος ζωής των Αμερικανών πολιτών ανά Πολιτεία, στις ευνοϊκότερες θέσεις βρίσκεται το Μισισίπι (1ο), το Κάνσας (2ο ), η Oκλαχόμα (3η), η Πολιτεία του Αρκάνσας (4η) και του Mιζούρι (5η), ενώ στις τελευταίες θέσεις των Πολιτειών, όπου κατά βάση της σειράς παρατηρείται εντονότερα ο ακριβός τρόπος ζωής όπου απαιτεί υψηλό κατά Κεφαλήν εισόδημα για κάθε Αμερικανό σε αυτές τις περιοχές, ονομαστικά και κατά αύξουσα σειρά, είναι οι πολιτείες: Μασαχουσέτη (46η), Όρεγκον (47η), Καλιφόρνια (48η), Νέα Υόρκη (49η) και Χαβάη (50ή).


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • America’s Top States for Business, cnbc.com. Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριάννα Κώστα
Μαριάννα Κώστα
Γεννήθηκε το 2000 και κατάγεται από την Πέρδικα Θεσπρωτίας. Σπουδάζει στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντός της εστιάζει στις εξελίξεις της αγοράς εργασίας και σε διεθνή θέματα που επηρεάζουν τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις μεταξύ των κρατών. Στον ελεύθερο χρόνο της αναζητά θέματα που αφορούν τις επενδύσεις στο πλαίσιο του εμπορίου και της ναυτιλίας. Γνωρίζει Αγγλικά και μαθαίνει Μανδαρινικά Κινέζικα. Μακροπρόθεσμα, φιλοδοξεί να κάνει μεταπτυχιακό στην Ναυτιλία.