13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ άνθηση της εφημερίδας στο δρόμο που χάραξε η τεχνολογία

Η άνθηση της εφημερίδας στο δρόμο που χάραξε η τεχνολογία


Της Ελένης Παπανικολάου,

Ραγδαία είναι η ανάπτυξη που έχει γνωρίσει τα τελευταία 20 χρόνια ο τομέας της τεχνολογίας έχοντας επηρεάσει είτε θετικά είτε αρνητικά πολλούς τομείς την καθημερινή ζωή των πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστά το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, το οποίο υπερβαίνει το 90%. Παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται στη χρήση κινητών τηλεφώνων καθώς πάνω από 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον ένα κινητό, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πλέον περισσότερα κινητά τηλέφωνα από ανθρώπους στον κόσμο.

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο που προσέφερε η τεχνολογία είναι το πώς και το πού διαβάζουμε τις ειδήσεις, καθώς πλέον δεν είναι απαραίτητο για να πληροφορηθεί και να ενημερωθεί κανείς για τις ειδήσεις και τα νέα της ημέρας να αγοράσει τη εφημερίδα της αρεσκείας του. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να αναζητήσει στο διαδίκτυο την εκάστοτε εφημερίδα και έτσι θα βρει όλες τα ρεπορτάζ και τα άρθρα όπως ακριβώς θα τα έβρισκε και στην έντυπη εφημερίδα. Έτσι, η ζωή των ανθρώπων καθίσταται πιο εύκολη, αφού με την ηλεκτρονική εφημερίδα θα μπορεί κανείς να ενημερώνεται ανά πάσα ώρα και στιγμή και ταυτόχρονα αφαιρείται από τον προϋπολογισμό του το κόστος της εφημερίδας, την οποία συνήθιζε να αγοράζει για την καθημερινή του ενημέρωση.

Όσον αφορά το ποσοστό των πολιτών που προτιμούν να ενημερώνονται είτε από έντυπη είτε από ηλεκτρονική εφημερίδα, θα λέγαμε ότι και τα δύο αυτά είδη διαθέτουν αρνητικά και θετικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με έρευνα τριών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, όπου οι ερευνητές δημιούργησαν δύο ομάδες: Η μία αποτελούνταν από αναγνώστες της χάρτινης έκδοσης των New York Times και η άλλη από αναγνώστες του nytimes.com. Οι δύο ομάδες είχαν στη διάθεσή τους είκοσι λεπτά για να διατρέξουν τα άρθρα της εφημερίδας, στη συνέχεια, απάντησαν σε ένα μικρό ερωτηματολόγιο. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα της έρευνας, οι αναγνώστες του χαρτιού θυμόντουσαν πολύ περισσότερα άρθρα από τα μέλη της άλλης ομάδας αλλά και πολύ περισσότερα θέματα.

Πηγή εικόνας: lifo.gr

Μάλιστα, τα κυριότερα σημεία των άρθρων είχαν εντυπωθεί καλύτερα στο μυαλό τους της προαναφερθείσας ομάδας, ενώ σε ένα σημείο ήρθαν ισόπαλοι με τους αναγνώστες της ηλεκτρονικής έκδοσης οι οποίοι θυμόντουσαν εξίσου καλά τους μεγάλους τίτλους. Μια θεωρία για την υπεροχή της έντυπης εφημερίδας είναι πως οι ιστοσελίδες δεν ιεραρχούν τα άρθρα με βάση τη σημασία τους, την ίδια στιγμή στην ηλεκτρονική έκδοση η ποιότητα της ανάγνωσης επηρεάζεται, επίσης, από την παρεμβολή διαφημίσεων ανάμεσα στις παραγράφους και από τον τεμαχισμό των άρθρων, που αναγκάζει τον αναγνώστη να κάνει κλικ για να διαβάσει τη συνέχεια.

Είναι σαφή όλα τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει η εφημερίδα σε ηλεκτρονική μορφή, όπως είναι η δωρεάν ανάγνωση όλων των επίκαιρων θεμάτων, αφού δε χρειάζεται να δαπανήσει κάποιος πολλά χρήματα και χρόνο για να αγοράσει μία εφημερίδα και να τη διαβάσει, ενώ ταυτόχρονα δεν απαιτείται το κοινό να αναμένει για την έκδοση της επόμενης εφημερίδας, καθώς το μόνο που θα πρέπει να κάνει είναι μία αναζήτηση στο ίντερνετ. Την ίδια στιγμή, όμως, σημαντικά είναι και τα πλεονεκτήματα των εντύπων. Σύμφωνα, λοιπόν, με την παραπάνω έρευνα αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν τη γνώμη άλλων αναγνωστών, ο έντυπος λόγος παραμένει, δεν εξαφανίζεται  και ο καθένας μπορεί να ξαναδιαβάσει την εί­δηση με την άνεσή του, είτε για να την απολαύσει είτε για να την κατανοήσει καλύτερα, ενώ παράλληλα μπορεί να χαζέψει τις φωτογραφίες που πλαισιώνουν το εκάστοτε άρθρο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ηλεκτρονική ή έντυπη εφημερίδα;, ecology-salonika.org, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Παπανικολάου
Ελένη Παπανικολάου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2002. Σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα στο Τμήμα Φιλολογίας. Θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία.