20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΟι πρώτες ετοιμασίες του Trump για τις ενδιάμεσες εκλογές ξεκίνησαν στην Αριζόνα

Οι πρώτες ετοιμασίες του Trump για τις ενδιάμεσες εκλογές ξεκίνησαν στην Αριζόνα


Της Ροδάνθης Αλεξίου,

Στην κρίσιμη χρονιά των ενδιάμεσων εκλογών στις Η.Π.Α., γνωρίζουμε πλέον και επίσημα ότι ο τέως Πρόεδρος Trump θα αποτελεί μια από τις κεντρικές φιγούρες της αναμέτρησης. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήξαμε μετά το πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο του Ρεπουμπλικανού πολιτικού για το 2022 το περασμένο Σάββατο (15.01), στην πόλη Φλόρενς της Αριζόνας. Η επιλογή της τοποθεσίας από το επιτελείο του Trump δεν ήταν φυσικά τυχαία, καθώς υποστηρικτές του Trump ισχυρίζονται ότι ο Biden κέρδισε την Πολιτεία της Αριζόνας στις προεδρικές εκλογές με νοθεία. Μπορεί η διαφορά των δύο υποψηφίων το 2020 να ήταν μόνο κατά 10.000 ψήφους και ο Δημοκρατικός υποψήφιος να κέρδισε για πρώτη φορά από την εποχή του Clinton και δεύτερη φορά από την εποχή του Truman την υποστήριξη της συντηρητικής πολιτείας, εντούτοις δεν υπήρξαν φυσικά βάσιμα στοιχεία νοθείας και ήδη πριν από τις εκλογές μεγάλα ειδησιογραφικά κανάλια προέβλεπαν νίκη του Biden. Άλλοι λόγοι επικράτησης του δημοκρατικού υποψηφίου στην Αριζόνα ήταν η υποστήριξή του από Λατίνους ψηφοφόρους (59%), αλλά και από συντηρητικούς πολιτικά κατοίκους, λόγω της βοήθειας που δέχτηκε από την Cindy McCain, χήρα του δημοφιλή πολιτικού από την Αριζόνα και υποψήφιου Προέδρου το 2008, Ρεπουμπλικανού John McCain. Για τους Ρεπουμπλικανούς, όμως, ο Biden μόνο με νοθεία θα μπορούσε να κερδίσει την Πολιτεία.

Ο Donald Trump με την Kari Lake, υποψήφια Κυβερνήτης της Αριζόνας / Πηγή Εικόνας: Copper Courier

Ακολουθώντας την ίδια στρατηγική έναν χρόνο μετά, η Αριζόνα ήταν η πρώτη στάση του Trump στην προσπάθειά του να παρουσιάσει στους πολίτες τους υποψηφίους για τις ενδιάμεσες εκλογές που θα στηρίξει. Για την Πολιτεία της Αριζόνας ακούσαμε τρία βασικά ονόματα, τα οποία θα διεκδικήσουν πολιτικό αξίωμα σε μερικούς μήνες και προλόγισαν τον Trump στο συλλαλητήριο του Σαββάτου. Αρχικά, γνωρίσαμε την Kari Lake, την 52χρονη δημοσιογράφο και επιλογή του Trump για Κυβερνήτη της Αριζόνας. Η πρωτοεμφανιζόμενη στην πολιτική σκηνή Lake είναι οπαδός του κινήματος “Stop the Steal” και στην ομιλία της το προηγούμενο Σάββατο ανέφερε χαρακτηριστικά: «(υπάρχουν κάποια άτομα) που θα ήθελα να τα στείλω απευθείας στη φυλακή εδώ στην Φλόρενς. Οποιοσδήποτε ήταν μπλεγμένος στις “corrupt, shady, shoddy” εκλογές του 2020». Συμπλήρωσε φυσικά με την περίφημη φράση του κινήματος κατά του διεφθαρμένου «βάλτου» της Ουάσινγκτον: «Lock them up».

Την ομιλία της Lake τη συνόδευσε εκείνη του νομοθέτη από την Αριζόνα, Mark Finchem, ο οποίος θέλει να αναλάβει τη θέση του ανώτατου εκλογικού στελέχους της Πολιτείας, η οποία τώρα είναι στα χέρια ενός Δημοκρατικού. Ο Finchem πιστεύει και αυτός ότι οι Δημοκρατικοί έκλεψαν τις εκλογές από τον Trump, όπως και ο τρίτος ομιλητής της συγκέντρωσης, ο Ρεπουμπλικανός Αντιπρόσωπος στη Γερουσία Paul Gosar. Αναφορά πρέπει να γίνει στην αμφιλεγόμενη πολιτική φιγούρα του Gosar, αφού είχε δεχτεί έντονη κριτική και από το ίδιο του το κόμμα, όταν είχε ανεβάσει ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων, όπου σκότωνε μια Δημοκρατική Βουλευτή και επιτίθετο στον Biden.

Πηγή Εικόνας: Politico

Οι φόβοι των Αμερικάνων, που επιβεβαιώθηκαν με τις ομιλίες της επόμενης γενιάς Ρεπουμπλικανών πολιτικών, είναι ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες στις Η.Π.Α κλονίζονται. Όσο υποστηρίζεται επίσημα από πολιτικούς με εξουσία ότι υπήρχε νοθεία για την πιο σημαντική θέση στην αμερικανική πολιτική σκηνή, μέτρα που θα περιορίζουν τα εκλογικά δικαιώματα χιλιάδων Αμερικανών θα θεσπίζονται σε πολλές Πολιτείες και Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι θα είναι όλο και πιο διχασμένοι. Παρόλο που το συλλαλητήριο του Trump ήταν επιτυχημένο από άποψης κόσμου και το κόμμα του φαίνεται να βασίζεται στην επιρροή του για να μετατρέψει πολλές Πολιτείες στις ενδιάμεσες εκλογές κόκκινες, δεν είναι λίγοι Ρεπουμπλικανοί που θεωρούν ότι η ιστορία με τις νοθευμένες προεδρικές εκλογές μόνο κακό θα κάνει μακροπρόθεσμα στο κόμμα. Θα μπορούσαν να επικεντρωθούν σε πιο «ουδέτερες» προεκλογικές καμπάνιες, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα έχει να αντιμετωπίσει τα δικά του εσωκομματικά προβλήματα για νομοθεσίες που θέλουν να περάσουν. Όσο, λοιπόν, και οι Δημοκρατικοί καθυστερούν να περάσουν σημαντικές νομοθεσίες που θα έχουν να δείξουν τις ημέρες πριν τις εκλογές για να πείσουν τους ψηφοφόρους τους ότι δεν ακολουθούν πια την τεχνική «Ψηφίστε μας γιατί δεν είμαστε ο Trump», ο τέως Πρόεδρος θα ασκεί σημαντική επιρροή στην πολιτική σκηνή των Η.Π.Α. και θα προετοιμάζει την επιστροφή του για τις προεδρικές εκλογές του 2024.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • An Arizona Trump rally and voting rights march underscore the fight for democracy, CNN, Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ροδάνθη Αλεξίου
Ροδάνθη Αλεξίου
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα και τελείωσε την Γερμανική Σχολή Αθηνών πριν συνεχίσει ως προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Μεγάλο πάθος της τα ταξίδια, η λογοτεχνία και οι ξένες γλώσσες, που προσπαθεί να τις χρησιμοποιήσει ως μέσο κατανόησης πολιτισμών. Την ενδιαφέρει η παγκόσμια πολιτική, η ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά και φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί την περιέργειά της για κάθε καινούριο τεχνολογικό επίτευγμα για να συμβάλει στην δημιουργία ενός πιο ασφαλούς και δίκαιου εικονικού κόσμου.