15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομία«Ανανεώσιμη» χρηματοδότηση στη χώρα των Ιβήρων

«Ανανεώσιμη» χρηματοδότηση στη χώρα των Ιβήρων


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψε συμφωνία, βάσει της οποίας θα χορηγεί δάνεια unitranche για ηλιακά φωτοβολταϊκά και χερσαία αιολικά έργα στην Ισπανία και την Πορτογαλία από το 2021 έως το 2024. Αυτά τα έργα δεν θα χρειάζονται συμφωνίες αγοράς ενέργειας (PPAs) για τη λήψη δανείων unitranche, που συνδυάζουν δύο μέρη (tranches) χρηματοδότησης (senior και junior) σε ένα ενιαίο δάνειο.

Η ΕΤΕπ θα ενεργεί ως ο κύριος δανειστής σε ένα επενδυτικό ταμείο που διαχειρίζεται ο Ben Oldman, το οποίο με τη σειρά του θα δανείζει τα κεφάλαια ως δάνεια γεφύρωσης στους τελικούς δικαιούχους ως ανώτερο χρέος, συνήθως μέσω οχημάτων ειδικού σκοπού (SPV) που δημιουργούνται για την υλοποίηση των έργων. Ο Ben Oldman είναι διαχειριστής εναλλακτικών επενδύσεων και θα χειριστεί την προέλευση των δανείων.

Το έργο αναμένεται να παράγει περίπου 430 MW νέας ανανεώσιμης ενέργειας, που ισοδυναμεί με την ετήσια χρήση ενέργειας περισσότερων από 200.000 νοικοκυριών. Ως εκ τούτου, θα συμβάλλει στους εθνικούς στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ορίζονται στα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Πηγή εικόνας: insightvacations.com

Επιπλέον, η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συμβάλλει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην κοινωνική συνοχή. Το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού προγράμματος θα βρίσκεται σε μεταβατικές και λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες που καλύπτονται από την πολιτική συνοχής της ΕΕ (80%) και η πλήρης εφαρμογή του θα συμβάλει στη δημιουργία 720 θέσεων εργασίας κατά τη φάση υλοποίησης, ενισχύοντας την οικονομική ανάκαμψη αυτών των περιοχών που επλήγησαν δύσκολα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Απλά και γρήγορα στην εφαρμογή, τα γεφυρωμένα δάνεια καλύπτουν ένα χρηματοδοτικό κενό που αντιμετωπίζουν οι μεσαίου μεγέθους φορείς, δίνοντάς τους πρόσβαση στα κεφάλαια που χρειάζονται για να περάσουν από το στάδιο «έτοιμης κατασκευής» στη φάση λειτουργίας, επιταχύνοντας την υλοποίηση του έργου. Τα δάνεια αυτά θα χρηματοδοτηθούν σε ίσα μέρη (50:50) από ομόλογα junior που έχουν εγγραφεί από επενδυτές (μέχρι 100 εκατ. ευρώ) και από το δάνειο κεφαλαίου που παρέχει η ΕΤΕπ (έως 100 εκατ. ευρώ). Ο Μπεν Όλντμαν θα είναι μέτοχος του αποθεματικού επενδυτικού ταμείου και θα εγγραφεί επίσης μερικά από τα junior ομόλογα. Ο στόχος για τα επόμενα τρία χρόνια είναι η εξασφάλιση 200 εκατομμυρίων ευρώ σε έξι έως δέκα δάνεια unitranche σε τουλάχιστον τρεις δικαιούχους φορείς.

Πηγή εικόνας: eib.org

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Ricardo Mourinho Félix δήλωσε: «Ως τράπεζα της ΕΕ για το κλίμα, η ΕΤΕπ σέβεται τη δέσμευσή της για την πράσινη ανάκαμψη στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας την κατασκευή βιώσιμων υποδομών, ενισχύοντας παράλληλα τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έχουν τεράστιες δυνατότητες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η τράπεζα της ΕΕ είναι στην ευχάριστη θέση να παράσχει όλη την υποστήριξή μας στις επενδύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων, για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την απαλλαγή της οικονομίας από τον άνθρακα».

Ο ιδρυτής του Ben Oldman, Isaac Benzaquen, πρόσθεσε: «Η χρηματοδότηση γεφυρών σε τομείς όπου υπάρχει σαφής ανάγκη για μεταβατικό κεφάλαιο, εξακολουθεί να κατατάσσεται μεταξύ των βασικών τομέων εστίασης του Ben Oldman. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το νέο κοινό πρόγραμμα χρηματοδότησης γεφυρών με την ΕΤΕπ προσφέρει μια καινοτόμο και απαραίτητη λύση για την προώθηση της ανάπτυξης της πράσινης ενέργειας στην Ισπανία και την Πορτογαλία».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • Spain: EIB to provide €100 million to co-finance solar photovoltaic and wind energy projects on the Iberian Peninsula, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.