21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠράγματα που συμβαίνουν μόνο με τους κολλητούς μας φίλους

Πράγματα που συμβαίνουν μόνο με τους κολλητούς μας φίλους


Του Νικηφόρου Παγώνη,

Φιλία ή αλλιώς η οικογένεια που εμείς επιλέγουμε όλα της τα μέλη. Σε μια αληθινή φιλία πάντα θα υπάρχει ο αλληλοσεβασμός, η αλληλοεκτίμηση, όπως επίσης και ένα βαθύ ουσιαστικό δέσιμο το οποίο μπορεί να προσφέρει πολλά όμορφα συναισθήματα στον καθένα από εμάς. Οι αληθινοί φίλοι δίνουν χώρο στους φίλους τους να εκφραστούν και να δημιουργήσουν, πάντα βρισκόμενοι στο πλευρό τους. Έχοντας στενούς φίλους, κολλητούς φίλους ή και ακόμα φίλους με τους οποίους έχουμε μοιραστεί αρκετά μαζί, αποκτούμε ξαφνικά κάποιες «υπερφυσικές» δυνάμεις στην επικοινωνία μας που δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα αποκτήσουμε. Ας δούμε λοιπόν, μερικά πράγματα που κάνουμε και λέμε με τους φίλους μας που σε εμάς φαίνονται φυσιολογικά, αλλά κάποιος τρίτος θα τα θεωρήσει κάπως περίεργα.

Πηγή εικόνας: shape.com

Η συνεννόηση με τα μάτια

Είναι το σημείο όπου οι λέξεις είναι περιττές. Με ένα μας μόνο βλέμμα, οι φίλοι μας μπορούν να καταλάβουν τη διάθεσή μας, το συναίσθημά μας για μια κατάσταση και όλα όσα θέλουμε να πούμε, αλλά δε μπορούμε. Ακούγεται εξωπραγματικό αλλά αν παρατηρήσουμε γύρω μας θα δούμε ανθρώπους να επικοινωνούν με το βλέμμα και τις εκφράσεις των προσώπων τους, χωρίς να χρειαστεί να πουν πολλά λόγια. Αυτό φυσικά οφείλεται στην οικειότητα των ατόμων και στα βιώματα κοινών καταστάσεων που βοηθούν σε αυτήν, τη χωρίς λέξεις επικοινωνία.

Οι ευρηματικές ονομασίες/μυστικοί κώδικες

Ακούγοντας δύο ή και παραπάνω φίλους να μιλάνε, αντιλαμβανόμαστε ότι ενδεχομένως χρησιμοποιούν περίεργες λέξεις για να περιγράψουν ένα πρόσωπο, ένα χώρο ή μια κατάσταση. Ένα κυπαρίσσι, ένα πεζοδρόμιο, ο ωκεανός, μια γάτα ή το μπλε μέρος μπορούν να ακούγονται άκρως ακατανόητα για κάποιον σε μια πρόταση, όμως οι καλοί φίλοι τα έχουν συνδέσει με διάφορα, χρησιμοποιώντας έτσι έναν «μυστικό κώδικα» για να μπορούν να μιλούν ελεύθερα για πρόσωπα και καταστάσεις χωρίς κανείς να μπορεί να επέμβει. Εκτός από τη δημιουργικότητα των ονομασιών, σίγουρα είναι κάτι το οποίο μπορούν να φέρνουν στη μνήμη τους με έναν ευχάριστο τρόπο, ακόμη και αν αυτό αφορά ένα δυσάρεστο ζήτημα.

Η αντικειμενικότητα

Ένας καλός φίλος που νοιάζεται για εμάς, εκτός από τη δική του προσωπική ανάπτυξη επιδιώκει και τη δική μας, πνευματική και ψυχική ανάταση· Είναι πάντα αντικειμενικός και ειλικρινής με εμάς. Δε θα επιδιώξει να μας πει πράγματα με σκοπό να μας «χρυσώνει» το χάπι, όπως επίσης δε θα συμφωνεί συνέχεια με όσα λέμε και κάνουμε, γεγονός που θα μας το επισημαίνει με έναν τρόπο που θα είναι μεν ευθύς και σαφής, αλλά ποτέ προσβλητικός. Η θέαση που θα έχει για τα πράγματα που μας αφορούν ως τρίτος παρατηρητής θα είναι πάντα αντικειμενική, ενώ όλα όσα μας λέει θα έχουν ειλικρίνεια, χωρίς να κρύβεται καμία άλλη επιβλαβής πρόθεση.

Οι λεπτομέρειες

Ο σωστός φίλος που σέβεται τον εαυτό του θα θυμάται όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που κάποτε είχαν το 100% της προσοχής μας. Αυτές μπορεί να είναι, είτε αστείες, όπως μια άβολη στιγμή ή κάτι το οποίο ειπώθηκε με έναν τρόπο που έκανε τους άλλους να γελάσουν, είτε δυσάρεστες, όπως μια λάθος κατάσταση που δεν έπρεπε να συμβεί ή πράγματα τα οποία έγιναν και μας ταλαιπώρησαν. Οι λεπτομέρειες αυτές θα είναι πάντα στο μυαλό των φίλων μας για να μας τις υπενθυμίζουν, είτε για να θυμηθούμε μια αστεία στιγμή, είτε να προστατευτούμε από κάποιο άτομο ή κάποια κατάσταση. Φυσικά, ένας καλός φίλος δεν είναι απαραίτητα εκείνος που θυμάται με λεπτομέρεια τη ζωή του άλλου, αλλά εκείνος που θα χρησιμοποιήσει αυτές τις λεπτομέρειες με σκοπό να επιστήσει την προσοχή ή να δημιουργήσει ένα ευχάριστο χιουμοριστικό κλίμα.

Η ελευθερία

Όταν δύο ή περισσότερα άτομα είναι κολλητοί ή πολύ καλοί φίλοι έχουν την ελευθερία να είναι αυτό που αισθάνονται χωρίς να φοβούνται την κριτική. Ένας καλός φίλος θα νιώσει τόση ελευθερία ώστε να καλέσει στις 4 τα ξημερώματα με σκοπό να μας υπενθυμίσει κάτι που ξεχάσαμε, θα μας αγοράσει εκείνο το κάτι που είδε σε κάποιο κατάστημα και μας θυμήθηκε, θα μας «υποχρεώσει» να φάμε εκείνο το φαγητό που έφτιαξε από μια συνταγή στο διαδίκτυο, θα έρθει να μας πάρει για μια γρήγορη βόλτα, αν καταλάβει ότι δεν είμαστε καλά, και θα μας υπενθυμίσει την αξία μας και την αυθεντικότητά μας. Αυτές οι φαινομενικά «μικρές» ελευθερίες μπορούν να φτιάξουν την ημέρα ή και ολόκληρη τη ζωή κάποιου. Εκτός από αυτές τις ελευθερίες, υπάρχουν και οι πιο σοβαρές, όπως το να διαφωνήσει μαζί μας με επιχειρήματα για κάποιο σημαντικό ζήτημα ή να αποκτήσει έναν πιο έντονο τρόπο όταν μας βλέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη, πάντα όμως με σεβασμό και δίχως το φόβο μη μας γίνει δυσάρεστη αυτή η κατάσταση, αφού μακροπρόθεσμα όλα αυτά θα συμβάλουν στην αυτοβελτίωσή μας.

Πηγή εικόνας: shape.com

Η φιλία, η στενή φιλία, η ανιδιοτελής αγάπη που δείχνουμε στους τόσο κοντινούς μας ανθρώπους μπορεί να μας προσφέρει πληθώρα θετικών συναισθημάτων. Οι φίλοι θα είναι πάντα εκεί για να μας στηρίζουν και να μας βοηθούν να εξελισσόμαστε, χτίζοντας έτσι μια υγιή σχέση. Θα είναι εκεί για να μας δουν στα καλύτερά μας και να χαρούν με τη χαρά μας δίχως ζήλια, όπως αντίστοιχα θα μας συμπονέσουν στη λύπη μας δίχως κακία και χαρά. Θα είναι εκεί για να μας θυμίζουν ότι ο άνθρωπος είναι ένα ον που έχει φτιαχτεί για να ζει με ανθρώπους και να χτίζει όμορφες σχέσεις.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Αληθινός φίλος θα πει… Τα 6 χαρακτηριστικά που καθιστούν κάποιον κολλητό σου!, neopolis.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικηφόρος Παγώνης
Νικηφόρος Παγώνης
Γεννήθηκε το 2002 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών του στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μιλάει Αγγλικά και μαθαίνει Γερμανικά. Η συνεχής ενασχόλησή του με τη γραπτή έκφραση και ο προβληματισμός του για το κοινωνικό γίγνεσθαι τον ενέπνευσαν να ασχοληθεί με την αρθρογραφία. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την ενημέρωση για την επικαιρότητα, την ανάγνωση βιβλίων και τις βόλτες στη θάλασσα.